Formulera tydliga ställningstaganden
Genom tydliga ställningstaganden om lämplig markanvändning och hänsynsbehov kan översiktsplanen bidra till en långsiktigt trygg vattenförsörjning. Denna sida tar upp viktiga aspekter vid formulering av ställningstaganden med hänsyn till vattenförsörjning. Det finns också exempel på frågor som kommunen kan behöva bedöma och formulera i sina ställningstagande.
Olika moment i planprocessen
Frågor att ta ställning till
Till stöd för detaljplanering eller lovprövning behövs tydliga ställningstaganden om vilken markanvändning som är förenlig med vattenförsörjningsintresset och vilka eventuella hänsynsbehov som finns. Här följer en sammanställning av exempel på frågor som kommunen kan behöva bedöma och formulera i sina ställningstagande:
- Vilken mark- och vattenanvändning är mest lämplig inom området med avseende på vattenförsörjning och risk för påverkan på dricksvattenresurser?
- Planeras området att anslutas till kommunala vatten- och avloppsnätet eller behöver det ordnas enskild dricksvattenförsörjning och avloppslösning? Vilka förutsättningar och begränsningar finns i så fall för enskild dricksvattenförsörjning och vilka ställningstagande kan då behövas i översiktsplanen?
- Finns det behov att ange begränsning med hänsyn till vattentillgång, till exempel genom att ange maximalt antal hushåll om det handlar om bostäder?
- Förekommer områden med risk för saltvatteninträning i grundvattnet eller andra kvalitetsproblem där det finns anledning att ange begränsningar för bebyggelseutveckling, eller ställa krav på viss utredning om möjligheter att ordna vattenförsörjning?
- Om kommunen anger en generell användning, exempelvis mångfunktionell bebyggelse, finns det behov att beskriva vilken hänsyn som behöver tas för att inte dricksvattenresursen ska påverkas negativt? Finns någon mark- eller vattenanvändning som inte är lämplig?
- Finns behov av särskild hänsyn för att skydda en dricksvattenresurs mot påverkansrisker? Exempel på hänsyn kan vara restriktioner för borrning och pålning eller att byggnader inte får utföras med källare.
- Finns behov att ange krav på särskilda utredningar kopplat till dricksvattenförsörjningen?
- Behöver dagvattenhantering säkerställas på särskilt vis? Finns behov av krav på vidare utredning av dagvattenhantering för att minska påverkansriskerna?
- Finns det behov av särskilda skyddsåtgärder för att minska påverkan på vattenresurser, och reserverar översiktsplanen tillräckliga ytor för att bidra till att åtgärderna kan genomföras?
- Bedöms eventuella åtgärder som är nödvändiga för att minska föroreningsrisker fungera i långsiktigt perspektiv? Finns möjlighet att ordna långsiktigt underhåll och förvaltning av nödvändiga åtgärder?
Ställningstaganden om mark- och vattenanvändning
Det är fördelaktigt om översiktsplanen har så tydliga ställningstaganden som möjligt för områden i anslutning till identifierade dricksvattenresurser, genom att ha en hög detaljeringsgrad för vilken mark- och vattenanvändning som är lämplig. Om kommunen för ett visst markområde anger