Sevesoverksamhet i förvaltningsskedet

Granskad: 14 maj 2024

Sevesolagstiftningen, det vill säga lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor, Sevesolagen, och förordningen (2015:236) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor, Sevesoförordningen, bygger på grundläggande krav att verksamhetsutövaren ska känna till och kunna hantera de risker som finns i verksamheten, förebygga allvarliga kemikalieolyckor och att begränsa följderna av sådana olyckor för människors hälsa och miljö.

Sevesolagen tydliggör verksamhetsutövarens skyldighet

6 § Sevesolagen tydliggör verksamhetsutövarens skyldighet. Sevesolagstiftningen ställer krav på handlingsprogram med ett säkerhetsledningssystem. Säkerhetsledningssystemet ska vara proportionerligt mot verksamhetens faror, industriella aktiviteter och organisatoriska komplexitet och ska grunda sig på en bedömning av riskerna.

6 §
  En verksamhetsutövare skall förebygga riskerna för allvarliga kemikalieolyckor. I de fall en allvarlig kemikalieolycka har inträffat är en verksamhetsutövare skyldig att begränsa följderna för människors hälsa och miljön.

Allmänna hänsynsregler, som gäller för verksamhetsutövaren, finns i 2 kap. miljöbalken.

Mer om verksamhetsutövarens skyldigheter och riskhantering kopplad till Sevesoverksamhet kan du läsa om under Process för riskhantering på följande sidor:

Kommunicera och samverka

Kartlägg risker kopplade till Sevesoverksamhet i förvaltningsskedet

Ta fram åtgärder för att hantera risker kopplade till Sevesoverksamhet i förvaltningsskedet

Samråd och granskning

Riskhantering i förvaltningsskedet kan du läsa om på sidan Riskhantering i förvaltningsskedet.

Riskhantering i förvaltningsskedet

Skyldighet att rapportera inträffade olyckor och tillbud

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har tagit fram en publikationen som beskriver bestämmelser om rapportering av olyckor, utsläpp och tillbud samt vilka roller och skyldigheter ägaren eller verksamhetsutövaren har vid farlig verksamhet enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor, LSO. Den är även tänkt att vara ett stöd för verksamhetsutövarna vid bedömning när, hur och vad som ska rapporteras till MSB.

Farliga verksamheters skyldighet att rapportera inträffade olyckor och tillbud (på MSB:s webbplats)

Lag (2003:778) om skydd mot olyckor (på Sveriges riksdags webbplats)

Boverket (2024). Seveso i förvaltning. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/teman/riskhantering-och-pbl/seveso/om-seveso/i-pbl-processer/forvaltning/ Hämtad 2024-12-21