Brandskyddskrav för entresolplan
I avsnitt 5 i BBR om brandskydd används begreppet entresolplan både vid klassificering av byggnader i byggnadsklasser men även för att avgöra om det ställs krav på tillgång till utrymningsväg från planet. I denna vägledning kan du läsa mer om vad som menas med entresolplan och hur reglerna som relaterar till entresolplan kan tolkas. Observera att denna vägledning är inriktad på vilka brandskyddsregler som gäller och inte huruvida en entresolvåning ska betraktas som en våning eller inte i förhållande till detaljplanebestämmelser om antal våningar och liknande.
Vad är ett entresolplan
Med våning avses, som huvudregel, enligt PBF ett utrymme i en byggnad där utrymmet avgränsas åt sidorna av byggnadens ytterväggar, uppåt av ett tak eller bjälklag och nedåt av ett golv.
I BBR används genomgående begreppen våningsplan eller plan. Våningsplanet är golvplanet i en våning. Enligt PBF definieras dock inte alla vindsplan och källarplan som våningsplan. I BBR används, när samtliga dessa avses, samlingsbegreppet plan.
Begreppet entresolplan är däremot inte närmare definierat, varken i PBF eller i BBR. För termer som inte särskilt förklaras i PBL, PBF eller BBR gäller den betydelse som anges i Terminologicentrums publikation Plan- och byggtermer 1994, TNC 95. Där anges att en entresolvåning är en extra våning inom övre delen av en våning med stor rumshöjd. Entresolplanet är alltså golvplanet i en sådan våning.
Det framgår inte av förklaringen i TNC huruvida entresolvåningen behöver var öppen som en läktare eller om den kan bestå av ett eller flera slutna rum. Inte heller framgår det hur stor del av golvytan i våningen med stor rumshöjd som entresolvåningen kan uppta.
Entresolplan kan se ut på många olika sätt. Vanliga entresolplan återfinns i industrilokaler där delar av ett större rum fått en extra våning som antingen kan vara öppen eller avskild från det större rummet. Även sovloft och liknande i bostäder kan utgöra entresolplan. En våning inom en bostad eller lokal där i princip enbart hålet för trappan utgör öppningen mot underliggande plan betraktas vanligtvis inte som entresolplan.
Entresolplan vid bestämning av byggnadsklass
Valet av byggnadsklass (Br) är avgörande för vilka grundläggande brandskyddskrav som ställs på en byggnad. En viktig utgångspunkt för att avgöra vilken byggnadsklass en byggnad ska ha är antal våningsplan i byggnaden. Om det finns större entresolplan i byggnaden kan det påverka säkerheten. Ett större entresolplan bör därför betraktas som ett eget våningsplan när man bestämmer byggnadsklassen.
I ett allmänt råd till avsnitt 5:22 i BBR används följande kriterier för när ett entresolplan är så stort att det kan påverka byggnadsklassen.
Entresolplan inom en byggnad räknas inte som ett eget våningsplan vid val av byggnadsklass om arean för entresolplanet utgör mindre än 50 procent av golvarea på underliggande plan. Arean på entresolplanet bör dock inte överstiga 100 m2 för byggnader i byggnadsklass Br1 och Br2 eller 200 m2 för byggnader i byggnadsklass Br3. För lager eller industrier i verksamhetsklass 1 i byggnader i byggnadsklass Br3 kan dock en area på högst 500 m2 accepteras.
Byggnader ska delas in i byggnadsklasser, Br, utifrån skyddsbehovet.
- - Byggnader med mycket stort skyddsbehov ska utformas i byggnadsklass Br0.
- - Byggnader med stort skyddsbehov ska utformas i byggnadsklass Br1.
- - Byggnader med måttligt skyddsbehov ska utformas i byggnadsklass Br2.
- - Byggnader med litet skyddsbehov ska utformas i byggnadsklass Br3.
Vid bedömningen av skyddsbehovet ska hänsyn tas till troliga brandförlopp, potentiella konsekvenser vid en brand och byggnadens komplexitet. (BFS 2011:26).
Allmänt råd Klassindelningen bör beakta faktorer som är relaterade till utrymning och konsekvensen av att byggnaden störtar samman. Byggnader med fler än 16 våningsplan, större byggnader med verksamhetsklass 5C, byggnader med verksamhetsklass 5D och byggnader med vissa typer av samlingslokaler bör utformas i byggnadsklass Br0. Med vissa typer av samlingslokaler avses:- - Samlingslokaler i verksamhetsklass 2B som inte ligger i bottenvåningen och som är avsedda för fler än 1 000 personer.
- - Samlingslokaler i verksamhetsklass 2C som ligger i bottenvåningen, och som är avsedda för fler än 600 personer.
- - Samlingsl