Befolkningsprognos för kommunen
Befolkningsprognosen utgör en grund för att kunna uppskatta behovet av olika typer av bostäder framöver. Olika åldersgrupper ställer generellt sett olika krav på sitt boende, vilket gör det särskilt angeläget att få en bild av hur olika åldersgrupper kommer att öka eller minska de närmaste åren.
Befolkningsprognoser ska betraktas som scenarier
Befolkningsprognoser är dock alltid förenade med osäkerhet. De ska betraktas som scenarier som tagits fram under vissa givna antaganden snarare än förutsägelser om exakt hur det kommer att bli i framtiden. Befolkningsutvecklingen påverkas till exempel av hur många bostäder som i praktiken kommer att färdigställas under prognosperioden. Utvecklingen av hushållens inkomster har också stor betydelse för bostadsefterfrågan, vilket behandlas på sidan Efterfrågan på bostäder, se Relaterad information.
Lokala befolkningsprognoser som öppna data
Från 3 juni 2020 publiceras befolkningsframskrivningar för alla Sveriges kommuner på SCB:s webbplats. Det går alltså numera att utan kostnad hämta hem en befolkningsprognos för hela kommunen.
Tips: Fritt tillgängliga befolkningsprognoser
I SCB:s statistikdatabas kan du ta ut en befolkningsprognos för kommunen. Välj tabellen Folkmängd, antalet födda, döda och flyttningar efter region, kön och ålder. År 2020–2070.
Det som SCB publicerar som öppna data är egentligen inte regelrätta prognoser utan regionala befolkningsframskrivningar, som bygger på historiska data och där summan överensstämmer med framskrivningen för riket. Anpassning görs kommunvis efter historiskt utfall för respektive kommun när det gäller födelsetal, dödlighet, inrikes flyttningar, invandring och utvandring. Genom att använda årsmedelvärden för en längre period försöker man undvika att tillfälliga toppar i befolkningsutvecklingen, till exempel som en följd av invandring, snedvrider prognosen.
SCB:s befolkningsframskrivning tar däremot ingen hänsyn till kommunens planerade bostadsbyggande eller andra lokala mål eller speciella förutsättningar. Om ni vill ha en prognos som baseras på andra antaganden måste ni ta fram – eller beställa – en egen befolkningsprognos. Likaså om ni behöver prognoser för delområden.
Andra sätt att få tillgång till en befolkningsprognos
En del kommuner gör egna prognoser med hjälp av något av de system för befolkningsprognoser som finns på marknaden. Några, i första hand större kommuner, har tagit fram egna prognosmodeller och system. Båda tillvägagångssätten förutsätter att det finns någon som är insatt i metodiken och som arbetar kontinuerligt med de här frågorna.
Det går också att, mot en kostnad, beställa specialanpassade befolkningsprognoser från SCB eller att anlita något av de privata företag eller konsulter som erbjuder denna tjänst. I synnerhet små kommuner har ofta problem med bristande resurser och kompetens och då kan en lösning vara att samarbeta med någon annan kommun. Ibland kan en större kommun i en region eller länsstyrelsen i ett län erbjuda olika former av stöd till de mindre kommunerna.
Fördelen med att själv framställa prognosen är att det kan ge större möjligheter till flera olika prognosalternativ. Det kan också göra det enklare att jämföra effekterna av olika antaganden och att anpassa antagandena efter förändrade förutsättningar. Men även om ni beställer en befolkningsprognos från en extern leverantör måste det finnas möjligheter för er att påverka vilka antaganden som ska ligga till grund för prognosen.
Tips: Statistikpaket med underlagsmaterial
I SCB:s statistikpaket "PROPAK och TYKOPAK - underlag för befolkningsprognoser" finns tabeller med uppgifter som är användbara i arbetet med befolkningsprognoser. Här finns tabeller avsedda både för kommun- och delområdesprognoser, till exempel statistik över åldersspecifika fruktsamhetstal, inflyttnings- och utflyttningsfördelningar, utflyttningsrisker samt dödlighet. Se länk i Relaterad information.