Dialog och kunskapsinsamling

Granskad: 15 december 2023

I översiktsplaneringen behöver kommunen ta reda på hur systemet för elförsörjning ser ut och fungerar i kommunen. Olika sorts kunskap kan finnas hos kommunen själv samt hos länsstyrelsen, regionen och elnätsföretagen. Det behövs god samverkan mellan kommun, region och berörda elnätsföretag för att utvecklingen av elnät och utvecklingen av bebyggelse och verksamheter ska bli väl koordinerade.

Samsyn om elförsörjning

Elnätsföretagen kan bidra med information om förutsättningar, begränsningar och möjligheter för elförsörjning som är värdefull information inför kommunens planering av bebyggelseutveckling. Eventuellt kan elnätsföretagen också ge synpunkter på lokalisering av vissa objekt eller utbyggnadsområden med hänsyn till förutsättning att ordna elförsörjning vid olika tidpunkter. Dialog i tidigt skede kan ge elnätsföretagen förståelse för kommunens målsättningar för bebyggelseutvecklingen och vilket elbehov det kan väntas medföra.

En samsyn mellan kommun och berörda elnätsföretag i frågor om elförsörjning ger goda förutsättningar för att utvecklingen av markanvändning och elförsörjning ska bli väl koordinerade. 

Hur ser elnätets uppbyggnad ut och vilka elnätsföretag berörs?

Kommunen behöver få kunskap om elnätets uppbyggnad i stort. Det kan handla om information om utbredning av lokalnät, regionnät och transmissionsnät samt knutpunkter i systemet.

Elledningar. Foto: Scandinav

Den information som behövs kan till stor del finnas i den kommunala energiplanen. Kommunens olika förvaltningar och bolag kan också bistå med kunskap.

På webbplatsen Nätområden.se finns information om vilka som har områdeskoncession i kommunen och visar lokalnätsområdenas avgränsning och ansvariga lokalnätsföretag. Lokalnätsföretaget kan ge information om vilket regionnätsföretag som berörs. Det kan förekomma flera lokalnätsföretag och även flera regionnätsföretag i en och samma kommun.

Nätområden.se

För information om regionnätet finns kartunderlag i Lantmäteriets produkter som visar lokalisering för kraftledningar och tillhörande stationer. Observera att alla elnätsanläggningar inte finns redovisade, samt att uppdateringen av geodata för ledningsnät sker med flera års intervall. Därför behövs avstämning med berörda elnätsföretag kring eventuellt kompletteringsbehov och vilket underlag de kan bidra med.

Information om transmissionsnätet finns på Planeringskatalogen, länsstyrelsernas webbaserade söktjänst för planeringsunderlag. 

Planeringskatalogen (på Länsstyrelsernas webbplats)

Svenska kraftnät vill bli kontaktade vid planering inom 500 meter från anläggningar i transmissionsnätet. Läs mer på Svenska kraftnäts webbplats.

Samhällsplanering (på Svenska kraftnäts webbplats)

Säkerställ att informationen är aktuell genom dialog med elnätsföretag

Elnätsföretagen kan ofta ha underlag om elnätet och elanvändning som har betydelse för samhällsplaneringen, och det är därför lämpligt att kontakta dem i tidigt skede i arbetet med översiktsplanen. Lämpliga frågor att diskutera med elnätsföretagen kan vara:

  • Vilka underlag och information elnätföretagen kan bidra med vad gäller utbredning/lokalisering av befintliga elnätsanläggningar i kommunen?
  • Hur ser anläggningarnas omgivningspåverkan och lämpliga säkerhetsavstånd ut?
  • Är planeringsunderlaget om kraftledningarnas lokalisering som kommunen använder tillräckligt detaljerat och uppdaterat för att kunna genomföra analyser?
  • Behöver planeringsunderlaget kompletteras?

Dialog med de lokala och regionala elnätsföretagen kommer också att ske utifrån nätutvecklingsplanerna som elnätsföretagen tar fram från och med 2024.

Region Stockholm har tagit fram en checklista och kunskapsunderlag till stöd för dialog med