Placering
Egenskapsbestämmelser om placering ska användas för att reglera byggnadsverks och tomters placering.
Bestämmelser om placering
Kommunen kan i en detaljplan bestämma placering av byggnadsverk och tomter. Med planbestämmelser om placering kan kommunen på kvartersmark reglera byggnadsverks placering, antingen som läge på tomten eller i förhållande till grannfastigheter, gata eller omgivning.
8 § Bestämmelser om placering ska tillämpas på kvartersmark för att reglera byggnadsverks och tomters placering.
Tabell 7.7 Placering
Tabellen kan inte visas, klicka här för att öppna den i en PDF.
16 §
I en detaljplan får kommunen
1. bestämma placering, utformning och utförande av byggnadsverk och tomter,
2. i fråga om byggnadsverk bestämma de preciserade krav som behövs för att följa kraven på varsamhet enligt 2 kap. 6 §
tredje stycket och 8 kap. 17 och 18 §§,
3. bestämma om skydd för sådana särskilt värdefulla byggnadsverk, tomter, bebyggelseområden och allmänna platser som avses i 2 kap. 6 § tredje stycket och 8 kap. 13 §,
4. bestämma att byggnader som omfattas av förbudet mot förvanskning enligt 8 kap. 13 § inte får rivas, och
5. i fråga om andra ändringar av byggnader än tillbyggnader bestämma sådana krav på byggnadsverk som avses i 16 kap. 2 och 5 §§ och bestämma undantag från sådana krav. Lag (2014:900) .
Placeringsbestämmelser kan till exempel användas för att forma eller bevara en viss karaktär på ett gaturum genom bestämmelser om en enhetlig placering av bebyggelsen längs gatan eller genom att reglera ett visst avstånd mellan byggnadsverk i området. Genom att anpassa bebyggelsen till förhållanden på platsen kan förutsättningar skapas för till exempel bra ljusförhållanden, ljudmiljö och lokalklimat eller för att växtlighet och naturformationer ska kunna bevaras. God tillgänglighet kan uppnås genom att reglera hur bebyggelsen ska placeras i förhållande till terrängen.
Med bestämmelser om placering kan bebyggelse också styras bort från platser som inte är lämpliga att bebygga av hälso- eller säkerhetsskäl eller placeras på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till hälsa och säkerhet. Ibland kan placering av viss bebyggelse ge skydd för annan känsligare användning.
Skälet till att placeringen regleras ska anges och motiveras i planbeskrivningen.
3 § I planbeskrivningen ska kommunen redovisa motiven till de enskilda regleringarna i detaljplanen. Redovisningen ska göras utifrån detaljplanens syfte och 2 kap. plan- och bygglagen (2010:900).
Ofta regleras hur bebyggelsen ska placeras i förhållande till andra byggnader, till gatan eller till fastighetsgräns, egenskapsgräns eller användningsgräns. Det är även möjligt att peka ut var en viss typ av byggnad eller byggnadsverk ska placeras. Det är viktigt att placeringsbestämmelser samordnas med andra bestämmelser, till exempel bestämmelser om markens höjdläge, bebyggandets omfattning eller fastighetsindelning, för att planen ska vara möjlig att genomföra.
Reglera inte placering av tomt
Enligt plan- och bygglagen, PBL, kan placering av tomter regleras i detaljplan. Det är dock svårt i praktiken då en tomt inte är en bestämd yta utan utgörs av mark i direkt anslutning till byggnader och som behövs för att en byggnad ska kunna användas för sitt avsedda &a