Begreppet hållbar utveckling - EU
EU och FN har genom Agenda 2030 gemensamma mål för en hållbar framtid. Hållbar utveckling inom den Europeiska Unionen har beskrivits i ett flertal strategier.
EU-strategi för hållbar utveckling
EU-strategin för hållbar utveckling som antogs vid Europeiska rådets möte i juni 2006 bildade ramen för en långsiktig hållbarhetsvision där:
ekonomisk tillväxt, social sammanhållning och miljöskydd går hand i hand och ömsesidigt stöttar varandra.
EU och FN - gemensamma mål för en hållbar framtid
Vid FN:s generalförsamling i september 2015 undertecknade länder runtom i världen Agenda 2030 för hållbar utveckling. Agenda 2030:s 17 mål och 169 delmål är integrerade och odelbara och omfattar samtliga tre dimensioner av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga.
Världens ledare förband sig att utrota fattigdom, skydda vår planet och se till att alla människor kan leva i fred och välstånd.
EU-kommissionens prioriteringar för 2019-2024
Vart femte år, i början av en ny kommissionsperiod, fastställer kommissionens ordförande de politiska prioriteringarna för den kommande mandatperioden. Alla 17 mål i Agenda 2030 finns med i en eller flera av de sex övergripande prioriteringarna i kommissionens politiska riktlinjer
- en europeisk grön giv
- ett Europa rustat för den digitala tidsåldern
- en ekonomi som fungerar för människor
- ett starkare Europa i världen
- främjandet av vår europeiska livsstil
- en ny satsning på demokrati i EU.
Europeiska kommissionens prioriteringar (på Europeiska kommissionens webbplats)
EU:s helhetsgrepp på hållbar utveckling (på Europeiska kommissionens webbplats)
European Bauhaus
EU-kommissionen lanserade 2020 European Bauhaus som är ett initiativ som lyfter fram betydelsen av estetiska, sociala och kulturella värden i den gröna omställningen av samhället. Initiativet bidrar till EU:s klimatmål om en klimatneutral union senast 2050.
Nytt europeiskt Bauhaus: vackert, hållbart, tillsammans (på Europeiska kommissionens webbplats)