Barns rättigheter i genomförandeskedet

Granskad: 30 juni 2023

Det är i genomförandeskedet som den tidigare planeringen förverkligas. I detta skede ingår gestaltning, projektering och byggandet av en plats eller ett byggnadsverk. Skedet påverkar platsens utformning, funktion och hur människor, däribland barn och unga, kommer kunna leva och vistas där.

Tillvaratagande av kunskap

Det finns inga formella krav på att medborgare ska få inflytande i genomförandeskedet, men i genomförandet kan de tankar och idéer som kommit fram tidigare i processen förverkligas. Om kvaliteter och värden från tidigare skeden inte beaktas i genomförandeskedet riskerar medborgarnas perspektiv att försvinna, däribland barns perspektiv. För att intentioner och värden från tidigt skede ska följa med genom hela processen kan det upprättas en genomförandeplan eller aktörsspecifika handlingsplaner.

Krav på aktörsspecifika handlingsplaner i Masthuggskajen

Älvstranden utveckling har tagit fram ett styrande hållbarhetsprogram för hela utvecklingen av Masthuggskajen i Göteborg. Hållbarhetsprogrammet innefattar en rad olika mål och åtgärder som berör hur området ska utvecklas långsiktigt och hållbart för alla medborgare, inklusive barn. Genomförandet av programmet har säkerställts genom bred samverkan samt krav på aktörsspecifika handlingsplaner. I aktörernas handlingsplan ska det redovisas hur de förhåller sig till hållbarhetsprogrammet, vilka åtgärder aktörerna ser som sitt ansvar samt hur aktörerna avser arbeta med att uppfylla hållbarhetsprogrammets måluppfyllelser. De aktörsspecifika handlingsplanerna ska sedan redovisas för projektgruppen för att få godkänt av Älvstranden utveckling.

Läs mer om Masthuggskajens hållbarhetsprogram och dess krav på aktörsdrivna handlingsplaner.

Mer plats för människan (på Masthuggskajens webbplats)

Handlingsplan för barnvänliga Gent

Staden Gent i Belgien har lång tradition av att arbeta med barns rättigheter. Att utveckla Gent för och tillsammans med barn är ett tema för stadens hållbara utveckling. Det finns ett stort stöd hos allmänheten att prioritera frågor som rör barn och unga. För att samlat kunna genomföra arbetet med barns rättigheter har en handlingsplan tagits fram som täcker in flera olika verksamheter och förvaltningar. 

Handlingsplanen har antagits av det ledande styret i Gent och innehåller, förutom en kombination av visioner och principer, en översikt över vilka åtgärder som kommer att realiseras under de kommande åren av stadens olika förvaltningar. Handlingsplanens 14 mål omsätts i 182 konkreta åtgärder. Några av de mål som är särskilt relevanta ur ett planeringsperspektiv är:

  • Samtliga val och beslut som fattas av kommunen tar hänsyn till barn och ungdomars åsikter.
  • Fler grönområden och utrymmen för sport, spel och mötesevenemang.
  • Kultur- och fritidsaktiviteter görs lättillgängligt för barn och ungdomar.
  • Barn och ungdomar ska lätt och säkert kunna förflytta sig i staden.

Most child and youth-friendly city in Flanders (på Stad Gents webbplats)

Förutom att utgå ifrån redan genomförda dialoger och befintligt underlag, kan byggaktörer och fastighetsägare komplettera med att själva inhämta synpunkter. Till exempel kan det i genomförandeskedet handla om specifika gestaltningar, lokaliseringar, tillgänglighet, materialval och grönska. Återkoppling och diskussion om tidigare genomförda dialoger liksom dialog om byggskedets påverkan på barns och ungas vardag kan också vara aktuellt.

Medskapande fria processer för lekmiljöer

Örebro kommun ville utveckla hur kommunen planerar lekmiljöer och hur den kan metodutveckla arbetet utifrån barnkonventionen. En viktig del i arbetet var att stärka barns inflytande över lekmiljöerna. Ett samverkansprojekt mellan Örebro kommuns parkenhet och Statens konstråd startades med syftet att bättre förstå hur en kommun kan arbeta ihop med konstnärer för att förstå hur medskapande fria processer kan skapas. Konstnärliga processer kan uppmuntra och möjliggöra lek, fria tankar och delaktighet i en utsträckning som inte alltid ryms inom samhällets övriga strukturer. 

Parkenhetens ingång i projektet var barnkonventionen och att skapa miljöer där barnen själva får vara med och säkerställa sina demokratiska rättigheter. För Örebro kommun gav projekten flera olika resultat och värden. Den fotografiska dokumentationen av processerna beskrevs som viktig samt att samarbetsformen med instanser som bevakar det rent konstnärliga värdena var en bra metod. 

Mer information finns på Statens konstråds webbplats.

Unika lekplatser i Örebro när barnen bestämmer (på Statens konstråds webbplats)

Behåll barns rättigheter under byggandet

Under byggskedet är det viktigt att fortsatt sträva efter barns och ungas bästa. En temporär lösning ur ett vuxenperspektiv kan upplevas som mycket lång tid ur barns perspektiv. En skolbarack som har beviljats tidsbegränsat bygglov under några år kan vara stora delar av en årskulls grundskoletid.

Under byggskedet finns det mycket som kan påverka medborgarens möjlighet att leva som vanligt, så gäller även för barn och unga. Byggskedet påverkar närmiljön och barns vardag, till exempel genom att begränsa rörelsemönster. Hur byggprojektet organiseras har inverkan på trygghet, säkerhet, hälsa och trivsel. Beslut som fattas under byggskedet kan även påverka barns och ungas liv på sikt, exempelvis genom förstörda rekreationsmiljöer som inte återställs.