Analysera behov och tillgångar

Granskad: 31 januari 2024

Kommunen behöver ha god kunskap om vilka vattenresurser som behöver användas för vattenförsörjning både i närtid och i ett långsiktigt perspektiv. Det är en förutsättning för att kunna beakta påverkansrisker vid bedömning av lämplig mark- och vattenanvändning. De vattenresurser som behövs för en långsiktigt trygg dricksvattenförsörjning behöver identifieras utifrån en helhetsbild av behov och tillgångar.

Olika moment i planprocessen

Denna sida ger introduktion till momentet Analysera behov och tillgångar. På efterföljande undersidor kan du läsa mer om att analysera vattenbehovet och att bedöma vattentillgångar. Illustration: Boverket/Altefur

Analyser för en långsiktigt trygg vattenförsörjning

Vattenförsörjning i översiktsplaneringen handlar om att trygga framtida tillgång till vatten och att säkerställa att tillräcklig hänsyn tas för att förebygga vattenförorening. För att kunna tillgodose intresset av vattenförsörjning med dricksvatten av god kvalitet är det särskilt angeläget att förebygga föroreningsrisk för de vattenresurser som ska användas för dricksvattenförsörjning. Som underlag behövs analyser och bedömningar för nutida förhållanden och för framtiden, med tidsperspektiv över flera generationer. Dricksvatten av god kvalitet är en grundförutsättning för människors hälsa.

Kommunen behöver ha god kunskap om vilka vattenresurser som behöver användas för vattenförsörjning av bebyggelse och verksamheter, både i närtid och i ett långsiktigt perspektiv med hänsyn till kommande generationer. De vattenresurser som behövs för en långsiktigt trygg dricksvattenförsörjning behöver identifieras, för att senare kunna beaktas vid bedömningen av lämplig markanvändning och hänsynsbehov.

I planeringen behöver kommunen ha en överblick av dels vilka vattenresurser som finns tillgängliga, dels hur stort vattenbehov relevanta intressenter har, idag och i framtiden. Kommunen behöver också skapa sig en överblick av om det finns områden där det kan förutses problem när det gäller vattenanvändningen, till exempel periodvis konkurrens om vatten, saltvatteninträngning i grundvatten eller andra kvalitetsproblem. (jfr prop. 1985/86:1 sid. 530)

Med förslag till ny plan- och bygglag, prop. 1985/86:1 (på Sveriges riksdags webbplats)

Om kommunen redan har en kommunal vattenförsörjningsplan eller liknande är troligtvis mycket av det underlag som behövs för bedömningarna redan framtaget.

Hantering av säkerhetskänslig information

Insamling och sammanställning av lägesbunden information om vattenanvändning eller vattenbehov kan vara känslig med hänsyn till risk för sabotage. Det är lämpligt att kommunens ansvariga för frågor om sekretess och informationssäkerhet involveras i ett tidigt skede av översiktsplaneringen för att insamling och annan hantering av information om vattenförsörjningen hanteras på ett säkert sätt.

Vattenförsörjning i annan lagstiftning

Utgå från tillgängliga planer och underlag

Det kan finnas flera olika underlag som är användbara när kommunen ska identifiera vilka resurser so