Bristen på särskilda boenden fortsatt stor
Totalt 112 kommuner bedömer i 2024 års bostadsmarknadsenkät att de har ett underskott på särskilda boendeformer för äldre. Det är i nivå med hur det har sett ut de senaste tio åren, bortsett från pandemiåren 2020–2021 då färre personer sökte plats på boendena.
Det här är ett särskilt boende för äldre
Särskilda boendeformer för äldre
Det är kommunen som har ansvar för att inrätta särskilda boendeformer för service och omvårdnad för äldre människor som behöver särskilt stöd. Det framgår av 5 kap 5 § socialtjänstlagen (2001:453) (SoL). För att få bostad i särskilt boende krävs en biståndsprövning och ett beslut av kommunen.
Det är kommunen som har ansvar för att inrätta särskilda boendeformer med service och omvårdnad för äldre människor som behöver särskilt stöd. Det framgår av 5 kap 5 § socialtjänstlagen (2001:453) (SoL). För att få bostad i särskilt boende (SÄBO) krävs en biståndsprövning och ett beslut av kommunen. Ansökan om särskilt boende, eller äldreboende som det också kallas, görs hos kommunen.
Ett särskilt boende är ett boende för äldre som behöver service och omvårdnad dygnet runt. Där finns det personal som kan hjälpa till att underlätta de äldres behov. Det omfattar allt stöd som behövs i vardagen, inklusive sjukvårdsinsatser av sjuksköterska, arbetsterapeut, sjukgymnast och läkarbesök.
Det finns möjligheter att bo i ett särskilt boende permanent, men även för den som bara behöver bo en kortare tid finns det så kallat korttidsboende.
Boendet är ofta utformat som en egen lägenhet eller rum, med tillgång till gemensamma utrymmen som matsal, vardagsrum, trädgård och uteplats.
Antal bostäder i särskilt boende
I årets bostadsmarknadsenkät uppger 274 kommuner att det finns cirka 88 600 bostäder som är klassade som särskilda boendeformer för äldre. Utav dem är 81 procent bostäder där kommunen själv är utförare och 19 procent av bostäderna köps in av kommunen genom exempelvis privata utförare. Antalet platser i korttidsboende är 6 200 fördelat på 274 kommuner.
Några kommuner, 14 stycken, har inte uppgett antalet bostäder eller inte besvarat frågan överhuvudtaget vilket innebär att det faktiska antalet bostäder är något större än 88 600. Detsamma gäller för korttidsbostäderna.
Många kommuner har inte tillräckligt med SÄBO
Antalet kommuner som bedömer att de har balans i utbudet av särskilda boendeformer har ökat något i 2024 års enkät jämfört med förra årets. I årets bostadsmarknadsenkät uppger 148 kommuner att utbudet av särskilda boendeformer är i balans, jämfört med 140 kommuner 2023. Det är i nivå med antalet kommuner som uppgavs före pandemin. Detsamma gäller antalet kommuner som uppger att de har ett underskott på SÄBO. Bortsett från pandemiåren har de legat runt cirka 110 kommuner sedan 2020.
Enligt svaren i bostadsmarknadsenkäten för 2021 och 2022 var utbudet av platser på särskilda boenden betydligt större än åren dessförinnan, det vill säga före pandemin. Det var betydligt färre personer som flyttade in på särskilt boende under 2020 och 2021 än tidigare år, enligt Socialstyrelsens årliga lägesrapport 2022 för vård och omsorg av äldre. En tydlig effekt var att färre personer sökte omsorg från sin kommun. Personer lät troligtvis bli att söka plats i boende av rädsla för att smittas. Smittspridningen ledde också till vissa intagningsstopp på boenden.
Frågan om hur kommunen bedömer utbudet av särskilda boendeformer för äldre ställdes annorlunda i enkäten för 2021 jämfört med tidigare &