Ny på jobbet som byggnadsinspektör

Ny på jobbet som byggnadsinspektör – en uppskattad introduktionskurs för "rookies". Viveka Zetterberg, utbildningsansvarig Boverkets PBL kompetens, berättar mer om utbildning för byggnadsinspektörer. 

Vid två kurstillfällen under april, i Stockholm och Malmö, har ett femtiotal av kommunernas byggnadsinspektörer deltagit i Boverkets utbildning Ny på jobbet som byggnadsinspektör. De fysiska kurserna är ett led i utveckling av en webbaserad kurs som Boverkets PBL kompetens beräknar att lansera under slutet av 2018.

Att hjälpa människor

Några av kursdeltagarna hade knappt hunnit börja sin tjänst som byggnadsinspektör, medan andra hade arbetat i några månader och upp till ett år. Den gemensamma nämnaren var att de var nya på jobbet i sin roll och att alla var ivriga på att lära sig så mycket som möjligt. Flera av dem ansåg att det bästa med att arbeta som byggnadsinspektör var att hjälpa människor att förverkliga sina drömmar om ett nytt boende och att bidra till samhällsutvecklingen. Deras största utmaningar är att våga ställa hårdare krav på ett pedagogiskt sätt och med pondus, samt att få till en samsyn - inte minst internt bland kollegorna.

Rollen som byggnadsinspektör

Två kvinnor på konferens. Foto: Ing-Marie Bergqvist
Annika Lindström, byggnadsinspektörer och expert på Boverket, flankeras av inspektör och tillgänglighetsexpert Johanna Edberg. Foto: Ing-Marie Bergqvist

I lärandemålen ingick bland annat att tydliggöra rollen som byggnadsinspektör i byggprocessens olika delar, från tekniskt samråd till slutbesked, att få översiktlig kunskap om de 10 tekniska egenskapskraven samt att lära sig hur man söker efter regler och vägledning i PBL Kunskapsbanken. Utbildningen bestod av korta föreläsningar av experter, grupparbeten och frågor från deltagarna. Arbetsgruppen som utvecklat innehållet i utbildningen och som föreläste var en gedigen samling av fyra erfarna byggnadsinspektörer och 8 experter på tekniska egenskapskrav och inte minst en jurist. För att skapa interaktivitet avslutades varje avsnitt med tre kunskapsfrågor som deltagarna fick besvara via sina mobiltelefoner. Ett uppskattat moment som passar bra även i webbutbildning.

Lärorik utbildning

Totalt sett var deltagarna mycket nöjda och gav utbildningen ett toppbetyg på 4,25 på en 1-5. När de fick beskriva utbildningen med tre ord så var det: Lärorik, Bra och Intressant. Deras viktigaste lärdomar som de kommer att ha nytta av i sitt arbete, var att de hade fått bredare kunskaper gällande PBL och vad som förväntas i rollen som byggnadsinspektör, hur en kontrollplan bör se ut och hur de kan använda PBL Kunskapsbanken för att hitta information. Det enda som de saknade eller hade velat ha mer av, var fler praktiska exempel. Några röster: "Mycket bra och lärorika dagar. Ser fram emot fler kurser." "Jättebra utbildning och kompetenta ledare". "Fått nya kontakter".

Klickbar e-learning

Nu vidtar att producera en webbaserad kurs som preliminärt kommer att omfattar ca 17 lektioner i varierande längd. Block 1 berör byggprocessen enligt PBL och block 2 omfattar de tekniska egenskapskraven. Samtidigt produceras motsvarande kurs med 10-12 lektioner för nya lovhandläggare – av en parallell arbetsgrupp. Kurserna och lektionerna kommer att vara sammansatta av både klickbar e-learning, inspelade föreläsningar, exempel från kommuner och övningsuppgifter.

Granskad: Sidansvarig: Webbredaktionen
Hjälpte informationen dig? Ja Nej