Klimatanpassning och energieffektivisering
När du energieffektiviserar ditt hus har du ett bra tillfälle att även förbereda det för ett förändrat klimat. På den här sidan har vi samlat information om klimatanpassning.
Klimatförändringar kan påverka ditt hus
Klimatförändringar kan öka risken för klimatrelaterade skador på ditt hus. Det är tryggare och ofta billigare att förebygga risker genom att klimatanpassa ditt hus, än att tvingas reparera uppkomna skador. Billigast och effektivast är om du passar på att klimatanpassa huset när du ändå ska renovera eller bygga om. Det passar bra att även förebygga risker kopplade till klimatförändring när du energieffektiviserar ditt hus.
Risker och åtgärder
Här har vi samlat några övergripande exempel på anpassningar som kan vara bra att fundera på när du ska energieffektivisera ditt hus utifrån ökade risker på grund av klimatförändringar.
Hur stor är risken att påverkas?
Hur stor risken är att en byggnad utsätts för konsekvenser (till exempel en översvämmad källare) vid ett förändrat klimat beror på husets utsatthet och sårbarhet.
Storleken på utsattheten beror nästan uteslutande på var huset är placerad. Om huset till exempel ligger precis vid och i nivå med hav, sjöar eller vattendrag så är den utsatt för klimatrisken stigande vattennivåer. Om huset är placerad i en stadsmiljö med stora hårdgjorda ytor så kan den i stället exempelvis vara utsatt för klimatriskerna värmeöar och/eller nederbörd av skyfallskaraktär.
Storleken på sårbarheten beror däremot på förvaltning, utformning, verksamhet och tekniska system. Om huset till exempel är utformad med stora fönsterpartier i söderläge, saknar utvändig solavskärmning och har omgivande hårdgjorda ytor så indikerar det en hög sårbarhet mot värmebölja och skyfall. Om huset däremot har mindre fönsterpartier, är omgiven av mycket grönska, har passiv skuggning och redan idag kan hantera årets varmaste dagar väl så är sårbarheten lägre mot samma klimatrelaterade risker.
En byggnads placering är svår att påverka. Då är det lättare för en fastighetsägare att arbeta med att anpassa huset och därmed minska sårbarheten.
Läs mer om klimatrisker på Klimatanpasning.se.
Vilka klimatrisker finns på min fastighet? (på Klimatanpassning.se)
Anpassningsåtgärder för ett förändrat klimat
Det finns många anpassningar till ett förändrat klimat som är möjliga att genomföra i en byggnad, på fastighetsnivå och i förvaltningsrutiner för att uppnå en mer motståndskraftig byggnad.
Anpassningarna kan ibland vara stora och kosta mycket pengar. Men det finns även mindre anpassningar som kan genomföras för att minska sårbarheten.
Risker och åtgärder – regn och översvämning
Klimatförändringar förväntas öka risken för översvämningar på grund av fler och kraftigare skyfall och en stigande havsnivå.
Fråga din kommun om ditt hus ligger i ett område med risk för översvämning. Det finns också kartor med bedömningar av översvämningsrisk vid havskust, sjöar och vattendrag på Översvämningsportalen.
Översvämningsportalen (på Myndigheten för samhällsberedskaps webbplats)
Om ditt hus ligger i ett riskområde kan det vara en stor fördel att skydda källaren mer aktivt mot översvämning. Det kan du göra genom att till exempel:
- Installera återströmningsskydd och backventiler i golvbrunnar och avlopp. Läs gärna mer på sidan om återströmningsskydd.
- I samband med dränering säkerställa att det finns lutning bort från huset i stället för mot huset.
- Säkerställa avrinningsvägarna runt fastigheten så att vattnet leds bort från den. Det kan göras genom att hålla hängrännor och stuprör rena, se till att avlopp och dräneringsrör är rensade och i bra skick, samt att marken närmast huset lutar från fastigheten.
- Täta oönskade otätheter och genomföringar nära marknivå. Läs gärna mer på sidan om att täta väggar, golv och tak.
Täta väggar, golv och tak - klimatskärmen
- Vid stor risk för översvämningar se över elsystem som kan komma att översvämmas och anpassa dem till nivåer ovanför riskutsatta delar.
Risker och åtgärder – temperatur
Klimatförändringar medför att medeltemperaturen i Sverige ökar, med störst ökning vintertid. Sommartid förväntas perioder med värmeböljor att bli allt vanligare.
När du energieffektivise