Kartlägg risker i detaljplaneläggning

Svep för att se hela
Granskad: 7 mars 2024

Vid detaljplaneläggning är riskobjekten och skyddsvärda intressen kända och det finns då alla möjligheter att förfina kartläggningen av risker i detaljplanen. Detta kan ni till exempel göra genom att gå ner i detalj vad gäller beskrivning av riskobjekt och skyddsvärda intressen samt föreslå åtgärder för att hantera riskerna. Val av detaljeringsgrad kan bero på om det är planläggning kring en befintlig anläggning med kända risker eller planläggning av en ny verksamhet. Det är även av vikt att ni redovisar hur planförslaget kan påverka omgivningen.

Kartläggning av risker i detaljplaneläggning utgår från översiktsplanen

Enligt plan- och bygglagen (2010:900), PBL, får en detaljplan inte omfatta ett större område än vad som behövs med hänsyn till planens syfte och genomförandetid. Den lagstadgade begränsningen beror på att en detaljplan kan medföra betydande ingripanden för verksamheter, och därmed samhället i dess helhet i det lokala perspektivet.

32 §
  En detaljplan får inte omfatta ett större område än vad som behövs med hänsyn till planens syfte och genomförandetid.

Den avsedda regleringen av bebyggelsen, byggnadsverk och miljön i övrigt ska tydligt framgå av planen.

Detaljplanen får inte vara mer detaljerad än som behövs med hänsyn till planens syfte. Lag (2011:335) .

Det faktum att en detaljplan och dess bestämmelser är begränsade till ett specifikt planområde innebär dock att kommunen ofta måste se planläggningen i sig, liksom den anslutande bygglovsprövningen, i en större kontext än en detaljplan i taget.

Översiktsplanen tillför en sådan vidvinkeloptik och är normerande för detaljplanernas ändamål och innehåll, vilket i hög grad påverkar riskbilden i varje detaljplan för sig. Men den sanktionerade riskbilden i en detaljplan påverkar också andra detaljplaner, ofta en större omgivning i grannskapet och till och med en mer avlägsen omgivning. Denna omgivning med sina risker eller skyddsvärda intressen påverkar också detaljplanen, även om kopplingen mellan planerna inte alltid är tydlig.

Kommunen ska ta hänsyn till en komplicerad riskbild

Riskbilden, och behovet att kommunen tar hänsyn till ett flertal olika faktorer. bildar ofta en mosaik i urbana miljöer. Det är inte alltid lätt att få till en tillräcklig utspridning av risker och möjlighet att begränsa konsekvenserna av de olyckor som riskerna kan generera, var för sig eller tillsammans. Det kan gälla allt från bränder, till buller, trafik, föroreningar,

Risker och påverkansfaktorer är också dynamiska. Samhället förändras och därmed de risker som en detaljplan ska möta. Idag står det klart att tidigare generationer av detaljplaner inte tog hänsyn till vår tids klimatförändringar. Kommunerna står här inför helt nya utmaningar inför risken av översvämningar, instabil geologi och erosion.

Boverket (2024). Kartlägg risker i detaljplan. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/teman/riskhantering-och-pbl/process/Kartlagg/planlaggning/detaljplan/ Hämtad 2024-12-21