Industribuller vid planläggning

Granskad: 5 juli 2023

Vid planläggning är det grundläggande att anpassa bebyggelsen till omgivande bullersituation, och det är väsentligt att alltid sträva efter bästa möjliga ljudnivå för nya bostäder. Boverket har tagit fram en åtgärdstrappa som visar hur bästa möjliga ljudmiljö kan eftersträvas.

Bästa möjliga ljudmiljö ska eftersträvas

För att det ska bli möjligt att bygga bostäder med god ljudmiljö utomhus i bullerutsatta delar av städer och tätorter är det viktigt att minimera expo­neringen. I en planeringssituation finns det möjligheter att anpassa bebyggelsen till den omgivande bullersituationen. Då är det viktigt att inte enbart klara lägsta godtagbara ljudkvalitet, utan att alltid sträva efter bästa möjliga ljudmiljö för de nya bostäderna. Bulleranpassning av bostadsbyggnad innebär att bostadsbyggnadens placering och utformning tar hänsyn till bullerexponering och vid behov förbättra ljudmiljön genom kompensationsåtgärder. Exempelvis kan en bullerexponerad sida kompenseras med tillgång till en ljuddämpad sida. Andra delar i en bulleranpassning kan vara att säkerställa en god ljudmiljö på uteplatser och andra vistelseytor utomhus, anpassade lägenhetsplanlösningar och låga ljudnivåer inomhus.

Åtgärda om möjligt källbullret

Vid planläggning av ny bostadsbebyggelse som är exponerad för buller över angivna ljudnivåer från befintlig industri eller andra verksamheter, ska i första hand möjligheten att dämpa bullret vid källan undersökas. Ansvaret för detta vilar på exploatören/planmyndigheten, men behöver ske i dialog med verksamhetsutövaren. Om det inte är möjligt att dämpa källbullret kan åtgärder göras i den planerade bebyggelsen, exempelvis genom skärmning och en bulleranpassad utformning av bostadsbyggnaderna. En teknisk, ekonomisk och miljömässig värdering kan ligga till grund för vilka åtgärder som bör genomföras.

Olika zoner

I planläggningen kan tre olika zoner användas för bostadsbebyggelse i områden som är utsatta för industri- eller annat verksamhetsbuller.

I zon A bör bostadsbebyggelse kunna accepteras i planering och bygglovgivning utan bulleranpassad utformning av bebyggelsen. Det är ändå alltid lämpligt att beakta hur bebyggelsen kan utformas för att bidra till en så god ljudmiljö som möjligt. 

I zon B bör tillkommande bostadsbebyggelse kunna accepteras förutsatt att tillkommande bostadsbebyggelsen får tillgång till en ljuddämpad sida och att byggnaderna bulleranpassas. Även här bör bästa möjliga ljudmiljö alltid eftersträvas. Både i zon A och zon B gäller att en uteplats bör uppfylla god ljudmiljö enligt de riktvärden som anges i tabellen.

Tabell. Högsta ekvivalenta ljudnivåer från industriell och annan verksamhet på ljuddämpad sida, uttryckt som frifältsvärde utomhus vid bostadsbyggnads fasad, och vid uteplats

 

Leq dag

(kl. 06–18)

Leq kväll

(kl. 18–22)

Leq natt

(kl. 22–06)

Ljuddämpad sida och uteplats 45 dBA 45 dBA 40 dBA

I zon C är Boverkets bedömning att ljudnivåerna är för höga för att området ska vara lämpligt för bostadsbebyggelse och bostäder bör därför inte accepteras.

Nedan visas en figur över hur bästa möjliga ljudmiljö kan eftersträvas. Genom åtgärder för att minska källbuller eller genom skärmning kan området få en bättre ljudmiljö.

Figur 1. Åtgärdstrappa som visar hur bästa möjliga ljudnivå kan eftersträvas. För uteplats gäller särskilt angivna ljudnivåer. Illustration: Boverket
Boverket (2023). Planläggning. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/teman/industribuller/planlaggning/ Hämtad 2024-12-21