Validering av certifierad energiexpert
När du ska certifiera dig behöver du bevisa kompetens. Har du kompetens från andra länder kan det vara svårt att bevisa. Har du utbildning eller arbetslivserfarenhet från ett annat EU eller EES - land kan Boverket hjälpa till att validera din kompetens.
Om certifieringen
Certifiering får lämnas för behörighet Normal för enkla byggnader och behörighet Kvalificerad för komplexa byggnader.
Behörighetskrav
För att få behörighet Normal och Kvalificerad ska den sökande ha allmän teknisk kunskap från genomförd relevant teknisk utbildning.
För behörighet Normal och Kvalificerad krävs dokumenterad erfarenhet av praktiskt arbete inom bygg- eller fastighetsförvaltningsbranschen under minst fem år, varav minst två år ska avse arbete med nära anknytning till energianvändning och inomhusmiljö för den byggnadskategori behörigheten avser. Den sökande ska vara lämplig för uppgiften.
Behörighet Normal
För behörighet Normal ska energiexperten ha följande kompetens rörande enkla byggnader:
- Kunskap om olika inneklimatfaktorer som påverkar människans hälsa och upplevd komfort, mätmetoder för inneklimatfaktorerna och hur resultat från dessa utvärderas utifrån aktuella funktionskrav och myndighetskrav, samt kännedom om Strålsäkerhetsmyndighetens metodbeskrivningar gällande radonmätningar samt om åtgärder för att minska radonhalten.
- Kunskap om byggnadstekniska konstruktioner vad gäller klimatskal och stommar.
- Kunskap om förekommande byggnadsmaterial och hur dessa hanteras vid ändring eller underhåll och där särskild vikt ska läggas vid miljöfarligt avfall.
- Kunskap om system, med koppling till byggår, för värme, ventilation och tappvatten omfattande funktion, uppbyggnad, komponenter och reglermetoder.
- Kunskap om värmeproducerande enheter, till exempel värmepannor, värmepumpar och solfångare samt fjärrvärmecentraler.
- Kunskap om funktion hos system för fastighetsel, hushållsel och verksamhetsel samt kunskap om fördelningsberäkningar av elförbrukning.
- Kunskap om de faktorer som ingår i en byggnads energibalans vad gäller yttre förhållanden, brukarbeteende, klimatskal och installationer.
- Kunskap om mätning samt tolkning och utvärdering av mätresultaten för de i energibalansen ingående faktorerna, och kunskap om fördelning av uppmätt energi för uppvärmning, komfortkyla, tappvarmvatten och byggnadens fastighetsel.
- Kunskap om möjligheter, hinder och risker i att utföra energieffektiviserings-åtgärder med hänsyn till inomhusmiljö och fuktbeständighet.
- Kunskap att beräkna olika åtgärders energibesparing samt rangordna dessa utifrån deras kostnadseffektivitet.
- Kännedom om relevanta datorprogramvaror för att beräkna en byggnads energianvändning.
- Kunskap i att använda minst en av programvarorna i punkt 11 och kunna bedöma dess noggrannhet i förhållande till noggrannheten på indata.
- Kunskap att tillämpa Boverkets hjälpmedel för elektronisk överföring av energideklarationer.
- Kännedom om hur byggnaders kulturhistoriska och arkitektoniska värden kan påverkas av olika energieffektiviseringsåtgärder.
- Kännedom om olika energislags miljöpåverkan.
Behörighet Kvalificerad
För behörighet Kvalificerad ska energiexperten ha kompetens motsvarande kraven ovan men för komplexa byggnader. Dessutom ska energiexperten för behörighet Kvalificerad ha följande kompetens:
- Kunskap om vilka faktorer som påverkar byggnaders kylbehov och hur detta kan minskas genom solskydd, minskning av internt genererad värme och nattkyla.
- Kunskap om vattenburna och luftburna komfortkylsystem omfattande funktion, uppbyggnad, komponenter och reglermetoder.
- Kunskap att beräkna effektbehovet för komfortkyla.
- Kunskap om hur system för uppvärmning, kylning och ventilation samt styrning och reglering av dessa system samverkar i en byggnad.
- Kunskap om hur byggnaders kulturhistoriska och arkitektoniska värden kan påverkas av olika energieffektiviseringsåtgärder.
Behörighet Normal och Kvalificerad
För behörighet Normal och Kvalificerad ska energiexperten, utöver vad som anges ovan, ha följande kompetens:
- Kunskap om relevanta delar i plan- och bygglagen (2010:900), PBL, plan- och byggförordningen (2011:338), PBF, och Boverkets byggregler (BFS 2011:6), BBR.
- Kunskap om lagen (2006:985) om energideklaration för byggnader, förordningen (2006:1592) om energideklaration för byggnader, Boverkets föreskrifter och allmänna råd om energideklaration för byggnader (BFS 2007:4), BED, och denna föreskrift.
- Kunskap om Boverkets föreskrifter och allmänna råd om funktionskontroll av ventilationssystem (BFS 2011:16), OVK.
- Kännedom om relevanta delar av miljöbalken (1998:808) och kulturminnes-lagen (1988:950) samt de relevanta förordningar och föreskrifter som meddelats med stöd av dessa lagar.
- kännedom om relevanta delar av arbetsmiljölagen (1977:1160) samt de relevanta förordningar och föreskrifter som meddelats med stöd av denna lag
- Kännedom om syftet med Europarlamentets och rådets direktiv 2010/31/EU av den 19 maj 2010 om byggnaders energiprestanda.
- Kännedom om relevanta europastandarder som i anslutning till direktivet 2010/31/EU har utarbetats av European Committee for Standardization (CEN).
För behörighet Kvalificerad ska energiexperten dessutom ha kännedom om förordningen (2007:846) om fluorerade växthusgaser och ozonnedbrytande ämnen, EG-förordningen om f-gaser (EG nr 842/2006 om vissa fluorerade gaser) samt EG-förordningen om ozonnedbrytande ämnen (EG nr 1005/2009 om ämnen som bryter ned ozonskiktet).
Validering av yrkeskvalifikationer
Om du vill utöva ett yrke som är reglerat i Sverige kan du ansöka om att få ett erkännande av dina yrkeskvalifikationer. Detta innebär att Boverket bedömer din tidigare utbildning och arbetslivserfarenhet utifrån tillämplig lagstiftning.
För att kunna få ett erkännande av dina kvalifikationer måste du ha en lämplig utbildning och arbetslivserfarenhet från ett annat EU/EES-land eller Schweiz. Om yrket är reglerat i det andra EU/EES-landet eller Schweiz, kan du genom uppvisande av kompetensbevis ansöka om erkännande. I annat fall ska du ha arbetat på heltid inom det aktuella yrket i ett år eller på halvtid i två år under den senaste tioårsperioden. Övriga krav finns i lag (2016:145) om erkännande av yrkeskvalifikationer samt förordning (2016:157) om erkännande av yrkeskvalifikationer.
Ansökan skickas till: registraturen@boverket.se
Svenska kvalifikationer (utbildning och arbetslivserfarenhet)
Har du utbildning och arbetslivserfarenhet från Sverige ska du vända dig direkt till ett av certifieringsorganen för prövning av om dina kvalifikationer är tillräckliga för att få certifiering. Du hittar samtliga certifieringsorgan i listan till vänster.
Kvalifikationer från land utanför EU/EES
Länder inom EU/EES-området och Schweiz är ansluta till regelverket, och personer med yrkes