Förslag till riktlinjer för bostadsförsörjningen
Riktlinjerna för bostadsförsörjningen ska ange kommunens mål för bostadsförsörjningen, planerade insatser och hur man tagit hänsyn till nationella och regionala mål, planer och program.
Ett eget dokument
Förvaltningens förslag till riktlinjer för bostadsförsörjningen ska utgå från en analys av behov och efterfrågan utifrån förväntad demografisk utveckling och förutsättningar i övrigt på den lokala bostadsmarknaden. Det går vi närmare in på i delen Underlag. Länk finns i Relaterad information.
Förslaget till riktlinjer för bostadsförsörjning ska presenteras i ett särskilt dokument, som ska behandlas politiskt och antas av kommunfullmäktige. Det ska ske minst en gång varje mandatperiod, oftare om förutsättningarna förändras. Beslutet måste avse just ”riktlinjer för bostadsförsörjningen” men dokumentet där de presenteras behöver inte heta så. En del kommuner väljer att använda begrepp som "Bostadsförsörjningsprogram”, ”Strategi för bostadsförsörjningen” eller liknande. Tänk bara på att det ska vara lätt att hitta kommunens riktlinjer för bostadsförsörjningen på kommunens webbplats!
Innehåll och upplägg kan anpassas efter lokala förutsättningar och behov men enligt bostadsförsörjningslagen (BFL) ska följande delar finnas med:
- kommunens mål för bostadsbyggande och utveckling av bostadsbeståndet,
- kommunens planerade insatser för att nå uppsatta mål,
- hur kommunen har tagit hänsyn till relevanta nationella och regionala mål, planer och program som är av betydelse för bostadsförsörjningen.
Via länkar i Relaterad information kan du läsa mer om kommunens mål för bostadsbyggande och utveckling av bostadsbeståndet, om kommunens planerade insatser för att nå uppsatta mål samt om hur kommunen har tagit hänsyn till relevanta nationella och regionala mål, planer och program som är av betydelse för bostadsförsörjningen.
Uppge hur och av vem programmet tagits fram
För att visa hur ni har förankrat förslaget bör det framgå av vem och hur förslaget har tagits fram. Ange vilken förvaltning och/eller enhet som står bakom och hur förslaget förankrats inom andra delar av organisationen. Till exempel om ni haft en förvaltningsövergripande arbets- eller referensgrupp och vilka förvaltningar och enheter som då ingått. Ange gärna också om samråd har skett med andra kommuner och i så fall vilka, samt på vilket sätt länsstyrelsen och regionen har beretts möjlighet att yttra sig över planeringen. Det är också lämpligt att kort redovisa vilka externa aktörer ni har varit i kontakt med.
Om underlag och analyser redovisas separat bör det finnas tydliga hänvisningar till dem, med uppgift om var man kan hitta underlagen.
Tala gärna om hur kommunen avser använda riktlinjerna för bostadsförsörjningen, vilken tyngd de tillmäts och vem ni riktar er till, som en programförklaring för läsaren.
Ge gärna också ett förslag till hur programmet kan följas upp och utvärderas och om även processen för att ta fram förslag till riktlinjer skulle behöva utvärderas.
När kommunfullmäktige har antagit förslaget – och eventuella justeringar införts – förs datum för beslut om antagande in i den slutliga handlingen.