Transportstyrning
Det går transporter med farligt gods på väg och järnväg men också med fartyg och flyg. Farliga ämnen behövs vid många olika verksamheter och för många olika ändamål. Det är viktigt att transporter av farligt gods sker på de transportleder där riskerna för omgivningen kan minimeras och där det finns ett tydligt behov av tillgänglighet för transporter av farligt gods. Det finns sätt att påverka vilka transportleder som används för transport av farligt gods.
Två sätt att påverka vilka vägar det går transporter med farligt gods på
Alla vägar kan i princip användas för transport av farligt gods. Det finns dock viss möjlighet för länsstyrelsen att styra en del av transporterna till vissa vägar.
Vägvalsstyrning innebär att länsstyrelsen genom rekommendationer och, om det finns starka skäl, förbud och restriktioner styr transporterna med farligt gods till vissa vägar, alternativt från vissa vägar. Genom att arbeta med vägvalsstyrning leds transporter till lämpligare vägar där trafiksäkerheten är högre, och olyckor därför bedöms inträffa mer sällan, eller där konsekvenserna av en olycka är lägre.
Det finns två sätt för länsstyrelsen att påverka var det går transporter med farligt gods:
- Förbud och restriktioner i de lokala trafikföreskrifterna, utfärdade av länsstyrelsen och i enlighet med trafikförordningen (1998:1276), TrF (TrF 10 kapitlet 1 § tredje stycket).
- Rekommendationer om lämpliga vägar för transport av farligt gods (inte tvingande), utfärdade av länsstyrelsen med stöd av förordningen (2017:868) med länsstyrelseinstruktion 3 §.
1 §
Särskilda trafikregler får, utom i de fall som avses i 10 och 14 §§, meddelas genom lokala trafikföreskrifter för en viss väg eller vägsträcka eller för samtliga vägar inom ett visst område eller för ett område eller en färdled i terräng. Särskilda trafikregler om stannande eller parkering får även meddelas genom lokala trafikföreskrifter för samtliga vägar som inte är enskilda inom ett visst område.
De särskilda trafikreglerna får gälla följande:
1. Att en viss väg eller vägsträcka ska vara huvudled, motorväg eller motortrafikled.
2. Att en viss väg eller vägsträcka eller samtliga vägar inom ett område ska vara gågata, gångfartsområde eller cykelgata.
3. Att ett visst område ska vara tättbebyggt områd