Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

När du inte behöver bygglov

Granskad:

Det finns vissa undantag från kravet på bygglov om du har ett en- eller ett tvåbostadshus. Du kan få bygga uteplatser, skärmtak, friggebodar, tillbyggnader, uthus, murar och plank utan bygglov. Du kan även få göra fasadändringar och bygga två takkupor utan lov. Du behöver inte bygglov men måste göra en anmälan till byggnadsnämnden och invänta startbesked om du ska bygga ett så kallat attefallshus på högst 30,0 m2, en tillbyggnad på högst 15,0 m2 eller inreda en ytterligare bostad i ett enbostadshus.

Avstånd till tomtgräns

De bygglovbefriade åtgärderna, både de som kräver anmälan och de som inte gör det, får inte byggas närmare tomtgränsen än 4,5 meter om inte de grannar som berörs medger det. Godkännandet bör vara skriftligt.

Om din fastighet ligger utanför detaljplanelagt område kan du även få göra mindre tillbyggnader av både huvudbyggnaden och komplementbyggnader. Du kan även få bygga nya komplementbyggnader, som till exempel garage, gäststugor och växthus, samt murar och plank utan bygglov eller anmälan.

När du varken behöver bygglov eller anmälan

Uteplats

Inom 3,6 meter från bostadshuset får du utan bygglov anordna en skyddad uteplats med mur eller plank. Muren eller planket får inte vara högre än 1,8 meter. Läs mer om uteplatser på sidan Uteplatser & uterum i menyn.

Skärmtak

Du får också utan bygglov anordna skärmtak över uteplatser, altaner, balkonger eller entréer om skärmtaken tillsammans inte är större än 15,0 kvadratmeter. Läs mer om skärmtak på sidan Uteplatser & Uterum i menyn.

Friggebod

I bostadshusets omedelbara närhet får du utan bygglov sätta upp en eller flera fristående komplementbyggnader, så kallade friggebodar. Vilka regler som gäller för friggebodar till exempel storlek, höjd och placering kan du läsa mer om på sidan Friggebod, som du hittar i menyn.

Fasadändringar

Du får utan bygglov måla om, byta fasadbeklädnad eller byta taktäckningsmaterial. Men du får inte ändra byggnadens eller områdets karaktär mycket för då krävs bygglov. Byggnadsnämnden kan svara på om det du vill göra kräver bygglov.

När du inte behöver bygglov men måste göra anmälan

Attefallshus

I bostadshusets omedelbara närhet får du utan bygglov bygga fristående komplementbostadshus eller komplementbyggnader, så kallade attefallshus. Innan du börjar bygga måste du göra en anmälan till byggnadsnämnden och få ett startbesked. Vilka regler som gäller för attefallshus till exempel storlek, höjd och placering kan du läsa mer om på sidan Attefallshus, som du hittar i menyn.

Tillbyggnad högst 15 kvadratmeter

Du som har ett en- och tvåbostadshus får göra högst en tillbyggnad med en bruttoarea på högst 15,0 m2. Tillbyggnaden får inte bli högre än det befintliga bostadshusets taknockshöjd. Innan du börjar bygga måste du göra en anmälan till byggnadsnämnden och få ett startbesked.

Om tillbyggnaden sker närmare gränsen än 4,5 meter krävs berörda grannars medgivande. Det kan krävas tillstånd enligt miljöbalken inom strandskyddsområde, det vill säga normalt 100 meter från hav, sjö och vattendrag.

Takkupor

Du som har ett en- eller tvåbostadshus får bygga högst två takkupor. Finns det redan en takkupa får du bygga en till. Takkuporna får uppta högst halva takfallets längd och får inte innebära ingrepp i husets bärande konstruktion. Innan du börjar bygga måste du göra en anmälan till byggnadsnämnden och få ett startbesked.

Inreda ytterligare en bostad

Du som har ett enbostadshus får inreda ytterligare en bostad. För att det ska vara bygglovsfritt får du inte göra några yttre ändringar på byggnaden. Innan du påbörjar arbetena måste du göra en anmälan till byggnadsnämnden och få ett startbesked.

Tillbyggnader och komplementbyggnader utanför detaljplan och sammanhållen bebyggelse

Om din fastighet ligger utanför detaljplan och sammanhållen bebyggelse behöver du i vissa fall inte bygglov om du ska göra mindre tillbyggnader av bostadshus och komplementbyggnader. Det beror på var din fastighet ligger. Du får också bygga helt fristående komplementbyggnader i omedelbar närhet av bostadshuset, men de får inte dominera över det ursprungliga huset. Murar och plank i omedelbar närhet av bostadshuset kräver inte heller bygglov.

Om du bygger närmare gränsen än 4,5 meter måste berörda grannar medge det. Medgivandet bör vara skriftligt. Byggnadsnämnden kan svara på om du får göra tillbyggnader, komplementbyggnader, murar och plank utan bygglov på din fastighet och i så fall hur stora de får vara.

Avgifter

Byggnadsnämnden tar ut avgifter för beslut om startbesked och slutbesked. Det gäller även tekniska samråd, slutsamråd, arbetsplatsbesök och andra tillsynsbesök på byggarbetsplatsen. Vänd dig till byggnadsnämnden i din kommun om du vill veta hur hög avgiften är.

Vem gör vad när en åtgärd kräver anmälan

Kommunen

Byggnadsnämnden i kommunen prövar om din tänkta åtgärd strider mot några bestämmelser i plan- och bygglagen. Och det är även byggnadsnämnden som ger ett startbesked.

Byggnadsnämnden har en serviceskyldighet, vilket innebär att du har rätt att få upplysningar om hur du gör en ansökan och råd om vilka handlingar du ska skicka med din ansökan.

Du som skickar in en anmälan

Du är skyldig att skicka de handlingar byggnadsnämnden behöver för att kunna bedöma din anmälan.

Du får inte påbörja byggarbetet förrän du har fått ett startbesked från byggnadsnämnden, annars kan du bli tvungen att betala en byggsanktionsavgift.

Om åtgärden kräver startbesked måste du få ett slutbesked från byggnadsnämnden innan du kan börja använda det du har uppfört.

Det är du som är byggherre som ska se till att varje byggåtgärd genomförs enligt kraven i plan- och bygglagen och de föreskrifter eller beslut som gäller för åtgärden.

Boverket

Boverket kan ge dig allmän information om de regler som gäller för bygglov, men vi kan inte säga något om ditt specifika ärende.

Hjälpte informationen dig? Ja Nej
Tillbaka till toppen