Detaljplanens syfte

Granskad: 24 juni 2024

I planbeskrivningen ska kommunen redovisa detaljplanens syfte. Detaljplanens syfte ska kortfattat uttrycka vad detaljplanen ska möjliggöra samt vilka värden på platsen eller i omgivningen som detaljplanen ska förhålla sig till.

Vad är planens syfte

I planbeskrivningen ska kommunen redovisa detaljplanens syfte. En detaljplans syfte fungerar som utgångspunkt för planläggningen. Syftet ska därför kortfattat uttrycka vad detaljplanen ska möjliggöra samt vilka värden på platsen eller i omgivningen som detaljplanens reglering ska förhålla sig till.

33 §
  Planbeskrivningen ska innehålla en redovisning av
   1. planeringsförutsättningarna,
   2. planens syfte,
   3. hur planen är avsedd att genomföras,
   4. de överväganden som har legat till grund för planens utformning med hänsyn till motstående intressen och planens konsekvenser,
   5. om planen avviker från översiktsplanen, på vilket sätt den i så fall gör det och skälen för avvikelsen, och
   6. om något av de underlag som avses i 5 kap. 8 § har tagits fram av en enskild, vilket underlag det i så fall är och vem som har tagit fram det.

Planbeskrivningen ska innehålla det illustrationsmaterial som behövs för att förstå planen.

Av redovisningen enligt första stycket 3 ska framgå de organisatoriska, tekniska, ekonomiska och fastighetsrättsliga åtgärder som behövs för att planen ska kunna genomföras på ett samordnat och ändamålsenligt sätt samt vilka konsekvenser dessa åtgärder får för fastighetsägarna och andra berörda. Vidare ska det framgå om kommunen avser att ingå exploateringsavtal eller genomföra markanvisningar, dessa avtals huvudsakliga innehåll och konsekvenserna av att planen helt eller delvis genomförs med stöd av ett eller flera sådana avtal. Lag (2021:752) .

33 a §
  Om en detaljplan avser en eller flera bostadsbyggnader ska planbeskrivningen, om det inte kan anses obehövligt med hänsyn till bullersituationen, innehålla en redovisning av beräknade värden för omgivningsbuller
   1. vid bostadsbyggnadens fasad, och
   2. vid en uteplats om en sådan ska anordnas i anslutning till byggnaden. Lag (2014:902) .

33 b §
  Om en betydande miljöpåverkan inte kan antas enligt det beslut som avses i 5 kap. 11 a § tredje stycket, ska skälen för bedömningen i den frågan anges i redovisningen enligt 33 § första stycket 4. Lag (2021:785) .

Detaljplanens syfte

1 §    I planbeskrivningen ska kommunen redovisa detaljplanens syfte. Detaljplanens syfte ska kortfattat uttrycka vad detaljplanen ska möjliggöra samt vilka värden på platsen eller i omgivningen som detaljplanens reglering ska förhålla sig till.

Planbeskrivningen är inte i sig juridiskt bindande, men syftet får en juridisk verkan eftersom det ligger till grund för vilka planbestämmelser som får användas. Syftet används också för att tolka planen och blir därmed indirekt bindande.

32 §
  En detaljplan får inte omfatta ett större område än vad som behövs med hänsyn till planens syfte och genomförandetid.

Den avsedda regleringen av bebyggelsen, byggnadsverk och miljön i övrigt ska tydligt framgå av planen.

Detaljplanen får inte vara mer detaljerad än som behövs med hänsyn till planens syfte. Lag (2011:335) .

För att underlätta tolkningen av detaljplanen är det lämpligt att syftet redovisas självständigt i planbeskrivningen och inte blandas ihop med andra delar, till exempel beskrivningen av planen.

Syftet ska vara enkelt att förstå

Syftet ska beskrivas så att det är lätt och enkelt att förstå och bör därför uttryckas med kortare formuleringar som:

  • Planens syfte är att möjliggöra bostäder.
  • Planens syfte är att skapa förutsättningar för ett nytt industriområde.
  • Planens syfte är att utveckla den befintliga bebyggelsen i kvarteret X och skydda den befintliga kulturmiljön, särskilt XX-byggnaden.

Genom att använda uttryck som möjliggöra, skapa förutsättningar för, utveckla eller skydda tydliggörs att den aktuella detaljplanen prövar markens lämplighet för ett visst ändamål. Syftet bör inte uttryckas som att ”Planens syfte är att pröva lämpligheten av X” eftersom lämplighetsprövningen är syftet med planläggningen och inte detaljplanens syfte.

Syftet ska vara kortfattat och behöver inte omfatta all reglering i planen. Om det är flera olika ändamål som möjliggörs, exempelvis för större och mer komplexa detaljplaner, kan en lite längre beskrivning av syftet behövas. Beskrivningen kan då också göras mer övergripande, till exempel att planen syftar till att möjliggöra en ny stadsdel med torg, bostäder och centrummiljö.

Värden kan ingå i syftet

För att kunna detaljplanera för ett visst ändamål behöver kommunen oftast ta hänsyn till befintliga värden på platsen eller i omgivningen. Det kan vara kultur- eller naturvärden eller andra typer av värden. Grundläggande värden som är viktiga för områdets utformning ska övergripande anges i syftet. Det kan till exempel handla om hänsyn till värden i den befintliga miljön. I syftet kan kommunen också ange värden som ska tillskapas. Till exempel om kommunen avser skapa ett särskilt uttryck i området, om planen syftar till ökad tillgänglighet eller sammankoppling av stadsdelar.

Detaljplanens syfte

1 §    I planbeskrivningen ska kommunen redovisa detaljplanens syfte. Detaljplanens syfte ska kortfattat uttrycka vad detaljplanen ska möjliggöra samt vilka värden på platsen eller i omgivningen som detaljplanens reglering ska förhålla sig till.

Syftet avgör vad som behöver regleras

En detaljplan får inte omfatta ett större område än vad som behövs med hänsyn till dess syfte. Detaljplanen får inte heller vara mer detaljerad än vad som krävs för att uppnå syftet med planen. Det innebär att bara det som är nödvändigt för att uppnå planens syfte får regleras med planbestämmelser. Planens syfte avgör därför vilka planbestämmelser som kan användas. Om syftet är att möjliggöra bostäder ska planområdet inte vara större än vad som behövs för detta och inte heller innehålla bestämmelser som inte har någon koppling till syftet att möjliggöra bostäderna. Om kommunen har en särskild avsikt med gestaltningen i området så måste det alltså framgå av syftet för att kommunen ska ha stöd att sätta bestämmelser som reglerar detta i planen.

32 §
  En detaljplan får inte omfatta ett större område än vad som behövs med hänsyn till planens syfte och genomförandetid.

Den avsedda regleringen av bebyggelsen, byggnadsverk och miljön i övrigt ska tydligt framgå av planen.

Detaljplanen får inte vara mer detaljerad än som behövs med hänsyn till planens syfte. Lag (2011:335) .

Planbestämmelser kan ha stöd i syftet utan att direkt omnämnas där. Om planens syfte är att möjliggöra bostäder krävs oftast flera olika bestämmelser för att möjliggöra detta, till exempel vägar eller tekniska anläggningar. Det kan också behövas egenskapsbestämmelser om till exempel utnyttjandegrad eller placering. Sådana bestämmelser räknas inte upp i planens syfte eftersom de fungerar som komplement eller förutsättning för bostadsändamålet. Syftet behöver därför inte redogöra för alla användningar eller all reglering i planen.

Syftet vägleder vid tolkning av detaljplanen

Detaljplanens syfte är viktigt för att tolka detaljplanen, exempelvis vid lovprövning. Det finns till och med tillfällen där planens syfte får en styrande verkan, till exempel vid bedömning av om en avvikelse från planen kan godtas. Men även i andra sammanhang kan detaljplanens syfte få en avgörande betydelse, till exempel vid ändring av detaljplanen eller fastighetsbildning.

30 §
  Bygglov ska ges för en åtgärd inom ett område med detaljplan, om
   1. den fastighet och det byggnadsverk som åtgärden avser
      a) överensstämmer med detaljplanen, eller
      b) avviker från detaljplanen men avvikelsen har godtagits vid en tidigare bygglovsprövning enligt denna lag eller äldre bestämmelser eller vid en fastighetsbildning enligt 3 kap. 2
§ första stycket andra meningen fastighetsbildningslagen
(1970:988),
   2. åtgärden inte strider mot detaljplanen,
   3. åtgärden inte måste avvakta att genomförandetiden för detaljplanen börjar löpa, och
   4. åtgärden uppfyller de krav som följer av 2 kap. 6 § första stycket 1 och 5, 6 § tredje stycket, 8 och 9 §§ samt 8 kap. 1
§, 2 § första stycket, 3, 6, 7, 9-11 §§, 12 § första stycket,
13, 17 och 18 §§.

Om åtgärden är en sådan ändring av en byggnad som avses i 2 § första stycket 3 b eller c, ska bygglov ges även om fastigheten eller byggnaden inte uppfyller kraven i första stycket 1.

Sådana åtgärder som genomförts utan bygglov med stöd av 4-4 c
§§ eller motsvarande äldre bestämmelser ska inte beaktas vid bedömningen av om ett byggnadsverk eller en åtgärd överensstämmer med detaljplanen. Lag (2018:636) .

30 a §
  Om den fastighet eller det byggnadsverk som åtgärden avser på grund av antagande av en detaljplan enligt denna lag eller äldre bestämmelser avviker från planen, får byggnadsnämnden i ett beslut om bygglov förklara att avvikelsen ska anses vara en sådan avvikelse som avses i 30 §
första stycket 1 b. En sådan förklaring får avse endast en liten avvikelse som är förenlig med detaljplanens syfte. Lag (2014:900) .

Åtgärdens planenlighet

Sortering och taggning av digital information

Planbeskrivningens information sorteras och taggas digitalt i teman, grupper och ibland även undergrupper enligt listan i bilagan till Boverkets föreskrifter och allmänna råd om planbeskrivning. Sorteringen innebär att den digitala informationen blir sökbar på den nivå den sorterats under. Detaljplanens syfte ska sorteras under temat ”Detaljplanens syfte” och gruppen ”Syfte”.

Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2020:8) om planbeskrivning (i Boverkets författningssamling)

Föreskrifterna innehåller inga regler om hur planbeskrivningen ska redovisas och struktureras i ett dokument. Sorteringen i teman, grupper och undergrupper behöver alltså inte användas som rubriker. Kommunen är därför fri att redovisa planbeskrivningen efter behov så länge det blir tydligt.

Exempel på formulering av planens syfte

Här följer ett antal olika exempel på formuleringar av syften.

Exempel 1

Syftet med planen är att skapa möjlighet för ett nytt bostadsområde i västra delen av staden med tydliga och säkra kopplingar till centrum och kollektivtrafik. Syftet är också att skapa en naturlig fortsättning på den befintliga stadsdelen Lunda med en ny förskola och en ny mötesplats centralt i området. De spår och gränser som finns synliga i landskapet efter det tidigare odlingslandskapet såsom kultur- och naturvärden ska tas tillvara och byggas vidare på.

Exempel 2

Syftet med detaljplanen är att skapa förutsättningar för en ombyggnad och utveckling av befintliga byggnader inom del av kvarteret Äpplet. Syftet är också att skapa ändamålsenliga lokaler för befintliga verksamheter och växande företag.

Exempel 3

Syftet är att möjliggöra bostäder på obebyggda lucktomter samt bibehålla den enhetliga bebyggelsekaraktären inom kvarteret som har höga kulturhistoriska värden och enhetlig utformning, höjd och volym.

Exempel 4

Syftet med detaljplanen är att skapa en byggrätt för förskoleverksamhet om maximalt sju avdelningar direkt söder om Bollvallen i Södra Torp.

Exempel 5

Planen syftar till att möjliggöra en förtätning längs Granvägen som ges en stadsgatukaraktär, samt att en offentlig park skapas kring Kulturhuset som tar tillvara platsens kulturhistoriska värden.

Exempel 6

Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för särskilt boende, LSS-boende, trygghetsboende, bostadsbebyggelse samt förskola i de östra delarna av Renberga.

Exempel 7

Syftet med detaljplanen är att skapa förutsättningar för verksamheter, handel och kontor för att befintliga verksamheter ska kunna utvecklas samt att nya ska kunna etableras.

Boverket (2024). Detaljplanens syfte. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/planering/detaljplan/planbeskrivning/syfte/ Hämtad 2024-12-21