Nationellt och regionalt
Den nationella och regionala nivån ger viktiga förutsättningar för den kommunala planeringen av dricksvattenförsörjningen. Det handlar exempelvis om riksintressen, regionplaner och regionala vattenförsörjningsplaner.
Områden av riksintresse för anläggningar för vattenförsörjning
Havs- och vattenmyndigheten är den myndighet som beslutar om riksintresseanspråk för områden som är särskilt lämpliga för anläggningar för vattenförsörjning. Dessa områden ska så långt möjligt skyddas mot åtgärder som kan påtagligt försvåra tillkomsten eller utnyttjandet av sådana anläggningar.
Till varje utpekat område finns en värdebeskrivning för anläggningen med information om motiv till utpekandet, markanspråk, åtgärder som kan försvåra nyttjandet av anläggningen samt en beskrivning av den vattentäkt som är knuten till anläggningen och de risker och hot inom tillrinningsområdet som kan påverka vattentäkten. Länsstyrelsen i respektive län kan ge närmare information om värdebeskrivningen för utpekade områden.
8 §
Mark- och vattenområden som är särskilt lämpliga för anläggningar för industriell produktion, energiproduktion, energidistribution, kommunikationer, vattenförsörjning eller avfallshantering skall så långt möjligt skyddas mot åtgärder som kan påtagligt försvåra tillkomsten eller utnyttjandet av sådana anläggningar.
Områden som är av riksintresse för anläggningar som avses i första stycket skall skyddas mot åtgärder som kan påtagligt försvåra tillkomsten eller utnyttjandet av anläggningarna.
Läs mer om områden av riksintresse för anläggningar på Havs- och vattenmyndighetens webbplats i Relaterad information.
Regionens ansvar
På regional nivå fyller regionplanen en viktig funktion för att utveckla mellankommunala och mellanregionala lösningar kopplat till dricksvatten.
Regional fysisk planering ska ske i Stockholms län och i Skåne län för att hantera kommunövergripande frågor som exempelvis infrastruktur, klimat och regional bostadsförsörjning. Regionplanen kan innehålla strategier och ställningstaganden om vattenförsörjning som kommunen behöver förhålla sig till.
1 §
Regional fysisk planering ska ske i Stockholms län, i Skåne län och i Hallands län. Regionen ansvarar för denna planering.
Regionen ska
1. utreda regionala frågor av betydelse för länets fysiska miljö,
2. upprätta ett förslag till regionplan enligt 2-4 §§ eller förslag till ändring av en sådan plan,
3. anta, pröva aktualiteten hos och vid behov ändra planen,
4. lämna underlag om regionala frågor av betydelse för länets fysiska miljö till länsstyrelsen, andra berörda regioner och de kommuner, regionala kollektivtrafikmyndigheter och andra myndigheter som berörs,
5. yttra sig över förslag till översiktsplaner inom länet under granskningstiden i fråga om hur dessa planer förhåller sig till regionplanen,
6. verka för insatser som kan bidra till att det långsiktiga behovet av bostäder kan tillgodoses, och
7. verka för insatser som kan bidra till att minska länets klimatpåverkan och dess effekter.
Regionen ska lämna regeringen de uppgifter om den regionala fysiska planeringen som regeringen begär. Lag (2022:929) .
I övriga län ska regional utvecklingsplanering ske enligt lagen om regionalt utvecklingsansvar. Även den regionala utvecklingsstrategin kan behandla frågor om vattenförsörjning.
8 §
En region ska samverka med
1. länets kommuner, och
2. länsstyrelsen och övriga berörda statliga myndigheter. Lag (2019:944) .
Regionen har ansvar för att det finns reservvatten för sjukhusens försörjningssäkerhet. Påverkansrisker för reservvattentäkter för sjukhusens behov kan behöva beaktas vid den fysiska planeringen. Du kan läsa mer om regler kring regionens ansvar för försörjningssäkerhet i lagen om kommuners och regioners åtgärder inför och vid extraordinära händelser, se länk i ”Relaterad information”.
Regionala vattenförsörjningsplaner
Alla Sveriges länsstyrelser och vissa regioner har tagit fram, eller arbetar med att ta fram, en regional vattenförsörjningsplan. Den regionala vattenförsörjningsplanen tillför underlag som är användbart vid kommunens planering. En tidig dialog med länsstyrelsen om status för den regionala vattenförsörjningsplanen är värdefullt, som stöd för inriktning av kommunens fortsatta analyser av lokala förhållanden.
Dricksvattenskydd inom vattenförvaltningen
EU:s ramdirektiv för vatten syftar till att förbättra och skydda vattenmiljön och främja en hållbar vattenanvändning.
Syftet med EU:s ramdirektiv för vatten
Direktivet ska bland annat bidra till att det finns tillräcklig tillgång på ytvatten och grundvatten av god kvalitet som behövs för en hållbar, balanserad och rättvis vattenanvändning. Det ska också säkerställas att det finns erforderligt skydd för dricksvattenresurser för att undvika försämring av resursens kvalitet. Ett av direktivets syften är att minska den nivå av vattenrening som krävs för framställning av dricksvatten. Alla dricksvattenresurser av en viss storlek ska finnas med i ett register över skyddade områden.
Vatten som används för uttag av dricksvatten behandlas i artikel 7 i EU:s ramdirektiv för vatten, se ”Relaterad information”.
EU-direktiv är inte direkt tillämpliga, utan ska införlivas i nationell lagstiftning. I Sverige har ramdirektivet för vatten införts genom bestämmelser främst i vattenf&