Möjligheter till anpassningar och avsteg för brandskydd

Granskad: 10 maj 2023

Nedan hittar du en sammanfattning av de möjligheter till anpassningar och avsteg som Boverket bedömt lämpliga att göra med avseende på säkerhet i händelse av brand och som återfinns i Boverkets föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga anläggningsboenden, ATA.

Förutsättningar

Nedanstående vägledning om anpassningar och avsteg i tillfälliga anläggningsboenden utgår ifrån att ordinarie brandskyddsregler i Boverkets byggregler i övrigt är uppfyllda. Möjlighet till andra anpassningar och avsteg får utöver vad som framgår av ATA bedömas i det enskilda fallet. Om anpassningar och avsteg görs som inte framgår av ATA bör de verifieras enligt Boverkets allmänna råd 2011:27 om analytisk dimensionering av byggnaders brandskydd.

1 §    Denna författning innehåller föreskrifter och allmänna råd till 1 kap. 3 b § och 3 kap. 28 § plan- och byggförordningen (2011:338), PBF, om anpassningar och avsteg från kraven i plan- och bygglagen (2010:900), PBL, PBF och Boverkets byggregler – föreskrifter och allmänna råd (2011:26), BBR.

De allmänna råden innehåller generella rekommendationer om tillämpningen av ovan nämnda författningar. De allmänna råden föregås av texten Allmänt råd och är tryckta med mindre och indragen text.

Författningen innehåller föreskrifter och allmänna råd om anpassningar och avsteg från kraven vid nybyggnad, ombyggnad och annan ändring av byggnader för tillfälliga anläggningsboenden. Anpassningar och avsteg enligt denna författning gäller utöver reglerna om ändring och flyttning av byggnader.

Om inte annat framgår av denna författning får även andra anpassningar och avsteg göras utifrån 3 kap. 28 § PBF med hänsyn till åtgärdens art, omfattning och varaktighet.

Allmänt rådMed begränsad tid avses några år, högst den tid för vilken det är möjligt att få ett tidsbegränsat bygglov, det vill säga 10 år.Med åtgärdens art avses såväl typen av verksamhet som typen av byggnad. Med åtgärdens omfattning avses storleken på verksamheten utifrån antalet personer som vistas i byggnaden och byggnadens storlek. Med åtgärdens varaktighet avses den tid en byggnad är avsedd att användas som tillfälligt anläggningsboende. Anpassningar och avsteg kan göras i större omfattning om åtgärdens art är av enklare karaktär, omfattningen är liten och varaktigheten är kort. Ju mer likt ett permanent anläggningsboende åtgärden är till art, omfattning och varaktighet desto mindre anpassningar och avsteg bör göras. Om andra anpassningar och avsteg görs från kravet på säkerhet i händelse av brand än de som framgår av denna författning bör verifiering genomföras på det sätt som framgår av Boverkets allmänna råd (2011:27) om analytisk dimensionering av byggnaders brandskydd.

Brandskyddsdokumentation

I brandskyddsdokumentationen bör det anges vilken verksamhetsklass som det tillfälliga anläggningsboendet är projekterat efter och vilka anpassningar och avsteg som har gjorts. Detta bör samlas i ett eget avsnitt.

1 §    De anpassningar och avsteg som görs i förhållande till brandskyddsreglerna i avsnitt 5 BBR ska dokumenteras i brandskyddsdokumentationen.

Allmänt rådAnpassningar och avsteg bör sammanfattas i ett eget avsnitt av dokumentationen.

Verksamhetsklass 3A

Om exempelvis en familj placeras i en vanlig bostadslägenhet kan reglerna för Vk3A i vissa fall vara tillämpliga. I dessa fall finns det ingen anledning att göra några avsteg eller anpassningar av brandskyddet.

5 §    Om brandskyddet är utformat motsvarande som för verksamhetsklass 3A får inga anpassningar och avsteg göras.

Verksamhetsklass 3B

Brandskyddet kan utformas enligt reglerna för verksamhetsklass 3B.

Allmänna råd till avsnitt 5:21 BBR Allmänt rådBrandskyddet bör utformas som tillfälligt boende i verksamhetsklass 4 eller gemensamhetsboende i verksamhetsklass 3B. Brandskyddsreglerna för verksamhetsklass 3A eller 5B kan användas om det är lämpligt med hänsyn till åtgärdens art, omfattning och varaktighet.

I gemensamhetsboenden i Vk3B, som är försedda med boendesprinkler, kan kravet på anordning för tidig upptäckt och varning och i händelse av brand uppfyllas med enklare larmanordningar, i form av sammankopplade brandvarnare.

Lämplig placering av sådana sammankopplade brandvarnare är minst en i varje sovrum, en i varje gemensamhetsutrymme, i hallen samt i närheten av köket. Alternativ kan utrymningslarm som aktiveras av boendesprinklersystemet i kombination med vanliga brandvarnare användas.

Antalet personer kan utökas från 6 till 8 personer om det i kök för personligt bruk finns spisvakt av typen överhettningsskydd.

Allmänna råd till avsnitt 5:543 BBRAllmänt rådEn grupp av boenderum i verksamhetsklass 3B bör bestå av rum som sammanlagt är avsedda för högst 8 personer. Kök för personligt bruk bör förses med spisvakt om antalet boende överstiger 6 personer i en grupp av boenderum.Utformning av spisvakt kan verifieras genom SS-EN 50615:2015.

Om sprinkler saknas kan släckande spisvakt rekommenderas som en frivillig åtgärd. Även om personantalet inte utökas kan spisvakt vara lämpligt att installera som en kompletterande brandskyddsåtgärd.

Verksamhetsklass 4

I verksamhetsklass 4 kan fönster, för verksamhet i markplan, utgöra den andra utrymningsvägen från sovrum som inte är avsedda att användas av personer med funktionsnedsättningar. Varje fönster som är avsett för utrymning bör räknas som utrymningsväg för högst tio personer.

Varje sådant fönsters underkant bör vara belägen högst 2,0 meter över marknivån och i övrigt uppfylla BBR 5:323 första stycket. Fönster som används till utrymning bör förses med vägledande markering. Den vägledande markeringen behöver inte vara belyst eller genomlyst.

4 §    En av utrymningsvägarna från sovrum i verksamhetsklass 4 får ersättas med tillgång till fönster om

  • -   fönstrets underkant ligger högst 2,0 meter över marknivån utanför och utrymningen kan ske på ett tillfredställande sätt,
  • -   fönstret är avsett för utrymning endast från det sovrum som det är beläget i,
  • -   rummet inte är avsett att användas av personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga, och
  • -   fönstret skyltas med vägledande markering.
Allmänt rådVarje fönster bör utgöra utrymningsväg för högst 10 personer. Fönstret bör i övrigt uppfylla det allmänna rådet till avsnitt 5:323 första stycket BBR. Vägledande markering i sovrum behöver inte vara belyst eller genomlyst.

För byggnader i enbart markplan som har utgång direkt till det fria från varje sovrum kan kravet på tidig upptäckt och varning i händelse av brand uppfyllas med brandvarnare och manuellt aktiverat utrymningslarm. Om sammankopplade brandvarnare installeras i hela byggnaden kan avsteg göras från kravet på manuell aktivering av utrymningslarm.

Sammankopplade brandvarnare kan även användas i byggnader i högst två våningsplan för upp till 20 personer.

Allmänna råd till avsnitt 5:354 BBRAllmänt rådI byggnader i högst två våningsplan i verksamhetsklass 4 avsedda för högst 20 personer kan anordning för tidig upptäckt och varning i händelse av brand utgöras av sammankopplade brandvarnare.För byggnader i enbart markplan som har utgång direkt till det fria från varje sovrum kan kravet på anordning för tidig upptäckt och varning i händelse av brand uppfyllas med sammankopplade brandvarnare utan att kompletteras med manuellt aktiverat utrymningslarm.De sammankopplade brandvarnarna bör finnas i samtliga sovrum, i gemensamhetsutrymmen, och i närheten av kök.

Avskiljande konstruktion och bärförmåga vid brand

Avskiljande konstruktionen kan sänkas till lägst EI 30 mellan sovrum och mellan sovrum och korridor som utgör utrymningsväg. För byggnader med högst två våningsplan kan samtliga brandcellgränser utföras i lägst EI 30 och kravet på bärförmåga vid brand kan motsvara det som gäller för byggnader i klass Br2.

Verksamhetsklass 4 Allmänna råd till avsnitt 5:22 BBR Allmänt rådByggnader i verksamhetsklass 4 i två våningsplan kan utföras i byggnadsklass Br2.
Allmänna råd till avsnitt 5:544 BBR Allmänt rådAvskiljande konstruktioner runt sovrum i byggnader med högst två våningsplan i verksamhetsklass 4 kan utföras i lägst klass EI 30.

Spisvakt i kök för personligt bruk

Om det finns kök för personligt bruk kan spisvakt vara lämpligt att installera som en kompletterande brandskyddsåtgärd.

Antal boende i ett sovrum

Det finns ingen regel i BBR som begränsar antalet personer i ett sovrum. På vandrarhem eller liknande är det ovanligt med sovsalar för fler än cirka tio personer. Ordinarie byggregler utgår från denna förutsättning.

Om fler än tio personer delar samma sovrum ska kompletterande brandskyddsåtgärder vidtas. Exempel på sådana kan vara att installera nödströmsförsörjd vägledande markeringar eller nödbelysning inne i sovrummet och vid behov, flera utrymningsvägar från själva sovrummet.

Sovrum som används för ett större antal personer bör vara lätt överblickbara och inte innehålla riskkällor så som kök för personligt bruk.

3 §    Om sovrum i verksamhetsklass 4 avses att användas av fler än 10 personer ska kompletterande brandskyddsåtgärder vidtas.

Allmänt rådExempel på kompletterande brandskyddsåtgärder kan vara nödbelysning och vägledande markering inne i sovrummet samt tillgång till två separata utrymningsvägar som leder direkt till säker plats. Ju fler personer som avses vistas i sovrummet ju fler kompletterande åtgärder bör vidtas.Sovrum avsett för fler än 10 personer bör vara lätt överblickbara. Riskkällor som kök för personligt bruk bör inte förekomma.

Avstånd mellan byggnader

Byggnader för tillfälliga anläggningsboenden i högst två våningsplan kan placeras med ett avstånd av minst 5 meter mellan varandra, om ytterväggarna i båda byggnaderna är utförda i EI 30 eller den ena byggnadens vägg är utförd i EI 60. Glaspartier utan brandteknisk klass i motstående ytterväggar bör begränsas till högst 4 m2 per vägg. Den förenklade lösningen motsvarar det som gäller för småhus vid samma avstånd.

Allmänna råd till avsnitt 5:521 och 5:62 BBR Allmänt rådFör tält, husvagnar och liknande byggnader i verksamhetsklass 4 avsedda för högst 6 personer kan ytskikt av lägst klass E användas för invändiga ytskikt av väggar och tak, samt som taktäckning. För tält, husvagnar och liknande byggnader i verksamhetsklass 4 avsedda för fler än 6 personer kan taktäckning utgöras av antingen av klass B roof(t2) eller samma brandtekniska klass som gäller för invändiga takytor.

Tält och husvagnar m.m. i verksamhetsklass 4

För permanent uppställda tält, husvagnar och andra liknande byggnader, som är avsedda för endast ett fåtal personer, kan följande undantag vara möjliga om byggnaderna är placerade utomhus med ett skyddsavstånd på minst 5 meter.

  • I byggnader för högst sex personer kan avsteg från ytskiktskraven på väggar och tak kan medges, dock lägst klass E.
  • Kravet på brandegenskaper på taktäckningen (BROOF(t2)) kan ersättas med samma krav som gäller för invändiga takytor, dock lägst klass E.
  • Utrymningsvägarnas utformning avseende storlek och öppningssätt kan anpassas efter byggnadens förutsättningar och det antal personer som förväntas använda dem. I tält för upp till 10 personer kan enklare öppningssätt som dragkedjor och liknande användas om det finns två utgångar från tältet.
Allmänna råd till avsnitt 5:521 och 5:62 BBR Allmänt rådFör tält, husvagnar och liknande byggnader i verksamhetsklass 4 avsedda för högst 6 personer kan ytskikt av lägst klass E användas för invändiga ytskikt av väggar och tak, samt som taktäckning. För tält, husvagnar och liknande byggnader i verksamhetsklass 4 avsedda för fler än 6 personer kan taktäckning utgöras av antingen av klass B roof(t2) eller samma brandtekniska klass som gäller för invändiga takytor.Allmänna råd till avsnitt 5:61 BBRAllmänt rådByggnader i verksamhetsklass 4 i högst två våningsplan kan placeras med ett avstånd av minst 5 meter mellan varandra, om ytterväggarna i båda byggnaderna är utförda i EI 30 eller den ena byggnadens vägg är utförd i EI 60. Glaspartier utan brandteknisk klass i motstående ytterväggar bör begränsas till högst 4 m 2 per vägg. Tält, husvagnar och liknande byggnader i verksamhetsklass 4 får placeras på ett avstånd av minst 5 meter mellan varandra utan krav på avskiljande konstruktion.

Räddningsmanskapets säkerhet

Tomtreglerna är inte undantagna för tillfälliga anläggningsboenden. För brandskyddsreglerna gäller därmed att tillgänglighet för räddningsfordon enligt BBR avsnitt 5:721 ska uppfyllas.

5:721 Räddningsväg

Om gatunätet eller motsvarande inte ger åtkomlighet ska särskild räddningsväg anordnas som ger god framkomlighet. Räddningsväg ska vara skyltad och ha uppställningsplatser för erforderliga fordon. (BFS 2011:26).

Allmänt rådRäddningsväg och uppställningsplats bör utformas vad avser exempelvis fri höjd, marklutning, bredd, svängradie och bärighet så att räddningstjänstens större fordon kan ta sig fram. Bärigheten bör motsvara gatunätets. Regler om bärförmåga för bjälklag finns i avdelning C, kap. 1.1.1, 11 § i Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), EKS.Avståndet mellan räddningsfordonens uppställningsplats och byggnadens angreppspunkt bör understiga 50 meter. Om utrymning förutsätts ske med maskinstege eller hävare, bör avståndet från gatan, räddningsvägen eller uppställningsplats till husväggen vara högst 9 meter. Andra förutsättningar kan framgå av kommunens handlingsprogram. Utanför fönster där bärbar stege är tänkt att användas bör marken vara anpassad för utrymning. (BFS 2011:26).

De möjligheter till avsteg som finns i denna vägledning kan försämra möjligheten för räddningstjänsten att göra en insats, till exempel genom att lägre klass på avskiljande konstruktioner kan accepteras. Några undantag från reglerna om räddningsmanskapets säkerhet kan därför inte medges.

2 §    Anpassningar och avsteg får inte göras från kraven på möjlighet till räddningsinsatser i avsnitt 5:7 BBR.

Läsa mer

I relaterad information kan du ta del av Boverkets föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga anläggningsboenden, ATA - BFS 2016:5.

Granskad: 10 maj 2023

Frågor och svar

Verksamhetsklass 4, tillfälligt boende*, är en typ av verksamhet där man

  • inte har god lokalkännedom
  • sover
  • har möjlighet att sätta sig själv i säkerhet.

Kortfattat är grundkraven på brandsäkerhet i hotell, vandrarhem och liknande verksamheter i Vk4 följande:

  • varje rum/svit är en egen brandcell i klass EI 60
  • varje rum/svit har tillgång två utrymningsvägar
  • verksamheten är försedd med automatiskt aktiverat utrymningslarm
  • nödbelysning finns i utrymningsvägarna.

Antalet personer i ett hotellrum är inte reglerat i byggreglerna utan det kan variera. Ett större hotellrum kan t.ex. användas av en familj och i en sovsal på ett vandrarhem är upp till 10 personer inte ovanligt. Avgörande blir istället andra krav som ventilation, tillgång till hygienutrymmen och likande, samt tillgången till utrymningsvägar.

Att brandskyddet i Vk4 är utformat för att man inte kan förväntas ha god lokalkännedom innebär att det är utformat för att många okända personer ska kunna bo koncentrerat i samma byggnad och med en stor omsättning av personer utan att säkerheten blir sämre än om man sovit hemma i sin egen bostad.

I vissa fall, som för asylboenden eller kursverksamhet med långa internat, kan personer bo under längre perioder och därmed efterhand få en god lokalkännedom. Det innebär i sig normalt inte att man då kan göra avkall på brandskyddet i byggnaden. Brandskyddets utformning är gjord utifrån förutsättningen att det kan vara en stor omsättning av personer och att det kan komma nya personer som stannar kortare perioder och har sämre lokalkännedom, samt att brandskyddet ska fungera under byggnadens hela livslängd eller tills man avsevärt byter verksamhet.

*tillfälligt boende är det begrepp som används i Boverkets byggregler i avsnitt 5 om krav på brandskydd för hotell och andra likande verksamheter. I detaljplaner används ofta begreppet tillfällig vistelse vad det gäller avsedd markanvändning. Tillfällig vistelse och tillfälligt boende är inte helt synonyma begrepp, men oftast är det samma typ av verksamheter som passar in under respektive reglering.

Verksamhetsklass 3B, gemensamhetsboende, är en typ av verksamhet där man

  • har god lokalkännedom
  • sover
  • har möjlighet att sätta sig själv i säkerhet.

Inom boendet delar man vissa gemensamma funktioner av sin bostad så som kök, badrum och vardagsrum. I en grupp av boenderum inom ett gemensamhetsboende kan personer som inte har valt att bo tillsammans sen tidigare placeras men ändå bo med god säkerhet och eventuellt tillsammans med personal.

I begreppet "en grupp av boenderum" ligger att det inom gruppen av boenderum finns minst två stycken boenderum, dvs. sovrum. Att utforma en grupp av boenderum som en enda brandcell är därmed inte möjligt om inte gruppen av boenderum förses med sprinkler.

Skillnad mellan Vk3A och Vk3B

I verksamhetsklass 3A, vanliga bostäder, har man ett skydd mot grannarna då den egna lägenheten utgör en egen brandcell som har direkt tillgång till en utrymningsväg. För att man i verksamhetsklass 3B ska ha motsvarande skydd mot grannarna inom gruppen av boenderum krävs därför ett annat brandskydd. Eftersom utrymning kan ske över ett gemensamhetsutrymme som inte är en avskild utrymningsväg krävs det därför ett automatisk aktiverat utrymningslarm och nödbelysning.

Det krävs dessutom att boenderummen i en grupp av boenderum utförs i EI 30. Om man inte vill utföra avskiljningar i EI 30 så kan man välja att istället sprinkla gruppen av boenderum med boendesprinkler.

Hur många får bo i ett boenderum?

Varje grupp av boenderum ska vara i ett plan och bör bestå av rum sammanlagt avsedda för högst sex personer. Mellan olika grupper av boenderum är kravet på den avskiljande konstruktionen EI 60. Det är samma som för en vanlig lägenhet i Vk3A. Det finns inte angivit i reglerna att varje boenderum endast bör avse en person. Till exempel kan ett syskonpar eller två kompisar dela ett rum så länge maxantalet på sex personer inte överskrids i varje grupp av boenderum.

Boverket (2023). Anpassningar och avsteg. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/tillfalliga_byggregler/tillfalligaanlaggningsboenden/brandskydd/avsteg/ Hämtad 2024-12-21