Arkitektur och gestaltad livsmiljö medverkar till en ändamålsenlig struktur
Ett långsiktigt arbete med arkitektur och gestaltning i kommunens samhällsbyggande ger viktiga verktyg för att tillgodose de allmänna intressena enligt Plan- och bygglagen, bland annat för att uppnå en ändamålsenlig struktur och en socialt god livsmiljö. Här kan du läsa mer om det och hitta länkar till Boverkets olika vägledningar om arkitektur och gestaltad livsmiljö i planeringsprocessen.
Politikområdet gestaltad livsmiljö
Politiken för gestaltad livsmiljö handlar om hur vi med arkitektur, form, design, konst och kulturarv kan möta samhällsutmaningar och förändra samhället till det bättre. Begreppet gestaltad livsmiljö omfattar såväl ett synsätt på allt som rör vår fysiska miljö, som den fysiska miljön i sig.
Boverket har ett övergripande nationellt ansvar för politikområdet gestaltad livsmiljö och bedriver ett samlat arbete inom området. Det innebär bland annat att ge stöd, vägledning och inspiration till dem som arbetar med planering och bebyggelseutveckling på nationell, regional och lokal nivå, för att långsiktiga höja kvaliteten på vår byggda miljö.
På Boverkets webbplats finns en temasida om Arkitektur och gestaltad livsmiljö.
Arkitektur och gestaltad livsmiljö
Arkitektur och gestaltning i PBL
Plan- och bygglagen, PBL, samt plan- och byggförordningen, PBF, med dess föreskrifter är den lagstiftning som huvudsakligen omfattar arkitekturområdet. Flera delar av PBL innehåller bestämmelser som på olika vis främjar god arkitektur och gestaltad livsmiljö, även om just dessa begrepp inte återfinns i lagtexten. Plan och bygglagens 2 kap. 3 § beskriver på ett övergripande sätt de allmänna intressen och krav som ska beaktas i planeringen och som även är centrala för att skapa omsorgsfullt gestaltade livsmiljöer. Lagen anger vad de allmänna intressena innebär men inte på vilket sätt de ska kunna uppnås.
På sidan Intressen och krav i PBL bidrar till en omsorgsfullt gestaltad livsmiljö kan du läsa om betydelsen av arkitektur och gestaltning i arbetet med de allmänna intressena.
Intressen och krav i PBL bidrar till en omsorgsfullt gestaltad livsmiljö
Arkitektur ger struktur och verktyg att möta samhällsutmaningar
Vårt samhälle behöver hantera stora utmaningar inom flera områden samtidigt, såsom klimatförändringar, energiresurser, digitalisering, infrastruktur samt en ökande segregation och ojämlikhet. I planerings- och byggprocessen kan arkitekturens övergripande metoder och verktyg bidra till hållbara lösningar.
Planeringen och utformningen av den byggda miljön har stor inverkan på våra livsvillkor och valmöjligheter. Bra tillgänglighet till bostäder, arbetsplatser, utbildning, mötesplatser, grönområden och andra viktiga samhällsfunktioner behövs i alla delar av staden och kommunen för att jämlikhet, inkludering och jämställdhet ska uppnås. Genom omsorgsfull och genomtänkt arkitektur kan vår fysiska livsmiljö utformas så att den stödjer hälsa och välbefinnande och bidrar till en upplevelse av sammanhang, delaktighet och trygghet.
En medveten gestaltning kan också hjälpa till att minimera bebyggelsens energi- och resursanvändning och belastning på ekosystemen. Arkitektur medverkar till att våra städer och samhällen både blir goda livsmiljöer och uppfyller nödvändiga krav på klimatanpassning och minskad klimatpåverkan.
På sidan Arkitekturen som kraftfullt verktyg för att möta samhällsutmaningar kan du läsa mer om hur arkitektur bidrar till en god och hållbar samhällsutveckling.
Arkitekturen som kraftfullt verktyg för att möta aktuella samhällsutmaningar
Boverkets vägledningar om arkitektur och gestaltad livsmiljö
Boverket ger stöd och vägledning för hur aktörer inom samhällsbyggnadssektorn kan arbeta med arkitektur och gestaltad livsmiljö i olika skeden av planerings- och byggprocesser. Boverkets arkitekturvägledningar innehåller i sin helhet ett omfattande informationsmaterial. I detta avsnitt finns länkar till sidor i de olika vägledningarna som kan vara till särskild hjälp för att konkretisera och främja de allmänna intressena i översiktsplaneringen.
Länkar till vägledningarnas startsidor finns under relaterad information.
Arkitekturstrategi som ett kommunalt planeringsunderlag
Det kommunala planeringsansvaret innebär också en avgörande och betydande roll i gestaltandet och förvaltandet av våra livsmiljöer. Kommunen kan ta fram planeringsunderlag i form av en arkitekturstrategi eller ett arkitekturprogram där man definierar de värden och kvaliteter h