Energieffektivisering och kulturvärden
Hur kan man minska energianvändningen och miljöpåverkan i befintlig bebyggelse, utan att förvanska kulturvärden?
Varsam energieffektivisering
Klimat- och miljöpåverkan, politiska mål, lagar och regler för energieffektivisering påverkar det befintliga byggnadsbeståndet, däribland byggnader med kulturvärden. Varsamma och effektiva åtgärder som minskar energiförbrukningen innebär att husen bevaras och kan fortsätta att nyttjas till en överkomlig kostnad. Dessa åtgärder kräver en avvägning mellan bevarande, energibesparing och behov. För att den kulturhistoriskt värdefulla bebyggelsen ska fortsätta att nyttjas och bevaras är energieffektivisering, på lång sikt i regel en förutsättning.
Riksantikvarieämbetet har tagit fram en handlingsplan för klimatanpassning och energieffektivisering för kulturhistoriskt värdefull bebyggelse 2019–2023. Den innehåller aktiviteter som handlar om samverkan och dialog, regler och finansiering samt forskning och utveckling.
Ta del av handlingsplanen under relaterad information.
Spara och bevara
Spara och bevara är var Energimyndighetens forskningsprogram för energieffektivisering i kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Forskningsprogrammet tog bland annat fram en vägledning om vad man ska tänka på vid olika energiåtgärder, riktad till fastighetsägare. Vägledningen finns på Energimyndighetens webbplats.
Energiåtgärder i äldre hus – vad blir bäst för oss? (på Energimyndighetens webbplats)
Svenska byggnadsvårdsföreningen har tagit fram en bok om energieffektivisering som vänder sig till småhusägare. Information om boken finner du i Relaterad information.
Riksantikvarieämbetet ansvarar för innehållet på sidan.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.