Motiv till detaljplanens reglering
I planbeskrivningen ska kommunen redovisa motiven till de enskilda regleringarna i detaljplanen. Redovisningen ska göras utifrån detaljplanens syfte och andra kapitlet plan- och bygglagen.
Regleringen ska vara motiverad
En detaljplan får inte vara mer detaljerad än vad som behövs med hänsyn till planens syfte. Det betyder att varje bestämmelse måste vara motiverad och ha en funktion utifrån planens syfte. Regleringen ska också ha stöd i andra kapitlet plan- och bygglagen, PBL. I planbeskrivningen ska kommunen redovisa motiven till de enskilda regleringarna i detaljplanen.
32 §
En detaljplan får inte omfatta ett större område än vad som behövs med hänsyn till planens syfte och genomförandetid.
Den avsedda regleringen av bebyggelsen, byggnadsverk och miljön i övrigt ska tydligt framgå av planen.
Detaljplanen får inte vara mer detaljerad än som behövs med hänsyn till planens syfte. Lag (2011:335) .
3 § I planbeskrivningen ska kommunen redovisa motiven till de enskilda regleringarna i detaljplanen. Redovisningen ska göras utifrån detaljplanens syfte och 2 kap. plan- och bygglagen (2010:900).
I motivet ska kommunen beskriva varför regleringen behövs i planen. För att kunna beskriva motivet behöver kommunen alltså göra en bedömning av om regleringen är nödvändig eller om frågan kan hanteras på annat sätt, var bestämmelsen ska gälla på plankartan samt hur den ska formuleras.
Motivet kan vara olika omfattande beroende på situation. Eftersom en detaljplan alltid måste ange markanvändning och genomförandetid är det oftast motivet till egenskapsbestämmelser som kan behöva utvecklas lite mer.
Motivet används vid tolkning
Motivet är inte bindande men är viktigt för att kunna tolka detaljplanen, framför allt vid bygglovsprövning. Det kan exempelvis handla om tolkning av en bestämmelse om skydd av kulturvärden som gäller för en viss byggnad. I motivet kan det då framgå att regleringen behövs eftersom byggnaden har särskilda kulturhistoriska värden i form av en välbevarad fasad från 1700-talet. Kulturvärdet som beskrivs i motivet kan då bidra med viktig tolkningsinformation för lovhandläggaren. Motivet kan också bidra med viktig information för att bedöma om det går att bevilja lov för en åtgärd som avviker från planen. Eftersom motivet är viktigt vid lovprövning kan det vara en fördel att stämma av motivet med den eller de som handlägger bygglov hos kommunen när detaljplanen tas fram.
Motiven kan också bidra till förståelsen av hur olika bestämmelser hänger ihop för att tillsammans få avsedd effekt. Det kan till exempel handla om bestämmelser om placering och skydd av kulturvärden som tillsammans förhindrar att ett riksintresse för kulturmiljö skadas påtagligt eller visa att dagvattenfrågan är löst på ett fungerande sätt med bestämmelser om allmän plats samt markens höjder och genomsläpplighet. Detta kan till exempel underlätta vid länsstyrelsens bedömning av om en detaljplan ska överprövas.
3 § I planbeskrivningen ska kommunen redovisa motiven till de enskilda regleringarna i detaljplanen. Redovisningen ska göras utifrån detaljplanens syfte och 2 kap. plan- och bygglagen (2010:900).
Motivera – inte bara beskriva
För att motivet ska ge vägledning vid tolkning ska det inte bara beskriva regleringen utan ange varför den behövs i planen. Till exempel ska motivet till en bestämmelse om att marken inte får förses med byggnader inte bara ange att det är viktigt att byggnader inte uppförs där utan också ange varför detta är viktigt, till exempel att marken behövs som avåkningsskydd. Motivet till en bestämmelse om högsta nockhöjd 8 meter ska inte bara beskriva att höjden behöver anpassas till befintlig bebyggelse utan även varför en sådan anpassning är nödvändig, exempelvis med hänsyn till stads- och landskapsbilden i området.
Beskrivningen kan avse både typ av bestämmelse och dess innehåll. Till exempel kan motivet till en bestämmelse om största byggnadsarea per fastighet om 400 kvadratmeter ange varför kommunen valt att styra utnyttjandegraden genom bestämmelsetypen största byggnadsarea per fastighet, samt anledningen till att arean har bestämts till 400 kvadratmeter.
För att det tydligt ska framgå vilket allmänt intresse som bestämmelsen tillgodoser ska motivet redovisas utifrån andra kapitlet PBL. Det kan då vara lämpligt att ange vilken paragraf i andra kapitlet som motivet redovisas utifrån.
Motivet ska också redovisas utifrån planens syfte. Det innebär inte att kopplingen till syftet behöver anges uttryckligen i varje motivtext. I många fall kan det vara uppenbart hur bestämmelsen kopplar till syftet. Däremot kan det finnas situationer där det behöver förklaras hur den enskilda bestämmelsen bidrar till att planens syfte uppnås.
Användningsbestämmelser behöver normalt inte motiveras särskilt utförligt. Om syftet med detaljplanen är att möjliggöra bostäder kan motivet ange att användningsbestämmelsen Bostäder möjliggör planens syfte. Om det däremot handlar om kompletterande användningar, till exempel en gata som behövs för trafikförsörjning till bostäderna kan ett lite mer utförligt motiv behövas som förklarar till exempel varför gatan getts en viss bredd eller sträckning.
Bestämmelser med samma formulering kan ha olika motiv
Motivet är inte bara kopplat till typ och formulering av