Projekt att se över Boverkets byggregler

Granskad: 2 juli 2024

Boverket har gjort översyn av Boverkets byggregler. Arbetet sker inom ramen för projektet Möjligheternas byggregler. Boverkets nya byggregler börjar gälla den 1 juli 2025.

Varför nya byggregler?

Det behöver skapas förutsättningar för att samhällsbyggnadssektorn ska vara mer proaktiv och ta ansvar för lösningar som möter de utmaningar som sektorn står inför, exempelvis hållbarhet och ekonomi. Boverkets byggregler ska kunna främja nya tekniska lösningar och öppna upp för användandet av nya material och metoder.

Boverket har därför gjort en större översyn av reglerna för att anpassa dem utifrån nuvarande och framtida situation på bygg- och bostadsmarknaden. Ett av skälen till översynen var att de nuvarande allmänna råden som finns i reglerna ses som mer styrande än de är avsedda att vara. En följd av detta är att byggandet har låsts till befintliga lösningar, i stället för att främja utveckling och innovation.

Målet är ett tydligt och sammanhållet regelverk anpassat till en bygg- och bostadsmarknad som förändras och att ingen ska riskera liv eller hälsa i sina hus.

Ny struktur

Till skillnad mot dagens indelning av Boverkets bygg- och konstruktionsregler så kommer varje område efter översynen omfattas av en egen författning. Uppdelningen följer indelningen och strukturen i plan-och bygglagen (2010:900), PBL, och plan- och byggförordningen (2011:338), PBF.

Boverkets förslag till nya byggregler delas upp i följande områden.

  • skydd mot buller i byggnader
  • hänsyn till hygien, hälsa och miljö samt om hushållning med vatten och avfall
  • säkerhet vid användning av byggnader
  • säkerhet i händelse av brand i byggnader
  • bostäders lämplighet för sitt ändamål
  • tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga i byggnader
  • bärförmåga, stadga och beständighet i byggnader m.m.
  • krav på tomter m.m.
  • energihushållning (senarelagd tidplan).

Boverkets förslag till nya byggregler

Tydligare ansvarsfördelning

Reglerna ska efter översynen ge en tydligare ansvarsfördelning mellan Boverket och sektorn. Det innebär att Boverket ansvarar för att förtydliga kraven i lag och förordning, medan branschen tar fram lösningar som uppfyller funktionskraven samt metoder för att verifiera dem. Det kan innebära allt från att utveckla teknik som leder till bättre ventilation i bostäder till metoder som kan möta allt hårdare krav på långsiktig ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Det handlar inte längre om att detaljstyra, utan om att vara flexibel och funktionsfokuserad.

Illustration som visar ansvarsfördelningen mellan Boverket och sektorn. De nya reglerna ska ge en tydligare ansvarsfördelning mellan Boverket och sektorn. Illustration: Infab

Pågående arbete

Boverket har nu skickat sitt slutgiltiga förslag till nya byggregler för EU-anmälan.

EU-anmälan

Återstående arbete

Under hösten fortsätter arbetet med att färdigställa Boverkets nya byggregler som kommer att beslutas och göras tillgängliga innan årsskiftet 2024/2025. Vid sidan av färdigställandet arbetar projektet med vägledning och planering av framtida kunskapsspridning.

Då vägledning tar lång tid att ta fram i alla delar och delvis bygger på erfarenheter som inte finns förrän reglerna trätt i kraft kommer de att fyllas på succesivt. Som hjälp i tolkningen av Boverkets nya byggregler innan vägledningen är på plats kan du med fördel läsa både författningskommentarer och konsekvensutredning för de olika författningarna.

Regler som är anmälda till EU

I början av 2025 har Boverket också ambitionen att publicera en webbutbildning, en introduktion i de nya byggreglerna. Boverket planerar också att sända ett webbseminarium i samband med att de nya byggreglerna kommer på plats.

Skaffa kunskap redan nu

Innan reglerna träder i kraft och vägledning finns att tillgå på boverket.se finns det redan nu utbildningar som har fokus på att stärka kompetens och säkerhet vid tillämpning av regler vid genomförandet av bygg-, rivnings- och markåtgärder.

Exempel på tre aktuella webbutbildningar som kan ge goda förkunskaper är:

"Att arbeta med PBL" är 2023 års omarbetade version av den tidigare introduktionskursen i PBL.

Att arbeta med PBL

”Riskbedömning och kontrollplan PBL” riktar sig till dig som vill att allt i ett byggprojekt ska bli rätt från början.

Riskbedömning och kontrollplan PBL

”Riskbedömning och kontrollplan PBL” riktar sig till dig som vill att allt i ett byggprojekt ska bli rätt från början.

Byggregler och kontrollsystem i praktiken

Vad är föreskrifter?

Föreskrifter preciserar de krav som ställs i lagar och förordningar. Föreskrifter är detaljregler inom vissa sakområden och beslutas av myndigheter, till exempel Boverket. En myndighet, som Boverket, får endast besluta om att ge ut föreskrifter om det finns ett bemyndigande från regeringen. Regeringens bemyndiganden till Boverket att meddela föreskrifter om byggande finns i 10 kap. plan- och byggförordningen (2011:338) PBF. Föreskrifter är, precis som lagar och förordningar, bindande och måste följas.

Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd, BBR, och Boverkets föreskr