Bedöm vattentillgångar
Kommunen behöver undersöka om tillgängliga vattenresurser är tillräckliga för att svara mot de långsiktiga vattenbehoven för bebyggelse och verksamheter. För områden där konkurrens om vatten förutses behövs en mer ingående analys av möjligheter att lösa vattenförsörjningen för olika behov. Den här texten tar upp bedömning av om vattnet räcker till, möjligheter att öka vattenuttag, samt identifiering av ytterligare resurser för dricksvattenförsörjning.
Räcker vattnet till?
Kommunen behöver undersöka om tillgängliga vattenresurser, bland annat de som finns utpekade i regionala och kommunala vattenförsörjningsplaner, är tillräckliga för att svara mot de långsiktiga vattenbehoven inom hela kommunen. Förekommande behov av mellankommunal samordning kring vattenförsörjning behöver beaktas. Inom kommunen behövs analys av dels kommunal, dels enskild vattenförsörjning, där vattenbehoven för såväl hushåll, jordbruk som industri och övrigt ingår. Bedömningen kan generellt göras på en övergripande nivå. Även små vattenresurser kan vara värdefulla för att tillgodose behov i områden där andra alternativ saknas.
Om kommunen redan har en kommunal vattenförsörjningsplan eller liknande är troligtvis mycket av det underlag som behövs för bedömningarna redan framtaget.
För områden där konkurrens om vatten förutses behövs en mer ingående analys av möjligheter att lösa vattenförsörjningen för olika behov. Kommunen behöver också skaffa överblick av eventuella kvalitetsproblem som kan begränsa möjligheten till vattenförsörjning. I vissa fall kan det även finnas behov att planera lämpliga områden för infiltration av ytvatten för konstgjord grundvattenbildning.
Vid planering av utbyggnad behöver kommunen överväga om det finns möjlighet att utnyttja det kommunala dricksvattennätet. Detta behöver göras med hänsyn till kapacitet för ökat vattenuttag och avstånd till befintligt vatten- och avloppsnät, VA-nät. Vattentillgången behöver vara tillräcklig vid de mest kritiska förhållanden som förväntas med hänsyn till både tillgång och behov. I vissa områden finns stora säsongsvariationer i vattenbehov. Perioder med låg vattentillgång och hög vattenanvändning behöver särskilt beaktas.
Om planeringen berör bebyggelseutveckling i områden som inte omfattas av något verksamhetsområde för kommunalt VA måste kommunen vara medveten om sitt ansvar att ordna vattenförsörjning vid vissa förhållanden.
Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, har kartunderlag om grundvattentillgång i små magasin. Det kan användas för översiktlig riskbedömning och planering avseende vattentillgång för enskild vattenförsörjning, till exempel för att identifiera områden med begränsade grundvattentillgångar. Du hittar länk till SGU:s underlag i ”Relaterad information”.
Analysera möjlighet till ökat vattenuttag
Vid översiktsplanering är det lämpligt att kartlägga och redovisa eventuella områden med risk för vattenbrist där det bedöms olämpligt att öka vattenuttaget från den lokala dricksvattenresursen. Det är även lämpligt att identifiera områden där det behövs ytterligare utredning för att avgöra om det går att utöka det lokala vattenuttaget utan risk att orsaka problem med vattenkvalitet eller vattentillgång. Långsiktiga effekter av klimatförändringar behöver beaktas i bedömningen, till exempel perioder med minskad vattentillgång, kvalitetsförändring