Frågor och svar

Här har vi samlat alla våra frågor och svar. Sök eller använd filtreringsalternativen för att hitta det du söker. Specifika frågor och svar finns också på aktuella webbsidor.

Ställ fråga till Boverket

Fält markerade med * måste fyllas i.

Boverkets policy

Vi svarar vanligen på en fråga inom fem arbetsdagar. Om en fråga är av komplicerad karaktär kan den ta längre tid att besvara. Din fråga kan bli publicerad bland våra frågor och svar.

Din sökning resulterade i 331 frågor och svar
 • Får jag bygga en friggebod nära stranden?

  Strandskyddsdispens enligt miljöbalken krävs normalt om man bygger inom 100 meter från hav, sjö och vattendrag. Ibland är strandskyddet utökat ytterligare. Kontakta byggnadsnämnden i din kommun för att få veta vad som gäller för din fastighet.

 • Får jag bygga en källare under mitt attefallshus?

  Det finns inget hinder mot att bygga med källare om det är lämpligt främst ur geoteknisk synpunkt.

 • Får jag bygga ett attefallshus vid ett flerbostadshus?

  Nej. Ett attefallshus är ett komplement till ett en- eller tvåbostadshus, inte till flerbostadshus.

 • Får jag bygga ihop attefallshuset med mitt bostadshus?

  Nej, attefallshuset ska vara fristående.

 • Får jag bygga ihop en friggebod med mitt bostadshus eller med ett Attefallshus??

  Nej. Friggeboden ska vara fristående.

 • Får jag ha källare under min friggebod?

  Det finns inget hinder mot att bygga friggeboden med källare så länge det är lämpligt, främst ur geoteknisk synpunkt.

 • Får jag sätta upp en friggebod på en obebyggd tomt?

  Nej. En friggebod är ett komplement till ett en- eller tvåbostadshus. Det måste finnas ett bostadshus på tomten när du börjar bygga friggeboden.

 • Får jag sätta upp en friggebod vid ett flerbostadshus?

  Nej. Friggebod är ett komplement  till ett en- eller tvåbostadshus, inte till flerbostadshus.

 • Får kommunen betala ut bidraget direkt till hantverkaren utan att först fråga mig om jag är nöjd med anpassningen?

  Får kommunen betala ut bidraget direkt till hantverkaren utan att först fråga mig om jag är nöjd med anpassningen? Jag beviljades bostadsanpassningsbidrag förra året för att anpassa mitt badrum. Jag gav kommunen fullmakt att betala entreprenören med beviljat bidrag. Jag tyckte det lät smidigt i stället för att kommunen först skulle betala bidraget till mig och jag därefter till entreprenören. När jag ringde entreprenören i går för att klaga på en sak så blev han förvånad och sa att han trodde att jag var nöjd eftersom kommunen hade betalat honom i förrgår. Men borde inte kommunen ha frågat mig först om jag var nöjd?

  Boverket anser att en kommun alltid ska höra med sökanden om han eller hon är nöjd med anpassningen innan kommunen betalar entreprenörens faktura. Och detta även när kommunen som i ditt fall har fått fullmakt att betala bidraget till entreprenören. Det är vanligt att kommuner tar på sig att som fullmäktig både beställa och betala arbetet. Ofta har kommunerna färdiga blanketter för detta och det brukar inte framgå mer i detalj vad fullmakten egentligen omfattar mer än att just beställa arbetet och att betala entreprenören. Det är lämpligt att sökanden ser till att det i fullmakten står att sökanden måste tillfrågas innan utbetalning sker. Detta eftersom betalningen ju är sökandens viktigaste påtryckningsmedel om arbetet inte blir utfört till belåtenhet.

 • Får kvalitets-/privata märkningar bedöma samma egenskaper som CE-märkningen?

  Nej. Väsentliga egenskaper som täcks av harmoniserade standarder får inte bedömas igen genom andra märkningar. Las mer i artikel 4.2 och 8.3 i byggproduktförordningen.

Sidansvarig: Webbredaktionen