Uppföljning
För att riktlinjerna alltid ska vara aktuella och relevanta och för att säkerställa att de åtgärder som tagits upp i riktlinjerna har omsatts i konkret handling behöver de följas upp regelbundet.
Enligt bostadsförsörjningslagen ska nya riktlinjer upprättas och antas av kommunfullmäktige om förutsättningarna förändras. Det kravet förutsätter att en uppföljning görs med jämna mellanrum. Det är bra att knyta uppföljningen till en speciell tidpunkt eller aktivitet under verksamhetsåret, till exempel årsredovisningen. En årlig uppföljning av riktlinjerna kan tjäna som underlag för en bostadspolitisk diskussion i kommunfullmäktige. Uppföljningen kan omfatta både vilket genomslag riktlinjerna har fått i kommunens planering och vad som har realiserats. Förväntade förändringar i omvärlden kan behöva omprövas. Även er interna process för att ta fram förslag till riktlinjer kan behöva utvärderas och uppföljningen kan ge inspel till hur arbetet med kommande program ska läggas upp.
Uppföljning sker olika ofta och olika instanser ansvarar
Höörs kommun har valt att i samband med årsredovisningen göra en uppföljning av bostadsförsörjningsprogrammet i ett uppföljnings-PM, med korta kommentarer om det aktuella bostadsläget. Detta PM presenteras för kommunstyrelsen. Samhällsbyggnadssektor har huvudansvaret för uppföljningen som sker med stöd av andra sektorer och allmännyttan.
Botkyrka kommun arbetar med kontinuerlig uppföljning av riktlinjerna för bostadsförsörjning. Det finns en bostadsförsörjningsgrupp som ansvarar för att vartannat år följa upp och redovisa resultatet av riktlinjerna och dess insatser.
Arvidsjaurs kommun väljer att följa upp åtgärderna i riktlinjerna för bostadsförsörjning i samband med årsbokslut och uppföljning av sin översikts- och tillväxtplan. Kommunstyrelsen är ansvarig för att samordna uppföljningen.
Läs mer om kommunernas uppföljningar i Relaterad information.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken.