Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Avdelning A – Övergripande bestämmelser

Granskad:

Boverkets konstruktionsregler, EKS, inleds med en avdelning A som innehåller övergripande bestämmelser. Här ställs övergripande krav på brottsannolikhet för olika säkerhetsklasser, krav på projektering och utförande, krav vid ändring av byggnader och krav på kontroll och dokumentation för dimensionering av bärande konstruktioner. Dessutom anges vilka eurokoder som införts i EKS.

Eurokoder som införts i EKS

Vilka eurokoder som har införts i EKS redovisas i avdelning A, 41 §.

41 §    Föreskrifterna i denna författning hänvisar till standarder med utgåva enligt nedanstående tabell. Tillägg (A) och rättelser (AC) till och med de som anges i tabellen ska användas.

Figur- och tabellhänvisningar i denna författning hänvisar om inget annat anges till figurer och tabeller i tillhörande standard.

Tabellen kan inte visas, klicka här för att öppna den i en PDF.

Vad som är föreskrifter respektive allmänna råd i eurokoderna framgår av EKS, avdelning A, 40 §. Dessutom anges där vad som gäller beträffande bilagor i eurokoderna.

40 §    Om inget annat anges i denna författning för respektive standard i efterföljande kapitel ska de stycken som i standarden är märkta med bokstaven P (principer) efter styckenumret anses vara föreskrifter och övriga stycken (råd) ska anses vara allmänna råd.

Om inget annat anges i efterföljande kapitel behåller respektive standards informativa bilagor sin informativa karaktär vid den nationella tillämpningen. (BFS 2015:6).

Terminologi

För termer och begrepp gäller i första hand de definitioner som finns i plan- och bygglagen, PBL, och plan- och byggförordningen, PBF, samt de definitioner som finns i EKS och eurokoderna. I andra hand, om det saknas definitioner på dessa ställen, har termerna den betydelse som anges i Terminologicentrums publikation Plan- och byggtermer 1994, TNC 95.

5 §    Termer som inte särskilt förklaras i PBL, i PBF eller i denna författning har den betydelse som anges i Terminologicentrums publikation Plan- och byggtermer 1994, TNC 95. (BFS 2015:6).

Allmänt råd Det bör uppmärksammas att även eurokoderna innehåller definitioner. (BFS 2015:6).

Du hittar termer från Plan- och byggtermer 1994, TNC 95 på Rikstermbanken. Sök på önskad term du vill veta definitionen på. Om du får flera sökträffar ska du titta på den definition där källan anges som Terminologicentrum TNC: Plan- och byggtermer 1994.

Rikstermbanken

Byggprodukter

EKS ställer krav på den färdiga byggnaden. För att uppfylla dessa krav måste man använda byggprodukter med lämpliga egenskaper. Med byggprodukter menas produkter som är avsedda att stadigvarande ingå i byggnadsverk. I begreppet ingår också sammanfogade produkter och byggsatser med delar som sätts samman på plats. För att kunna bedöma om byggprodukten har lämpliga egenskaper måste egenskaperna vara kända, exempelvis genom att man använder CE-märkta byggprodukter.

Vad som är lämpliga egenskaper hos en viss byggprodukt beror också på hur den är tänkt att användas. Viktiga produktegenskaper kan exempelvis avse hållfasthet, korrosionsbeständighet, bärförmåga vid brand och så vidare. Det är byggherren som ansvarar för att produkter med lämpliga egenskaper används.

19 §
  En byggprodukt får ingå i ett byggnadsverk endast om den är lämplig för den avsedda användningen.

En byggprodukt ska anses lämplig om den
   1. har sådana egenskaper att det byggnadsverk som produkten ska ingå i kan uppfylla de tekniska egenskapskrav som avses i 4 § första stycket 1-6, 8 och 9 när byggnadsverket är projekterat och uppfört på rätt sätt, eller
   2. uppfyller kraven i föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 6 §. Lag (2013:306) .

18 §    Med byggprodukter med bedömda egenskaper avses i denna författning produkter som tillverkats för att permanent ingå i byggnadsverk och som antingen

  • a)  är CE-märkta,
  • b)  är typgodkända och/eller tillverkningskontrollerade enligt bestämmelserna i 8 kap. 22–23 §§ PBL,
  • c)  har certifierats av ett certifieringsorgan som ackrediterats för uppgiften och för produkten i fråga enligt förordning (EG) nr 765/2008 av den 9 juli 2008 om krav för ackreditering och marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/931, eller
  • d)  har tillverkats i en fabrik vars tillverkning och produktionskontroll och utfallet därav för byggprodukten fortlöpande övervakas, bedöms och godkänns av ett certifieringsorgan som ackrediterats för uppgiften och för produkten ifråga enligt förordning (EG) nr 765/2008.

För att byggprodukten ska anses ha bedömda egenskaper ska verifieringen vid tillämpning av alternativ c och d ovan ha en sådan omfattning och kvalitet att det säkerställs att uppgivna material- och produktegenskaper stämmer med de faktiska. Verifieringen ska motsvara minst vad som är beslutat för CE-märkning av liknande produkter. (BFS 2015:6).

Allmänt råd Byggprodukter vars egenskaper bedömts enligt alternativen a, c eller d innebär inte att produkten bedömts mot svenska krav på byggnadsverk i denna författning eller i Boverkets byggregler (BFS 2011:6) utan endast att byggherren ska ha tilltro till den deklaration av produktens egenskaper som medföljer. (BFS 2015:6).

Där denna författning hänvisar till allmänna råd eller handböcker i vilka begreppet typgodkända eller tillverkningskontrollerade material och produkter används ska detta ersättas med begreppet byggprodukter med bedömda egenskaper enligt denna paragraf. (BFS 2015:6).

1 EGT L 218, 13.8.2008, s. 30, Celex 2008R0765.
Hjälpte informationen dig? Ja Nej
Tillbaka till toppen