Regler, bygglov och tillstånd

Granskad: 14 september 2023

När du ska renovera behöver du först ta reda på vilka byggregler som gäller. Du kan behöva ansöka om bygglov eller skicka in en anmälan. Om du ska göra en liten åtgärd behöver du kanske inte bygglov, men du måste alltid uppfylla lagkrav.

Bygglov och anmälan

En bock- och en kryssruta. Illustration: Infab

Innan du börjar med vissa åtgärder, behöver du göra en anmälan eller skaffa bygglov, marklov eller rivningslov. Vad som krävs, beror på vad du ska göra, hur mycket du ska göra och om det finns en detaljplan eller områdesbestämmelser för platsen.

Du kan till exempel behöva bygglov när du ändrar utseende på fasaden. Anmälan kan du till exempel behöva göra när du ändrar husets konstruktion, väsentligt ändrar planlösningen eller installerar en eldstad.

Om det krävs bygglov eller anmälan för det du ska göra, får du inte börja innan du har fått ett startbesked. Om du börjar innan du fått startbesked kan du behöva böta och återställa till hur det såg ut innan.

Du kan fråga byggnadsnämnden i din kommun vad som krävs för det du planerar att göra. Det är också dit du ansöker om lov eller gör anmälan.

Bygglov för byggnader

Anmälan

Kommunernas webbsidor för byggande och boende

Kraven finns i plan- och bygglagen (2010:900), PBL, och plan- och byggförordningen (2011:338), PBF och i Boverkets föreskrifter.

Boverkets byggregler

Det finns krav på byggnader som alltid gäller. Oavsett om det du vill göra kräver en anmälan eller bygglov, så måste du alltså följa Boverkets byggregler. Till exempel finns det krav på byggnadens utformning, brandskydd och inomhusmiljö. Förenklat är det kraven för nybyggda hus som du ska uppfylla även vid renoveringar och andra ändringar, men finns det skäl kan anpassningar få göras.

Om Boverkets byggregler, BBR

Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd (i Boverkets författningssamling)

På sidan Ändring av byggnader får du bland annat veta mer om vad en ändring är enligt PBL, hur nybyggnadskraven får anpassas och vilka avsteg som får göras.

Ändring av byggnader

Energihushållningskrav vid ändring

Byggherrens ansvar

Det är alltid du som är ansvarig för att kraven följs, när du för egen räkning utför eller låter utföra projekterings-, byggnads-, rivnings- eller markarbeten. Du kallas för byggherre. Det är ditt ansvar att det du gör eller beställer följer samhällets minimiregler.

Byggherrens ansvar

Varsamhetskravet och förvanskningsförbudet

Vad du än förändrar i ditt hus, så ska du göra det varsamt. Det betyder att alla ändringar ska genomföras så att du tillvaratar husets värden och kvaliteter. Vilka det är, är förstås olika beroende på vad det är för hus.

Byggnader som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt får inte förvanskas. Detta förbud kallas förvanskningsförbudet. Läs mer om förvanskningsförbudet och varsamhet och reglerna du ska följa, i avsnittet Ta till vara husets värden och kvaliteter.      

Ta till vara husets värden och kvaliteter

Detaljplanen kan påverka din renovering

I en detaljplan reglerar kommunen hur mark och vatten får användas. Det kan till exempel vara bestämt hur stort du får bygga eller vilket material du får använda till tak eller fasad.

En detaljplan är bindande. Du måste alltså följa det som står i den, även om du inte behöver bygglov för det som du ska göra.

Om det finns en detaljplan kan det påverka vilka åtgärder som kräver bygglov. Ta därför reda på om ditt hus ligger inom detaljplanerat område eller inte.

Fråga din kommun om din byggnad ligger inom detaljplanerat område eller inte. Börja med att titta på kommunens webbplats – flera kommuner har detaljplanerna där. 

Detaljplanering

Kommunernas webbsidor för byggande och boende

Annan lagstiftning

Utöver PBL finns det andra lagar som har krav som berör renoveringar.  Det är till exempel

  • miljöbalken (1998:808)
  • arbetsmiljölagen (1977:1160)
  • elsäkerhetslagen (2016:732).

Läs mer om lagar, och de myndigheter som ansvarar för regler och vägledning, i webbguiden En byggnads liv.

Webbguide om en byggnads liv