Verkställighetsmedel

Granskad: 28 juni 2023

Om ett föreläggande eller förbud inte följs eller om byggnadsnämnden mot bakgrund av tidigare erfarenheter gör bedömningen att dessa inte kommer att följas har byggnadsnämnden möjlighet att använda sig av olika verkställighetsmedel.

Vite

Vissa förelägganden och förbud får förenas med vite. Vite är ett verkställighetsmedel som kan användas för att sätta extra press på den som ska följa ett föreläggande eller ett förbud. Vite är ett penningbelopp som ska betalas om ett föreläggande eller förbud inte följs. Vitesföreläggande eller vitesförbud ska fastställas till ett bestämt belopp i pengar, om det inte är fråga om ett löpande vite. Löpande vite kan utgå med ett visst belopp till exempel varje tidsperiod som föreläggandet inte har följts.

Läs mer om viten i menyn.

Genomförande på bekostnad av den som fått ett föreläggande

I vissa fall får byggnadsnämnden besluta att en åtgärd ska genomföras på bekostnad av den som fått ett föreläggande.

Läs mer om detta i menyn.

Handräckning

Byggnadsnämnden får ansöka om att Kronofogdemyndigheten ska besluta om handräckning för att genomföra en åtgärd. Handräckning innebär att Kronofogdemyndigheten, genom tvångsåtgärder, hjälper byggnadsnämnden att verkställa fattade beslut.

Läs mer om handräckning i menyn.

Förelägganden och förbud vid ägarbyte

Det finns bestämmelser som reglerar vad som gäller för förelägganden och förbud samt viten vid ägarbyte.

Läs mer om detta i menyn.

Boverket (2023). Verkställighetsmedel. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/lov--byggande/tillsyn/verkstallighetsmedel/ Hämtad 2024-12-21