EU-krav på att redovisa livscykel-GWP för nya byggnader

Granskad: 25 juni 2024
Nyhet

Inom EU finns mål att minska utsläppen av växthusgaser och bli klimatneutral till senast 2050. För att uppnå målet om klimatneutralitet har bland annat direktivet för byggnaders energiprestanda, EPBD, omarbetats. Kraven i EPBD innebär bland annat att livscykel-GWP ska redovisas för nya byggnader.

EPBD, som handlar om energi- och utsläppskrav för byggnader, ska vara en del av svensk lagstiftning senast den 29 maj 2026. Sverige har sedan januari 2022 krav på klimatdeklaration för nya byggnader med vissa undantag, vilket innebär att byggnadens klimatpåverkan ska redovisas redan i dag. EU-kommissionen kommer senast i december 2025 förtydliga vilka krav som ska ställas på beräkningen av byggnadens klimatpåverkan ur ett livscykelperspektiv (livscykel-GWP). Det kommer påverka om Sveriges regler om klimatdeklaration behöver ändras för att uppfylla EU-kraven i EPBD.

Kraven i EPBD innebär att livscykel-GWP ska redovisas för alla nya byggnader som är större än 1 000 kvadratmeter, från och med den 1 januari 2028. Från och med 1 januari 2030 gäller kravet för alla nya byggnader med vissa undantag. Livscykel-GWP behöver inte beräknas och redovisas för byggnadstyper som är undantagna kravet på energideklaration. Senast 2030 ska medlemsstaterna även ha infört gränsvärden för byggnaders högsta tillåtna klimatpåverkan.

Boverket har fått fyra uppdrag av regeringen för att förbereda så direktivet kan bli en del av svensk lagstiftning senast den 29 maj 2026. Läs mer om hur Boverket kommer att arbeta med direktivet inom våra verksamhetsområden.

Direktiv för byggnaders energiprestanda

Boverket (2024). EU-krav på att redovisa livscykel-GWP för nya byggnader. https://www.boverket.se/sv/klimatdeklaration/om-klimatdeklaration/nyheter/krav-pa-att-redovisa-livscykel-gwp-for-nya-byggnader/ Hämtad 2024-09-27