Legionella
Legionellabakterier, som kan ge upphov till allvarliga sjukdomar, kan finnas i byggnaders tappvatteninstallationer. Det är därför viktigt att installationerna utformas och hanteras för att förhindra tillväxt av legionellabakterier och andra bakterier.
Hur sprids legionellabakterier?
Legionellabakterier kan följa med i vattendimma som uppstår där vattenstrålar slås sönder, till exempel vid duschning, i evaporativa luftkylare och i bubbelbad. Det går att få legionellabakterier i lungorna via vattendroppar som man andas in. Att dricka vatten som innehåller legionellabakterier anses däremot inte farligt.
Tillväxt, förekomst och avdödning av bakterier
Legionellabakterier är vilande vid temperaturer under ca 20 °C. De förökar sig vid temperaturer mellan ca 20 °C och 45 °C, framför allt mellan 35 °C och 40 °C. Avdödning av bakterier sker vid högre temperaturer.
Legionellabakterier kan växa till bland annat i beredare där inte hela vattenvolymen värms upp över 50 °C och i beredare där vatten ofta blir stillastående eller som har avlagringar på botten. Tillväxt kan också ske i ledningsdelar där vattnet blir stillastående och på vissa organiska material.
Installationer för tappvarmvatten ska utformas så att en vattentemperatur på lägst 50 °C kan uppnås efter tappstället.
I varmvattenberedare eller ackumulatorer för uppvärmning där vattnet är stillastående bör temperaturen på tappvarmvattnet inte understiga 60 °C.
I "Relaterad information" hittar du länk till PBL kunskapsbanken där du hittar mer utförlig information om legionella.