Fortsatt många kommuner med underskott på bostäder för personer med funktionsnedsättning

Granskad: 16 maj 2024

I bostadsmarknadsenkäten 2024 uppger 137 kommuner att de har underskott på någon form av bostäder med särskild service för personer med funktionsnedsättning. Vanligast är underskott på boendetypen gruppbostäder.

Bostäder för personer med funktionsnedsättning

Bostäder med särskild service för personer med funktionsnedsättning är boende enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), eller boende enligt 5 kap. 7 § socialtjänstlagen (2001:453), SoL.

I bostadsmarknadsenkäten svarar kommunerna på frågor om anpassat boende för vuxna. Det omfattar gruppbostäder, servicebostäder och annan särskilt anpassad bostad.

Bristen på bostäder med särskild service är relativt jämn

Antalet kommuner som uppger att det inte finns tillräckligt med bostäder för personer med funktionsnedsättning har varierat mellan 140–160 kommuner de senaste tio åren. I årets enkät är det 137 kommuner som uppger att de har underskott på någon form av bostäder med särskild service för personer med funktionsnedsättning.

Utbud av särskilt boende för personer med funktionsnedsättning. Antal kommuner. Källa: Bostadsmarknadsenkäten 2015–2024, Boverket. Illustration: Boverket

Blandade insatser i kommunerna för att motverka underskottet

SCB:s statistik över specialbostäder visar att antalet färdigställda specialbostäder genom nybyggnad år 2019–2021 var det största sedan mer än 20 år tillbaka. Statistiken talar dock för en tydlig uppgång i färdigställandet de senaste tre åren. Observera att i statistiken för specialbostäder ingår både särskilda bostäder för äldre och bostäder för personer med funktionsnedsättning, vilket gör att det inte går att utläsa siffrorna för de olika typerna av specialbostäder.

Pandemin och en tydlig uppgång i färdigställda specialbostäder bidrog till ett minskat underskott. Men antalet kommuner med underskott har återigen ökat lite och är i stort sett tillbaka till nivåerna före pandemin.

Förutom att arbeta med att få fram mark och planera för nybyggnad arbetar kommunerna på olika sätt för att motverka underskottet på bostäder. Här följer några kommentarer från kommunerna om andra insatser som de gör:

”Kommunen har ramavtal och flera privata företag kommer starta upp gruppbostäder inom LSS inom de närmaste åren. Kommunen har kontinuerlig dialog.”

”Ökad och mer strukturerad samverkan inom kommunen för att möjliggöra utbyggnad av LSS-bostäder. Utvecklat analysarbete för att prognostisera framtida lokalbehov. Kartläggning av brukargruppens behov för att möjliggöra för större rörlighet inom beståndet och samtidigt skapa förutsättningar för brukare med mindre behov att få tillgång till den ordinära bostadsmarknaden.”

”Kommunen sammanställer årligen en boendeplan i syfte att bättre planera behovet av bostäder med särskild service. Beställaransvaret för bostäder med särskild service enligt SoL, LSS och stödbostäder är sedan 2022 flyttat centralt.  Centralt beställaransvar förväntas leda till ökad samordning och likvärdig byggprocess för bostad med särskild service i hela staden. Samlad kunskap om att driva projekt för bostad med särskild service ger en effektivare process.”

”Nya direktiv till det allmännyttiga bostadsbolaget har tagits fram som bland annat kompletterats med att bolaget ska verka för att bostäder byggs med särskilda boendeformer för personer med funktionsnedsättning.”

”Utreder och försöker göra en långsiktig plan för bostadsförsörjningen gällande målgruppen.”

”Kommunen projekterar för nya LSS bostäder. Omvandlar lämpliga lägenheter till LSS servicebostäder i den mån det går. Köper platser av externa vårdgivare.”

Svårt för kommunerna att planera långt fram

Cirka 40 procent av de kommuner som har besvarat frågan om framtida bostadsbehov bedömer att behovet av särskilda boendeformer för personer med funktionsnedsättning kommer att vara täckt om två år. På fem års sikt bedömer drygt 30 procent av kommunerna att de kan uppfylla behovet av denna boendeform. Flera kommuner kommenterar i sina svar att det finns många olika svårigheter med planeringen av boendena. På två års sikt svarar 28 procent av kommunerna att de inte kan göra den bedömningen, och på fem års sikt uppger hela 50 procent att de inte kan göra bedömningen.

Siffrorna i årets enkät om bedömningarna framåt, är något sämre än siffrorna som uppgavs i förra årets enkät. Generellt, när det gäller både specialbostäder för personer med funktionsnedsättning och för ä