Energideklaration

Hus på rad med bokstäver på.

Här kan du läsa om vad en energideklaration är, när den ska göras och vad den kan användas till. Du kan också ta del av våra webbtjänster som är till både för dig som ska köpa en fastighet eller hyra en bostad och till dig som äger en byggnad.

Energideklarationen talar om hur mycket energi en byggnad använder. När du ska köpa eller hyra har du rätt att få se energideklarationen innan du bestämmer dig. Det är ägaren som ska visa dig deklarationen.

Nu är det dags att energideklarera byggnaderna på nytt för många fastighetsägare. Det har gått tio år sedan energideklarationerna infördes. Eftersom energideklarationerna gäller i tio år måste därför många byggnadsägare upprätta nya energideklarationer.

Det finns fler val i menyn och i relaterad information, förutom det som publiceras nedan.

Vad är en energideklaration?

Energideklarationen ger dig information om byggnadens energianvändning. Den är bland annat till för dig som står inför att köpa eller hyra en bostad. Du kan använda den för att jämföra olika hus med varandra.

Energiklasser från A till G

Boverket har infört energiklassning av byggnader i deklarationerna. Energimärkningen finns för att göra det enklare för dig att jämföra byggnader med varandra.

Vem gör vad?

Boverket

Boverkets logotyp
Boverket skriver regler om energideklarationerna och är också tillsynsmyndighet.

Energiexperter

En oberoende certifierad energiexpert utför energideklarationer.

Certifieringsorgan

Certifieringsorganet prövar och godkänner den person som vill bli certifierad energiexpert.

Swedac

Swedac granskar och godkänner företag (certifieringsorgan) som utfärdar certifikat till energiexperter.
Granskad: Sidansvarig: Webbredaktionen
Hjälpte informationen dig? Ja Nej