Förelägganden

Granskad: 19 juni 2023

Om det skett en överträdelse av bestämmelser, domar eller beslut som omfattas av byggnadsnämndens tillsyn kan nämnden under vissa förutsättningar besluta om olika typer av förelägganden för att åstadkomma rättelse eller genomförande av en åtgärd. Förelägganden kan i olika utsträckning kombineras med verkställighetsmedel, till exempel vite och handräckning.

Lovföreläggande

Lovföreläggande ska användas när en åtgärd som kräver lov har vidtagits utan lov, om det är sannolikt att lov kan ges för åtgärden.

17 §
  Om en åtgärd som kräver bygglov, rivningslov eller marklov har vidtagits utan lov, ska byggnadsnämnden i ett föreläggande ge fastighetens eller byggnadsverkets ägare tillfälle att inom en viss tid ansöka om lov, om det är sannolikt att lov kan ges för åtgärden (lovföreläggande).

Lovföreläggande

Föreläggande om underhållsutredning

Föreläggande om underhållsutredning får användas när det finns brister i underhållet av ett byggnadsverk.

18 §
  Om det brister i underhållet av ett byggnadsverk, får byggnadsnämnden uppdra åt en sakkunnig att utreda behovet av underhållsåtgärder. Innan nämnden beslutar om ett sådant uppdrag, ska nämnden i ett föreläggande ge byggnadsverkets ägare tillfälle att inom en viss tid ge synpunkter på uppdraget och på frågan om vem som ska betala kostnaderna för uppdraget.

Den sakkunnige ska vara certifierad enligt 10 kap. 8 § 2.

Föreläggande om underhållsutredning

Åtgärdsföreläggande

Åtgärdsföreläggande får användas när en åtgärd som skulle ha vidtagits enligt bestämmelser eller beslut som omfattas av byggnadsnämndens tillsyn inte har vidtagits.

19 §
  Om en byggherre, ägare, nyttjanderättshavare, väghållare, kontrollansvarig, sakkunnig eller huvudman för en allmän plats låter bli att vidta en åtgärd och därigenom bryter mot en skyldighet enligt denna lag eller föreskrifter eller beslut som har meddelats med stöd av lagen, får byggnadsnämnden förelägga denne att inom en viss tid vidta åtgärden
(åtgärdsföreläggande).

Förelägganden om att avhjälpa ett sådant hinder som avses i
8 kap. 2 § andra stycket eller 8 kap. 12 § andra stycket ska riktas mot den som har rådighet över hindret. Om inte annat visas ska det anses vara ägaren av byggnaden respektive den allmänna platsens huvudman. Lag (2022:909) .

Åtgärdsföreläggande

Rättelseföreläggande

Rättelseföreläggande får användas när det på en fastighet eller ett byggnadsverk har vidtagits en åtgärd som strider mot bestämmelser eller beslut som omfattas av byggnadsnämndens tillsyn.

20 §
  Om det på en fastighet eller i fråga om ett byggnadsverk har vidtagits en åtgärd i strid mot denna lag eller föreskrifter eller beslut som har meddelats med stöd av lagen, får byggnadsnämnden förelägga den som äger fastigheten eller byggnadsverket att vidta rättelse inom en viss tid
(rättelseföreläggande).

Byggnadsnämnden får inte besluta om ett föreläggande om det har förflutit mer än tio år från överträdelsen.

Den tioårsgräns som anges i andra stycket gäller inte om överträdelsen är att någon olovligen har tagit i anspråk eller inrett en bostadslägenhet för ett väsentligen annat ändamål än bostadsändamål. Lag (2011:335) .

Rättelseföreläggande

Rivningsföreläggande

Rivningsföreläggande får användas när ett byggnadsverk är förfallet eller skadat i väsentlig omfattning. Ett sådant föreläggande ska föregås av ett åtgärdsföreläggande om att sätta byggnadsverket i stånd. Detta gäller dock inte om byggnadsverket har säkerhetsbrister för dem som uppehåller sig i eller i närheten av byggnadsverket och det kan antas att dessa brister inte kan åtgärdas med mindre ingripande åtgärder.

21 §
  Byggnadsnämnden får förelägga ägaren av ett byggnadsverk som är förfallet eller skadat i väsentlig omfattning att inom viss tid riva byggnadsverket (rivningsföreläggande).

Ett rivningsföreläggande ska föregås av ett föreläggande enligt 19 § att sätta byggnadsverket i stånd. Detta gäller dock inte om det avser byggnadsverk med brister som kan äventyra säkerheten för dem som uppehåller sig i eller i närheten av byggnadsverket och det kan antas att dessa brister inte kan åtgärdas med mindre ingripande åtgärder. Lag (2022:909) .

Rivningsföreläggande

Föreläggande om ökad trafiksäkerhet

Föreläggande om ökad trafiksäkerhet får användas när ett byggnadsverk inom område med detaljplan innebär stora olägenheter för trafiksäkerheten på grund av ändrade förhållanden.

Föreläggande om ökad trafiksäkerhet innebär att byggnadsverket antingen ska tas bort eller att det ska vidtas någon annan åtgärd med byggnadsverket som avhjälper eller minskar olägenheterna. Det kan också innebära att stängsel ska anordnas eller att utfart eller annan utgång mot gator eller vägar ska ändras.

22 §
  Om ett byggnadsverk inom ett område med detaljplan innebär stora olägenheter för trafiksäkerheten på grund av att förhållandena har ändrats, får byggnadsnämnden förelägga ägaren att ta bort byggnadsverket eller att vidta någon annan åtgärd med det som avhjälper eller minskar olägenheterna.

Om byggnadsverket är en byggnad, får ett föreläggande att ta bort eller flytta byggnaden meddelas endast om byggnaden kan flyttas utan svårighet eller har ett ringa värde.

23 §
  Byggnadsnämnden får förelägga ägaren av en fastighet eller en byggnad inom ett område med detaljplan att anordna stängsel eller ändra utfart eller annan utgång mot gator eller vägar, om det behövs med hänsyn till trafiksäkerheten.

Föreläggande om ökad trafiksäkerhet

Föreläggande om stängsel kring byggnadsverk med säkerhetsbrister

Föreläggande om stängsel kring byggnadsverk får användas när ett byggnadsverk har brister som kan äventyra säkerheten för dem som uppehåller sig i eller i närheten av det. Föreläggandet innebär att stängsel ska anordnas. 

24 §
  Byggnadsnämnden får förelägga ägaren av ett byggnadsverk att anordna stängsel kring det, om byggnadsverket har brister som kan äventyra säkerheten för dem som uppehåller sig i eller i närheten av det. Lag (2022:909) .

Föreläggande om stängsel kring byggnadsverk med säkerhetsbrister

Filmer

Film om förelägganden. På filmen ser vi Johan G Nilsson, länsjurist i Jönköpings län förklara vad som kan vara viktigt att tänka på vid utformningen av förelägganden.
Film om vilka förelägganden, förbud och ingripanden som byggnadsnämnden kan använda i sitt tillsynsarbete. Filmen är ca 5 minuter lång och är hämtad från utbildningen Byggnadsnämndens PBL-tillsyn.
Boverket (2023). Förelägganden. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/lov--byggande/tillsyn/forelagganden/ Hämtad 2024-12-21