Du som äger en byggnad som ofta besöks av allmänheten

Här kan du läsa mer om vad som gäller för sådana byggnader.

Byggnader som ofta besöks av allmänheten kan till exempel vara affärer, köpcentrum och varuhus, men också skolor, bibliotek, hotell och teatrar. Här är några viktiga punkter att tänka på för dig som äger en sådan byggnad:

  • Om byggnaden har en användbar golvarea större än 250 kvadratmeter som ofta besöks av allmänheten ska den alltid ha en giltig energideklaration.
  • Ta kontakt med en certifierad energiexpert för att låta göra en energideklaration om det saknas en giltig energideklaration.
  • Visa energideklarationens sammanfattning på en väl synlig och framträdande plats i byggnaden. Huvudentrén är ofta den naturliga platsen för det.

Tio år sedan den första energideklarationen

Nu är det dags att energideklarera byggnaderna på nytt för många fastighetsägare. Det har gått tio år sedan energideklarationerna infördes. Eftersom energideklarationerna gäller i tio år måste därför många byggnadsägare upprätta nya energideklarationer.

Undantag från att energideklarera byggnaden

Vissa byggnader behöver inte energideklareras. Du kan läsa mer om vilka byggnader det gäller på sidan om undantagen från kravet på energideklaration.

Se länkar i "Relaterad information".

Granskad: Sidansvarig: Webbredaktionen
Hjälpte informationen dig? Ja Nej