Översiktsplanering för minskad klimatpåverkan
Denna vägledning syftar till att ge kommunerna stöd i översiktsplaneringen så att den medverkar till en minskad klimatpåverkan. Sveriges miljömål gäller de territoriella utsläppen i Sverige och det är alltså dessa som den fysiska planeringen till viss del kan påverka. Vägledningen ska stödja kommunerna i arbetet med att nå miljömålen God bebyggd miljö och Begränsad klimatpåverkan.
I ett klimatsmart samhälle är det av betydelse att kommunen har en vision och målbild av ett samhälle med noll nettoutsläpp av växthusgaser och att denna är utgångspunkten för översiktsplaneringen.
I Sverige är utmaningen att minska utsläppen av växthusgaser störst inom transportsektorn, jordbruket och basindustrin. Av dessa är det framför allt transportsektorns utsläpp som går att påverka genom översiktsplanering. En klimatsmart planering bidrar till en struktur som gör att människor har nära till arbetsplatser, samhällsservice, fritidsanläggningar och handel, så att de väljer att gå, cykla och åka kollektivt hellre än att ta bilen.
3 §
Planläggning enligt denna lag ska med hänsyn till natur- och kulturvärden, miljö- och klimataspekter samt mellankommunala och regionala förhållanden främja
1. en ändamålsenlig struktur och en estetiskt tilltalande utformning av bebyggelse, grönområden och kommunikationsleder,
2. en från social synpunkt god livsmiljö som är tillgänglig och användbar för alla samhällsgrupper,
3. en långsiktigt god hushållning med mark, vatten, energi och råvaror samt goda miljöförhållanden i övrigt,
4. en god ekonomisk tillväxt och en effektiv konkurrens, och
5. bostadsbyggande och utveckling av bostadsbeståndet.
Även i andra ärenden enligt denna lag ska hänsyn tas till de intressen som anges i första stycket 1-5. Lag (2013:867) .
Om vägledningen
Här beskrivs kort tillvägagångssätt, källor och bakgrunden till vägledningen om översiktsplanering för minskad klimatpåverkan samt till vem dessa texter vänder sig.
Klimatmålen och internationella åtaganden
Här beskrivs Sveriges klimatmål och internationella åtaganden för att begränsa utsläppen av växthusgaser. Riksdagen har beslutat om 16 miljökvalitetsmål, däribland ”Begränsad klimatpåverkan”. Även i de andra miljökvalitetsmålen finns formuleringar med tydlig koppling till klimatpolitiken.
Positiv och negativ klimatpåverkan
I denna del finns ett sammanfattande kunskapsunderlag som beskriver hur olika samhällssektorer inom landet påverkar klimatet positivt eller negativt. Syftet är att visa på den totala påverkan på klimatet som sker inom landet för att ge en bakgrund till vad kommunerna har rådighet över genom sin översiktsplanering.
Samordnad planering
I denna del behandlas samarbetet inom kommunen och mellan kommunen och samhällets alla nivåer. Utgångspunkten är en gemensam vision och målbild där de kommunalt anpassade klimatmålen är en del av kommunens strävan att nå en hållbar framtid.
Klimatsmarta strukturer
Här beskrivs fysiska strukturer som gör det möjligt att främja ett beteende som leder till minskad klimatpåverkan. Det handlar bland annat om lokalisering av bostäder, service och arbetsplatser som ger förutsättningar för att gå, cykla och åka med kollektiva transportsystem.