Länsstyrelsens ansvar inom farligt gods

Granskad: 22 juni 2023

Länsstyrelserna ger råd till regioner och kommuner om hur transporter av farligt gods kan hanteras i planeringen och har tillsynsansvar när det bland annat gäller risk för olyckor. Med vägvalsstyrning kan transporter av farligt gods styras till de mest lämpliga vägarna. Länsstyrelsens yttrande i granskningen av översiktsplaner visar om ställningstagandena i planerna behandlar riskfrågan på så sätt att planerna blir vägledande för beslut i exempelvis detaljplaneskedet.

Länsstyrelsens ansvar

Länsstyrelsen ansvarar för att bevaka frågor som rör risker med transporter av farligt gods och mellankommunala intressen i den fysiska planeringen såväl hos regionen som kommunen. Länsstyrelsen ska också förse kommuner och regioner med planeringsunderlag och besvara frågor. I samrådsskedet ska länsstyrelsen bland annat ge stöd och råd till regioner och kommuner om allmänna intressen, såsom risker för människors hälsa och säkerhet och därmed begränsa risken för olyckor genom exempelvis transport av farligt gods. De ska också ge råd om tillämpningen av plan- och bygglagen (2010:900), PBL, tillhandahålla planeringsunderlag och samordna statens intressen. Tidigt under samrådsskedet ska kommunen ha avgränsningssamråd om miljökonsekvensbeskrivningen tillsammans med länsstyrelsen. Länsstyrelsen ska då med sin breda kunskap hjälpa kommunen att fånga upp de viktigaste frågorna, för att fokusera på det som kan antas få en betydande miljöpåverkan. En sådan fråga kan till exempel vara att risken för olyckor bedöms kunna medföra betydande miljöpåverkan.

Länsstyrelsen har ett tillsynsansvar och ska säkerställa att kommunen har beaktat riskerna kopplat till farligt gods. Under granskningen av både regionplanen och översiktsplanen ska länsstyrelsen i ett