Riskhantering i regionplanering
Regionplanen är av stor betydelse för arbetet med riskhantering eftersom den ska ange de grunddrag för användningen av mark- och vattenområden och de riktlinjer för lokaliseringen av bebyggelse och byggnadsverk som har betydelse för regionen. Regionplanen ska också redovisa hur hänsyn tagits till allmänna intressen enligt 2 kapitlet plan- och bygglagen (2010:900), PBL, däribland människors hälsa och säkerhet och olika riskfrågor.
Regionplan är ett bra instrument för att hantera kommunöverskridande frågor
Regionplanen enligt PBL påminner i stora drag om strukturen i en kommunal översiktsplan, men omfattar en större geografisk yta som motsvarar den statliga indelningsgrunden län och därmed flera kommuner (undantaget Gotland).
Regionplan är ett bra instrument för att hantera kommunöverskridande frågor som exempelvis infrastruktur, klimatförändringar, dricksvattenförsörjning och regional bostadsförsörjning. En enskild kommun har inte samma geografiska mandat eller möjligheter som regionen att överblickande hantera sådana frågor, även om bindande fysisk planering och lovprövning alltjämt är en kommunal angelägenhet. Genom regionplanen får kommunerna ta del av regionens syn på de allmänna intressena som regionen anser viktiga inom länet. Målet med riskhanteringen i regionplan är att fungera som underlag för kommunernas riskhantering i efterföljande och anslutande planläggning.
Att planera arbetet med riskhantering kan du läsa mer om under Strategi för riskhantering inför planläggning eller beredning av beslut enligt PBL på sidan Planering och organisation.
Regionplanen anger grunddragen för markanvändning
En regionplan kan innebära nya förutsättningar att framställa relevant kunskap inom riskområdet, identifiera riskfaktorer och deras samband som kan komma till godo i ett större perspektiv. Regionplanen är också ett bra underlag för kommunernas beslut om översiktsplaner, detaljplaner och områdesbestämmelser även om regionplanen inte är bindande utan enbart vägledande.
2 §
En regionplan ska ange de grunddrag för användningen av mark- och vattenområden och de riktlinjer för lokaliseringen av bebyggelse och byggnadsverk som har betydelse för länet. Planen ska ge vägledning för beslut om översiktsplaner, detaljplaner och områdesbestämmelser. Lag (2018:1732) .
Regionplanen är inte bindande.
Regionplanen är av stor betydelse för arbetet med riskhantering eftersom den ska ange de grunddrag för användningen av mark- och vattenområden och de riktlinjer för lokaliseringen av bebyggelse och byggnadsverk som har betydelse för regionen. Regionplanen ska också redovisa hur hänsyn tagits till allmänna intressen enligt 2 kapitlet PBL däribland människors hälsa och säkerhet och olika riskfrågor.
2 §
En regionplan ska ange de grunddrag för användningen av mark- och vattenområden och de riktlinjer för lokaliseringen av bebyggelse och byggnadsverk som har betydelse för länet. Planen ska ge vägledning för beslut om översiktsplaner, detaljplaner och områdesbestämmelser. Lag (2018:1732) .
Regionplanen är inte bindande.
3 §
Av regionplanen ska det framgå
1. hur hänsyn har tagits till allmänna intressen enligt
2 kap., hur riksintressen enligt 3 och 4 kap. miljöbalken har tillgodosetts och på vilket sätt miljökvalitetsnormer enligt
5 kap. miljöbalken har följts,
2. hur hänsyn har tagits till och hur planen har samordnats med den regionala utvecklingsstrategin, länsplanen för regional transportinfrastruktur, trafikförsörjningsprogram och kommunala riktlinjer för bostadsförsörjning samt nationella och andra regionala och kommunala mål, planer och program av betydelse för en hållbar utveckling i länet, och
3. hur planen är avsedd att genomföras.
Planen ska även ha det innehåll som följer av 3 kap. 6 b §. Vid tillämpningen ska det som sägs där om översiktsplan i stället gälla regionplan och det som sägs om kommunen gälla regionen.
Länsstyrelsens granskningsyttrande över planförslaget ska redovisas tillsammans med regionplanen. Om länsstyrelsen inte har godtagit planen i en viss del, ska det anmärkas i planen. Lag (2020:76) .
Regionplan för Skåne 2022-2040 (på Region Skånes webbplats)
Fysisk regionplanering (på Region Stockholms webbplats)
Fler regioner kommer att bli engagerade i regionplanering
I PBL är det angivet att regional fysisk planering ska ske i regionerna i Stockholm, Skåne och Halland län. Region Stockholm och Skåne ska ha antagit regionplan för respektive län senast den 31 december 2022 och Region Halland ska anta en regionplan senast den 31 december 2026.
1 §
Regional fysisk planering ska ske i Stockholms län, i Skåne län och i Hallands län. Regionen ansvarar för denna planering.
Regionen ska
1. utreda regionala frågor av betydelse för länets fysiska miljö,
2. upprätta ett förslag till regionplan enligt 2-4 §§ eller förslag till ändring av en sådan plan,
3. anta, pröva aktualiteten hos och vid behov ändra planen,
4. lämna underlag om regionala frågor av betydelse för länets fysiska miljö till länsstyrelsen, andra berörda regioner och de kommuner, regionala kollektivtrafikmyndigheter och andra myndigheter som berörs,
5. yttra sig över förslag till översiktsplaner inom länet under granskningstiden i fråga om hur dessa planer förhåller sig till regionplanen,
6. verka för insatser som kan bidra till att det långsiktiga behovet av bostäder kan tillgodoses, och
7. verka för insatser som kan bidra till att minska länets klimatpåverkan och dess effekter.
Regionen ska lämna regeringen de uppgifter om den regionala fysiska planeringen som regeringen begär. Lag (2022:929) .
Skyldigheten att ta fram regionplan ska successivt utökas till fler regioner, som ett led i att åstadkomma större enhetlighet i hela landet. Detta innebär att allt fler kommuner kommer att ha tillgång till regionplaner som underlag vid sin översiktsplanering. Mellankommunal samverkan kan då få ett helt nytt genomslag och generera positiva lösningar i den fysiska planeringen vad gäller olika riskfrågor.
En regionplan enligt 7 kapitlet ska antas senast den 31 december 2022.
Region Halland ska anta en regionplan enligt 7 kap. senast den 31 december 2026.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.