Krav på laddningsmöjlighet för elbilar för vissa byggnader med fler än 20 parkeringsplatser

Granskad: 28 augusti 2024
Nyhet

Efter den 1 januari 2025 blir det krav på att det ska finnas minst en laddningspunkt för elfordon för vissa befintliga byggnader. Det gäller för uppvärmda byggnader som inte är bostadshus och som har fler än 20 parkeringsplatser i byggnaden eller på dess tomt. Här kan du läsa mer om vad som gäller enligt plan- och byggförordningen och bakgrunden till kraven.

Sedan 2021 har det funnits krav på laddinfrastruktur vid uppförande av nya byggnader och vid ombyggnad. Från och med 1 januari 2025 gäller även retroaktiva krav för vissa befintliga byggnader med totalt fler än 20 parkeringsplatser i byggnaden eller på dess tomt. Det retroaktiva kravet på befintliga byggnader beslutades av EU redan 2019 men börjar gälla först från 2025 för att ge fastighetsägare och andra berörda tid för omställningen.

Kravet innebär att uppvärmda byggnader som inte är bostadshus och som har fler än 20 parkeringsplatser måste ha minst en laddningspunkt för elfordon. Det ställs inga retroaktiva krav för bostadshus, ouppvärmda byggnader eller för byggnader för totalförsvaret.

I ett PM föreslår regeringen att vissa ideella organisationer ska undantas från det retroaktiva kravet. PM:et med förslag på ändring i plan- och byggförordningen (PBF) är för närvarande ute på remiss. 

Lagändringen ska främja den gröna omställningen

Reglerna utgår från EU:s direktiv om byggnaders energiprestanda och är en del av arbetet för att minska utsläppet av växthusgaser i EU. Boverket hade 2019 i uppdrag att utreda och föreslå hur EU:s krav på laddinfrastruktur ska införas i Sverige. Sedan har riksdagen och regeringen tagit beslut om hur kraven för Sverige ska se ut i plan- och bygglagen, PBL, och plan- och byggförordningen, PBF.

Här finns stöd och råd om hur reglerna ska användas

För att förenkla och förklara hur reglerna ska användas har Boverket informerat, gett ut föreskrifter och allmänna råd om till exempel vilken typ av ladduttag som behövs för att uppfylla kraven. Detta stöd hittar du på vår webbplats.

Regler för laddning av elfordon - PBL kunskapsbanken

Frågor och svar om reglerna

Vi har även samlat vanliga frågor och svar som kan ge ett extra stöd till hur reglerna ska användas.

Kraven gäller för uppvärmda byggnader som inte är bostadshus och som har fler än 20 parkeringsplatser i byggnaden eller på dess tomt. Det ställs däremot inga retroaktiva krav för bostadshus, ouppvärmda byggnader eller för byggnader för totalförsvaret.

En komplett beskrivning av de olika reglerna finns på Boverkets webbplats. Där kan du läsa mer om vad som gäller för till exempel samfälligheter och radgarage. Där finns också stöd för hur reglerna ska användas.

Regler för laddning av elfordon - PBL kunskapsbanken

Kraven gäller för uppvärmda byggnader som inte är bostadshus och som har fler än 20 parkeringsplatser i byggnaden eller på dess tomt. Det ställs däremot inga retroaktiva krav för bostadshus, ouppvärmda byggnader eller för byggnader för totalförsvaret.

En komplett beskrivning av de olika reglerna finns på Boverkets webbplats. Där kan du läsa mer om vad som gäller för till exempel samfälligheter och radgarage.

På Boverkets webbplats kan du läsa mer vilka som berörs av lagkraven. Du kan också alltid kontakta din kommun om du vill veta som gäller för din byggnad.

Kommunernas webbsidor för byggande och boende

I Boverkets föreskrifter klargörs att bostadshus avser byggnader där mer än halva bruttoarean är avsedd för bostäder, enligt reglerna om laddinfrastruktur.

Med bostad avses då även biytor som lägenhetsförråd, tvättstugor och liknande i byggnaden som kan kopplas till bostadsändamålet. Även ett parkeringsgarage i byggnaden kan anses ingå i bostaden om garaget enbart är avsett för de boende.

Om det i stället är så att mer än halva bruttoarean är avsedd för lokaler omfattas byggnaden alltså av de retroaktiva kraven eftersom den då kan ses som en lokal.

Det krävs varken bygglov eller anmälan för att enbart installera laddningspunkter. Däremot kan andra åtgärder, så som eventuellt tak över laddningspunkten, kräva bygglov.

Kontakta byggnadsnämnden i din kommun för att få veta vad som gäller för din byggnad.

Kommunernas webbsidor för byggande och boende