Roller och ansvar av elförsörjning i översiktsplanering

Granskad: 15 december 2023

Här följer en redovisning av de aktörer som har en roll i Sveriges elförsörjning och vilken del av systemet som de har ansvar för.

Elnätsföretag – lokalnät och regionnät

Ett elnätsföretag ansvarar för sin del av det fysiska nätet och har ensamrätt på överföring av el i sitt lokala nät. Huvudregeln är att elnätföretagen också har skyldighet att ansluta tillkommande kunder med elförbrukning eller elproduktion, men avsteg kan motiveras under vissa förutsättningar. Ett elnätföretag har ansvar att se till att elnätet de äger på lång sikt kan uppfylla rimliga krav på överföring av el.

Elnätsföretaget bestämmer om utbyggnad av sitt elnät och har ansvar för att söka de tillstånd som behövs. Från år 2024 ska varje elnätföretag ta fram en offentlig nätutvecklingsplan på kort och medellång sikt.

Elsäkerhetsverket 

Elsäkerhetsverkets är en statlig myndighet med uppdrag att arbeta för hög elsäkerhet och för att elektriska utrustningar inte ska störa varandra. Arbete med elsäkerhet innebär att förebygga skador orsakade av elektricitet på människor och egendom. Elsäkerhetsverket arbetar främst genom att utföra tillsyn och marknadskontroll, ta fram föreskrifter och allmänna råd och bidra till standardiseringsarbete på nationell och internationell nivå. Myndigheten arbetar också med kunskapsuppbyggnad kring elsäkerhet och störningar på radiokommunikation och näringsverksamhet inom området elektromagnetisk kompatibilitet.

Vårt uppdrag (på Elsäkerhetsverkets webbplats)

Energiföretagen Sverige 

Energiföretagen Sverige är en branschorganisation som fungerar som branschens röst i samhällsdebatten. Samlar nära 400 företag som producerar, distribuerar, säljer och lagrar energi.  

Om oss (på Energiföretagens webbplats)

Energimarknadsinspektionen

Energimarknadsinspektionen, Ei, är en statlig myndighet med uppdrag att arbeta för väl fungerande energimarknader. Det övergripande syftet är att Sverige ska ha väl fungerande distribution och handel av el, naturgas, fjärrvärme och fjärrkyla. Myndigheten utvecklar regler och har tillsyn över dessa energimarknader. Ei är nätmyndighet och beslutar bland annat om nätkoncessioner, det vill säga tillstånd för att bygga och använda elledningar. Ei arbetar också för att stärka kundernas ställning och trygga samhällets behov av fungerande energidistribution och handel.

Om Ei (på Energimarknadsinspektionens webbplats)

Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten har nationellt ansvar för folkhälsofrågor. I uppgiften ingår att främja en god och jämlik hälsa och att skydda befolkningen från olika former av hälsohot. Folkhälsomyndigheten ger tillsynsvägledning om miljöbalkens hälsoskyddsregler till kommunernas miljö- och hälsoskyddsnämnder och länsstyrelserna.

Om Folkhälsomyndigheten (på Folkhälsomyndighetens webbplats)

Kommun

Kommunerna ansvarar för planering av hur mark- och vattenområden ska användas, utvecklas och bevaras, vilket ska redovisas i en översiktsplan som omfattar hela kommunen. Varje kommun ska ha en aktuell energiplan som beskriver tillförsel, distribution och användning av energi i kommunen. Det är strategiskt viktigt för kommunen att elförsörjningen är tillräcklig och väl koordinerad med förväntat behov, så att planerad bebyggelseutveckling, industrietableringar med mera kan genomföras.

Om kommunen är markägare i ett område som berörs av elnätsutbyggnad som kräver linjekoncession är kommunen motpart till elnätsföretaget i frågor om markåtkomst. Kommunen ansvarar också för vissa typer av dispenser, exempelvis strandskydd, som i senare skede granskas av länsstyrelsen. Kommunen upprättar också detaljplaner, samt hanterar bygglov som behövs för stationer i elnätet och andra elnätsanläggningar.

Länsstyrelse

Länsstyrelsen har i uppdrag av regeringen att samordna det regionala arbetet med energiomställning och minskad klimatpåverkan. I arbetet ingår att ta fram en regional energi- och klimatstrategi.

I översiktsplaneringen ska länsstyrelsen verka för att mellankommunala frågor samordnas på lämpligt sätt, där behov av elförsörjning och elnätsutbyggnad kan vara viktiga frågor. Länsstyrelsen ska även verka för att riksintressen för energidistribution och -produktion tillgodoses i planeringen. Länsstyrelsen ska också samordna statliga myndigheters synpunkter, där frågor som rör anläggningar och infrastruktur för elförsörjning kan ingå. Länsstyrelsen samordnar även arbetet med prioritering av samhällsviktiga elanvändare inför eventuella bristsituationer.

Region

Tre regioner, Region Halland, Region Stockholm och Region Skåne, har dessutom ansvar för att ta fram en regionplan enligt plan- och bygglagen. Regionplanen ska ange grunddrag för användningen av mark- och vattenområden och riktlinjer för bebyggelseutveckling som har betydelse för länet. Där ingår att bebyggelse ska lokaliseras på lämpligt sätt med hänsyn till energiförsörjning och energihushållning.

Regionerna och Gotlands kommun har ansvar för det regionala utvecklingsarbetet. Det innebär att regionerna ansvarar för, samordnar och utvecklar arbetet för en hållbar regional utveckling i respektive region. Regionerna ska ta fram en regional utvecklingsstrategi och samordna insatser för att genomföra den. Otillräcklig elförsörjning kan vara en begränsande faktor för den regionala utvecklingen. Därför kan samverkansmöjligheter kring elförsörjning vara en viktig aspekt att hantera i det regionala utvecklingsarbetet.

Regionalt utvecklingsansvariga (på Tillväxtverkets webbplats)

1 §
  Regional fysisk planering ska ske i Stockholms län, i Skåne län och i Hallands län. Regionen ansvarar för denna planering.

Regionen ska
   1. utreda regionala frågor av betydelse för länets fysiska miljö,
   2. upprätta ett förslag till regionplan enligt 2-4 §§ eller förslag till ändring av en sådan plan,
   3. anta, pröva aktualiteten hos och vid behov ändra planen,
   4. lämna underlag om regionala frågor av betydelse för länets fysiska miljö till länsstyrelsen, andra berörda regioner och de kommuner, regionala kollektivtrafikmyndigheter och andra myndigheter som berörs,
   5. yttra sig över förslag till översiktsplaner inom länet under granskningstiden i fråga om hur dessa planer förhåller sig till regionplanen,
   6. verka för insatser som kan bidra till att det långsiktiga behovet av bostäder kan tillgodoses, och
   7. verka för insatser som kan bidra till att minska länets klimatpåverkan och dess effekter.

Regionen ska lämna regeringen de uppgifter om den regionala fysiska planeringen som regeringen begär. Lag (2022:929) .

Statens energimyndighet

Statens energimyndighet är en statlig förvaltningsmyndighet för frågor om tillförsel och användning av energi i samhället. Myndigheten bidrar med fakta, kunskap och analyser om tillförsel och användning av energi i samhället, och arbetar för en trygg energiförsörjning. Energimyndigheten ansvarar bland annat för Sveriges officiella energistatistik och tar fram långsiktiga scenarier för energisystemet. Energimyndigheten gör även bedömning av riksintresseanspråk för energidistribution och energiproduktion.

Hållbar energi för alla (på Energimyndighetens webbplats)

Strålsäkerhetsmyndigheten

Strålsäkerhetsmyndigheten är förv