Standarder i BBR om brandskydd

Granskad: 10 maj 2023

För att kunna verifiera att funktionskraven i BBR:s avsnitt om brandskydd uppfylls hänvisas i många fall till standarder från SIS eller SEK som ett sätt att visa att föreskrifterna uppfylls. Exempel på olika typer av standarder kan vara produktstandarder för t.ex. kaminer, systemstandarder för automatiska släcksystem eller klassificeringsstandarder för brandavskiljande konstruktioner. Därutöver hänvisas det till branschdokument som ges ut av Brandskyddsföreningen och regler från andra myndigheter som MSB.

Nya bygg- och konstruktionsregler från 1 juli 2025

Denna vägledning handlar om Boverkets byggregler, BBR eller Boverkets konstruktionsregler, EKS. Dessa gäller till och med den 30 juni 2025 och under övergångsperioden fram till den 1 juli 2026.

Den 1 juli 2025 gäller nya regler. Du kan läsa om hur de nya byggreglerna är uppdelade, vad som är skillnaden mot BBR och EKS samt länkar till ny vägledning inom specifika ämnesområden på sidan Nya byggregler.

Nya byggregler

Standarder hänvisas till i allmänna råd

I BBR avsnitt 5 finns hänvisningar till standarder och andra regler i allmänna råd. Det innebär att om man väljer att använda en standard för att uppfylla byggreglerna så är det ett sätt att visa att kraven uppfylls. Det kan finnas andra metoder eller lösningar som kan användas, men då krävs en analytisk dimensionering.

Verifiering av analytisk dimensionering med BBRAD

Harmoniserade byggproduktstandarder

I brandskyddsavsnittet hänvisas det till ett antal europeiska harmoniserade byggproduktstandarder. Dessa standarder har framförallt produkttillverkarna som målgrupp. Standarderna måste användas för produkter som säljs i Sverige efter det att den så kallade övergångstiden för standarderna har löpt ut oavsett om det hänvisas till dem i byggreglerna eller inte. I vissa fall kan det även finnas kravnivåer i BBR som motsvarar olika klasser eller deklarerade värden som finns i standarden. Även om produkten får säljas i Sverige måste man då kontrollera att rätt värde eller klass uppnås för aktuell tillämpning.

Exempel på harmoniserade byggproduktstandarder i BBR avsnitt 5 är

  • Brandvarnare, SS-EN 14604
  • Panikutrymningsbeslag, SS-EN 1125
  • Trycke, SS-EN 179
  • Delar av standardserien SS-EN 54 om brandlarm.

Nationella kravnivåer som byggherren måste ha koll på

I de fall byggreglerna ställer krav som motsvarar deklarerade värden i de harmoniserade byggproduktstandarderna måste byggherren känna till det så att byggprodukter används som uppfyller kraven i byggreglerna. Detta eftersom det kan finnas produkter på marknaden som inte lever upp till de nationella kraven. Så länge en byggprodukt har en prestandadeklaration och är CE-märkt så får den säljas på den gemensamma marknaden i EU men det innebär inte automatiskt att den kan användas i en svensk byggnad då den också måste uppfylla de svenska byggreglerna. Exempelvis så har Boverket reglerat brandegenskaper för utvändig taktäckning. Taktäckning ska antingen vara obrännbar eller av klass BROOF (t2). Taktäckning som enbart är deklarerad BROOF (t1) eller BROOF (t3) kan därmed inte användas även om den får säljas i Sverige.

Webbutbildning

I webbutbildningen "Brandskydd i PBL" kan du fylla på dina kunskaper om brandskydd.

Brandskydd i PBL (webbutbildning)

Boverket (2023). Standarder i BBR om brandskydd. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/boverkets-byggregler/brandskydd/standarder-i-bbr-om-brandskydd/ Hämtad 2024-12-21