Riskhantering i översiktsplanering
I översiktsplanen ska kommunen tydliggöra förutsättningarna - och ange inriktningen - för kommande planering. Riskhantering löper som en röd tråd från regionplan till tillsyn. I riskhanteringen i regionplanering och översiktsplanering avgör regionen respektive kommunen hur de anser att riskfrågor ska hanteras i efterföljande planläggning och lovprövning, samt vid byggande och förvaltning. Det är viktigt att redan i regionplan och översiktsplan identifiera vilka områden som är särskilt utsatta för olika risker och tänka igenom hur lokalisering av bebyggelse kan anpassas utifrån det.
Huvudprincipen är att kommunen bestämmer över sin bebyggelseutveckling och markanvändning
Huvudprincipen är att kommunen bestämmer över sin bebyggelseutveckling och markanvändning. Det är därför i första hand kommunen som avgör vilka risknivåer som kan anses vara hanterbara.
Det är lämpligt att kommunen redan i arbetet med översiktsplanen visar på eventuella områden som kan komma att påverkas av olika risker och som måste beaktas i den fortsatta planläggningen och beslut enligt plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Det är till nytta vid detaljplaneläggning då det är viktigt att se utanför själva detaljplanens avgränsning. Orsaken är både att det som planeras kan påverka omgivningen utanför planen och att något utanför själva planområdet kan påverka detta.
Där sannolikheten för en olycka är stor och eller konsekvenserna omfattande, är risken oacceptabel och då måste åtgärder vidtas. Det handlar då om att antingen minska sannolikheten för en olycka eller begränsa dess konsekvenser.
Åtgärder för att hantera risker kan du läsa mer om under Strategi för riskhantering inför planläggning eller beredning av beslut enligt PBL på sidan Åtgärder.
Riskkartläggning kan du läsa mer om under Strategi för riskhantering inför planläggning eller beredning av beslut enligt PBL på sidan Riskkartläggning.
Översiktsplanering och riskhantering
Översiktsplanering innebär bland annat att välja lokalisering för nya