Falun och Borlänge gemensamma utbyggnadsstrategier för minskad klimatpåverkan

Granskad: 1 juni 2022

Falun och Borlänge bygger tillsammans en gemensam framtidsbild och översiktsplan för en hållbar samhällsutveckling. Genom att samverka som en tvåkärnig region stärker kommunerna sin roll som motor för hela Dalarnas utveckling. Här kan du läsa om strategierna för minskad klimatpåverkan, hållbara transporter och en effektiv markanvändning.

Falun

Befolkningsmängd (2023-12-31): 59 986 invånare
Yta: 2 275,2 km²
Befolkningstäthet: 29 invånare/km²
Län: Dalarnas län
Översiktsplan: Antagen 2014

Borlänge

Befolkningsmängd (2023-12-31): 51 735 invånare
Yta: 635,8 km²
Befolkningstäthet: 89 invånare/km²
Län: Dalarnas län
Översiktsplan: Antagen 2014

Gemensam framtidsbild och översiktsplan

Falun och Borlänge är de två kommuner i Dalarnas län med störst befolkningsmängd och tillsammans motsvarar det plats nummer 13 i statistiken över Sveriges största kommuner. De ligger nära varandra och bildar en gemensam arbetsmarknads- och bostadsregion. Redan 1997 tog kommunerna fram en första gemensam översiktsplan för området mellan städerna. Den nu aktuella översiktsplanen omfattar kommunernas hela geografiska område och är en viktig signal om viljan till en gemensam utveckling. Kommunerna har även inom översiktsplanearbetet tagit fram en gemensam framtidsbild.

"FalunBorlänge är tillsammans starkare och bättre rustade att möta framtiden, än var för sig. Vi är och ska vara en motor för att utveckla hela länet. För att lyckas med det krävs att vi uppfattas och uppfattar oss själva som en tvåkärnig region, att vi är FalunBorlänge", säger Anna Perols, planchef i Falu kommun.

Via menyn kan du läsa mer om FalunBorlänges arbete för minskad klimatpåverkan.

Minskad klimatpåverkan

En "Hållbar och robust samhällsbyggnad utifrån befintlig struktur och städernas framtida utbyggnadsriktningar" och "Hållbara transporter och infrastruktur" är två av FalunBorlänges strategiska frågor som legat till grund för framtagandet av den gemensamma översiktplanen.

Arbetet för att minska klimatpåverkan i översiktsplanen innebär bland annat:

  • ett medvetet användande av samhällsplaneringen för att minimera eller effektivisera transporter mellan målpunkter
  • ett tätare och effektivare markutnyttjande i tätorterna
  • en tydlig prioritering av gång- och cykeltrafik och kollektivtrafik i tätorterna, för att kraftigt minska användningen av personbil (hållbara transporter)
  • att energieffektiviteten i bostäder och lokaler är hög och att nya byggnader byggs resurseffektivt och miljöanpassat
  • bevarande av biologisk mångfald och odlingsmark för livsmedelsproduktion
  • att bidra till att ge kunskap och insikt till kommuninvånare och företagare för att ge möjligheter till kloka val för hållbara transporter och konsumtion.

Gemensam uppbyggnadsstrategi

FalunBorlänges utbyggnadsstrategi utgår från ett behov av en planberedskap för cirka 500 nya bostäder per år. Befolkningen förväntas enligt kommunernas egna beräkningar att öka med nästan 5 000 personer sammanlagt under de kommande tio åren.

Huvudinriktningen i översiktsplanen är att städerna ska förtätas, i första hand i stadskärnorna inom 1 kilometers radie kring resecentrum. Den gemensamma strategin innebär en lokalisering av offentliga funktioner till centrala lägen, samt planering för funktionsblandning av handels- och tjänsteföretag och bostäder. Förtätningen, som främjar funktionsintegrering, ska i första hand göras genom omvandling av redan exploaterad mark.

En utbyggnad av städerna med helt nya planerade bebyggelseområden ska inom de närmaste 20 åren ske i riktning mot grannstaden i anslutning till befintlig bebyggelse, service, infrastruktur och kollektivtrafikhuvudstråk. Genom denna bebyggelseutveckling kan större tillgänglighet till kommunal och kommersiell service uppnås för fler, liksom gemensamt nyttjande av tekniska försörjningssystem och kollektivtrafik.

Kommunerna håller på att fram två fördjupade översiktsplaner för de två städerna som beskriver hur förtätningen ska ske och hur tillkommande bebyggelseområden kan utvecklas. Inom denna planering kommer en fördjupad analys att genomföras av de målkonflikter som uppstår vid omvandling och ianspråktagande av idag obebyggda områden. Kommunerna har en gemensam tidplan för fördjupningarna och samarbetar på tjänstemannanivå, även om det är två separata planer som tas fram.

I FalunBorlänge finns det också en ortsstruktur med mindre tätorter utanför de två städerna. De flesta av de mindre tätorterna ska enligt utbyggnadsstrategierna i översiktsplanen bindas samman med stadsregionen och med varandra genom kollektivtrafikhuvudstråk. Längs dessa stråk kan förtätning av ny bostadsbebyggelse ske. Genom att koncentrera tillkommande bebyggelse till tätorterna och till befintlig bebyggelse längs kollektivtrafikhuvudstråken ges det också bättre förutsättningar och underlag för arbete, boende, utbildning och service. En sådan utbyggnad är samhällsekonomiskt lönsam. Spridd bebyggelse, det vill säga enstaka hus eller mindre husgrupper utanför detaljplanerat område eller utanför sammanhållen bebyggelse, ska däremot undvikas på grund av natur- och kulturmiljövärden samt av miljömässiga och ekonomiska skäl.

Hållbara transporter

Den gemensamma utgångspunkten för de två kommunerna Falun och Borlänge är att kraftigt minska biltrafiken. Det dagliga resandet ska ske kollektivt. Snabba linjer i prioriterade kollektivtrafikstråk med lokala anslutningar är en av lösningarna för att minska restidskvoten mellan buss och bil.

Minska transporternas miljöpåverkan

Foto på Jenny Palmqvist. Jenny Palmqvist, översiktsplanerare i Borlänge kommun. Foto: Jenny Palmqvist

"Det behövs en tydlig strategi och vilja att ta obekväma beslut för beslutsfattare på alla nivåer för att vi ska kunna minska den påverkan på klimatet som vårt levnadssätt idag innebär. Nödvändigheten av att minska transporternas miljöpåverkan är en särskilt viktig fråga i översiktsplanen", säger Jenny Palmqvist, översiktsplanerare i Borlänge kommun.

Minska biltrafikens ytor

Den fysiska planeringen kan bidra till ett mer hållbart resande främst genom att lokalisera målpunkter på ett sätt som minskar behovet av långa transporter. Det gäller även att prioritera de mest resurseffektiva transportmedlen för de resor som ändå behövs. För att minimera transporternas klimatpåverkan är en grundläggande utgångspunkt i FalunBorlänges samhällsplanering att kraftigt minska biltrafiken. Detta görs bland annat genom att biltrafikens ytor minskas och tilldelas de gående, cyklister och kollektivtrafiken. Framtagandet av en gemensam parkeringsstrategi med bland annat parkeringstal/normer och taxor ska ge ytterligare styrmedel för en ökad gång-, cykel och kollektivtrafik. Strategierna inom respektive kommun kommer att bli separata, men utgångspunkterna för strategierna kommer vara samma.

Öka det kollektiva resandet

En målsättning i FalunBorlänges översiktsplan är att människors dagliga resor mellan städerna i första hand ska ske kollektivt. För att öka arbetspendling med buss i stadsregionens omland måste restidskvoten mellan buss och bil minska för att bussen ska vara konkurrenskraftig. Restidskvoten bör enligt riktlinjerna i översiktsplanen inte överstiga 1,3. För att klara detta ska snabba linjer i prioriterade kollektivtrafikhuvudstråk skapas med lokala anslutningar från och till närliggande områden. För att cykeln ska vara konkurrenskraftig gentemot bilen ska restidskvoten mellan cykel och bil från bostad till viktiga målpunkter enligt riktlinjerna i översiktsplanen vara mindre än 1,5.

Kommunerna arbetar även för att järnvägen mellan Falun och Borlänge ska byggas ut med ytterligare ett spår. Utbyggnaden av ett dubbelspår är en viktig förutsättning för att öka kapaciteten för godstrafiken och för att korta restiderna till den mer långväga tågtrafiken mot Stockholm. Den behövs också för att utveckla pendeltågstrafiken runt FalunBorlänge och i Dalarna.

I "Relaterad information" finns en länk till FalunBorlänges översiktsplan.

Boverket (2022). Falun/Borlänge. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/planering/oversiktsplan/allmanna-intressen/hansyn/miljo_klimat/klimatpaverkan/kommunexempel/falunborlange/ Hämtad 2024-12-21