Digitalisering av befintlig detaljplaneinformation
Många kommuner strävar idag efter att effektivisera sin handläggning och sina processer för planering och lovgivning. En del i detta arbete är att göra nödvändig information, som regleringen i detaljplaner, digitalt tillgänglig och återanvändbar i interna handläggningsstöd och olika interna och externa e-tjänster. Avsikten med digitalisering är att informationen i detaljplanen ska göras digitalt tillgänglig på ett enhetligt sätt så att information ska kunna användas, tillgängliggöras och utbytas digitalt.
Digitalt tillgänglig och enhetlig information
Regeringen har bestämt att informationen i nya detaljplaner, från den 1 januari 2022, ska kunna tillgängliggöras och behandlas digitalt. Från den 1 januari 2022 ska därför alla nya detaljplaner upprättas enligt Boverkets föreskrifter (2020:5) om detaljplan. I Boverkets Planbestämmelsekatalog framgår det hur planbestämmelser kan utformas. Från samma tidpunkt är det även obligatoriskt att detaljplaneinformationen i de nya detaljplanerna ska tillgängliggöras enligt de krav som följer av INSPIRE-direktivet, som regleras i lag (2010:1767) om geografisk miljöinformation och förordning (2010:1770) om geografisk miljöinformation. För att ett sådant tillgängliggörande ska kunna hanteras nationellt har Lantmäteriet fått ansvar för att utveckla en nationell specifikation för detaljplan. Avsikten är att detaljplaneinformationen ska göras tillgänglig via den plattform för samhällsbyggnadsinformation, Nationella geodataplattformen (NGP), som Lantmäteriet har utvecklat. Genom att planinformationen blir enhetligt utformad och strukturerad kan den användas i nationella tjänster.
Boverket anser att det finns goda skäl att vid digitalisering av befintlig detaljplaneinformation utgå från samma föreskrifter, Planbestämmelsekatalog och specifikation som används för att upprätta nya detaljplaner så informationen blir enhetlig och överförbar på samma sätt. Det kan därför finnas skäl att använda en programvara som har stöd för dessa när en detaljplan ska vektoriseras vid digitalisering. Det förutsätter också att planbestämmelserna i den plan som digitaliseras tolkas om till nu gällande bestämmelser i den utsträckning som det är möjligt.
Boverkets föreskrifter (2020:5) om detaljplan (i Boverkets författningssamling)
Lantmäteriets nationella specifikation för detaljplan (på Lantmäteriets webbplats)
Digitalisering
Vid digitalisering kan resultatet antingen vara en exakt digital avbildning av pappersplanen eller en tolkning av planbestämmelser och gränser. De olika resultaten ger olika möjligheter att utnyttja planinformationen.
Det digitaliserade materialet ersätter inte originalhandlingen vilken ska beaktas vid beslut. Den digitaliserade detaljplaneinformationen är enbart en tolkning av den gällande planen. Det är därför alltid viktigt att informera den som ska använda informationen om att det är en tolkning och att det saknar juridisk status.
Om ambitionen är att möjliggöra analyser av informationen bör kommunen, i den mån det är möjligt, tolka, härleda och ersätta planbestämmelserna med en eller flera idag gällande bestämmelser. Det är dock viktigt att den ursprungliga bestämmelseformuleringen också görs tillgänglig i det digitala verktyget. Utöver planbestämmelsen kan även olika typer av gränser i den befintliga planen behöva tolkas och anpassas till dagens situation för att kvaliteten ska bli så bra att analysresultatet kan bli användbart.
Tolkningshjälp vid digitalisering
När äldre planbestämmelser tolkas och anpassas till Boverkets föreskrifter om detaljplan och till Planbestämmelsekatalogen resulterar detta i regel till fler bestämmelser än i originalplanen, även om innehållet är detsamma. Detta beror på att de äldre bestämmelserna ofta innehåller flera typer av regleringar och dessa behöver därför delas upp för att göra informationen standardiserad, det vill säga enhetlig och sökbar.
Även planbeskrivningen eller motsvarande handling samt bild på originalplankartan är viktig att ha med vid digitalisering av detaljplaneinformation. För att göra dessa handlingar mer lättillgängliga kan de exempelvis kopplas till planområdet. Detta är möjligt i flera av de programvaror som används för att göra detaljplaner.
Tre förutsättningar för digital detaljplaneinformation
För att e-tjänster, som exempelvis analyserar byggrätter, ska kunna leverera svar måste informationen om vad som gäller på en fastighet vara digital och maskinellt läsbar. Det räcker inte att detaljplaneinformationen finns som en skannad plankarta.
Tre förutsättningar måste vara uppfyllda för att detaljplaneinformationen ska kunna vara sökbar, återanvändbar och möjlig att överföra vare sig det handlar om upprättande av nya detaljplaner eller digitalisering av befintlig detaljplaneinformation.
- Informationen måste vara enhetligt strukturerad och utformad. En planbestämmelse om till exempel bostäder ska kunna hämtas från en kommun och jämföras med motsvarande planbestämmelse från en annan kommun.
- Informationen måste vara knuten till koordinater i ett referenssystem.
- Informationen ska kunna överföras enligt ett gemensamt gränssnitt.
Vektorisering
Detaljplaner som är digitaliserade i vektorformat är alltid producerade i ett referenssystem. De behöver således inte georefereras i efterhand.
Vektorisering innebär att informationen i detaljplanen delas upp i enskilda objekt; punkter, linjer och ytor eller volymer. Varje objekt förses med den information som anses vara nödvändig.
I en vektoriserad detaljplan är informationen knuten till respektive geografiskt objekt och kan därmed läsas av datorn och lägesbestämmas. Det blir då möjligt att visa den information som är relevant genom att tända och släcka vissa objektstyper. Om en planerare exempelvis vill visa läget för ett u-område inom en fastighet kan övriga objekt släckas så att endast u-området visas. Informationen om planbestämmelserna kan också presenteras sömlöst oberoende av planområde.
Skillnaden mellan detaljplan och detaljplaneinformation
Detaljplaneinformationen är den information som beskriver regleringen i detaljplanen tillsammans med informationen om detaljplanen.
Detaljplan
Detaljplanen har traditionellt tre delar:
- Plankarta, som är en kartbild över området där planen gäller och som visar regleringen av mark- och vattenanvändningen.
- En lista med planbestämmelser, även kallad legend eller teckenförklaring, som förklarar beteckningarna i plankartan.
- Information om planen, som innehåller relevanta uppgifter om planen och dess upprättande.
Enligt Plan- och bygglagen är en detaljplan plankartan med dess bestämmelser.