Analysera risker

Svep för att se hela
Granskad: 27 februari 2024

Efter det att regionen respektive kommunen har kartlagt riskerna är det dags att analysera dem, det vill säga beskriva vad som kan hända (konsekvenser) och hur sannolikt det är att det händer. Här gäller det att tänka ut vad som skulle kunna ske när det som ska planläggas är på plats.

Analysera risker i vägledning om riskhantering i planläggning och byggande

Denna sida kompletterar den grundläggande informationen om att analysera risker i vägledning om riskhantering i planläggning och byggande med information inriktad på planläggning intill transportleder för farligt gods.

Riskanalys

Analysera risker

Analysera risker i planläggning

Kartläggning och analysering av risker flyter in i varandra

Kartläggning och analysering av risker kan flyta in i varandra och det kan vara svårt att dra en skarp gräns mellan dem. Men i princip så handlar kartläggningen om faktainhämtning och att ta fram scenarier över vad som kan hända medan analysen handlar om att bedöma vilken påverkan de identifierade riskerna medför och vilken osäkerhet de är förknippade med, sannolikhet för att en olycka ska hända samt konsekvenser om det händer.

Det finns olika metoder för riskanalyser. Här är det bra om regionen respektive kommunen beskriver vilken metod som valts och varför. Handlar regionen respektive kommunen upp riskanalysen är det bra att beskriva vilka krav som ställs på konsulter som ska utföra riskanalysen.

Analysera risker kopplade till transport av farligt gods

Riskanalysen behöver, så långt det är möjligt, beskriva alla relevanta omständigheter. Det kan handla om att beskriva:

  • De risker regionen respektive kommunen bedömer vara kopplade till transporterna, möjliga faror eller hot och olycksscenarier, det vill säga fiktiva berättelser om ett händelseförlopp.
  • Vilka sannolikheter och konsekvenser av möjliga olycksscenarier regionen respektive kommunen ser framför sig. Redovisa beräkning eller uppskattning av risknivåer för att kunna jämföra olika alternativ av åtgärder som behövs för att hantera riskerna.
  • Vilka osäkerheter som finns i underlag eller beräkningar, i ovana och bristande kunskap hos den som gör analysen, i kvalitet på underlag, indata och beräkningsmetoder samt kopplade till de antaganden och förenklingar som gjorts.
  • De åtgärder som regionen respektive kommunen avser att ta till för att undvika, förbygga, ta bort eller begränsa en risk. Här är det bra att beskriva vilken effekt som åtgärderna förväntas ha. Det är också bra om regionen respektive kommunen redovisar hur det är tänkt att åtgärdernas effekt kan säkerställas över tid.
  • Vilken förmåga räddningstjänsten eller eventuell verksamhetsutövare har att hantera en olyckssituation, inklusive teknisk förmåga och utrustning.

Redovisa underliggande data eller antaganden för riskanalysen

Det är många osäkerheter involverade i analysering av risker. Osäkerhet som dels kan härröra från kartläggning av risker och skyddsvärda intressen, dels i hur regionen respektive kommunen eller eventuell konsult utför riskanalysen.

För att öka förståelsen hos de som är berörda av planförslaget och för era samrådsparter är det bra om regionen respektive kommunen tydligt redovisar vilka data eller antaganden som riskanalysen baseras på och hur väl underbyggd denna data eller antaganden är. Det blir exempelvis skillnad i bedömning av risker om regionen respektive kommunen räknar med att det går 10, 100 eller 1 000 transporter av farligt gods i veckan förbi området som planläggs.

Det har också betydelse vilken befintlig eller planerad mark- eller vattenanvändning regionen respektive kommunen utgår från när riskerna analyseras. Planläggning för exempelvis vård, skola eller bostäder kan kräva mer hänsyn än planläggning för parkering, odling, friluftsområde, tekniska anläggningar eller liknande.

Osäkerhet i riskanalys kan du läsa mer om på sidan Riskanalys.

Riskanalys

Kvantitativ eller kvalitativ riskanalys

Det finns flera metoder för analysering av risker. De två vanligaste är kvantitativ eller kvalitativ metod. I en kvalitativ riskanalys uppskattar den som gör analysen sannolikhet och konsekvens med skalor av typen liten – stor eller låg – hög. I en kvantitativ analys uppskattar den som gör analysen sannolikhet i stället med frekvenser i form av händelser per år, och konsekvenser i form av exempelvis antal omkomna.

Metoder för riskanalys kan du läsa mer om på sidan Riskanalys.

Riskanalys

Boverket (2024). Analysera risker. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/teman/godstransporter-i-fysisk-planering/godstransporter-i-planeringsprocessen/x/farligt-gods/riskhantering/riskprocess/analysera/ Hämtad 2024-12-21