Ritningar kan behövas när kommunen prövar en ansökan

Granskad: 4 oktober 2024

Kommunen får begära att sökanden kompletterar sin ansökan med ritningar. Det framgår av Boverkets föreskrifter om bostadsanpassningsbidrag. Föreskrifterna ska läsas tillsammans med förvaltningslagen som innehåller bestämmelser om serviceskyldighet.

Ansökan kan behöva kompletteras med ritningar

3 §    Kommunen får begära att sökanden kompletterar sin ansökan med

  • -   kopia av anbud/offert eller kostnadsberäkning, om kommunen bedömer att det behövs för att fastställa skälig kostnad i ärendet,
  • -   plan- och uppställningsritningar, om det är fråga om omfattande inredningsarbeten, och
  • -   ritningar över bostaden före respektive efter ändringen, om det är fråga om ändrad planlösning.

Kommunen får begära att sökanden kompletterar sin ansökan med

  • plan- och uppställningsritningar, om det är fråga om omfattande inredningsarbeten
  • ritningar över bostaden före respektive efter ändringen, om det är fråga om ändrad planlösning.

(Det framgår av 3 § Boverkets föreskrifter [2018:12] om bostadsanpassningsbidrag.)

Enklare skisser kan räcka

Ett alternativ till att begära in ritningar kan vara  att kommunen i stället ber sökanden att skicka in enklare skisser för att visa hur bostaden ser ut eller hur en anpassning är tänkt.

Eller att du som är handläggare och sökanden gemensamt vid till exempel ett hembesök skissar på de åtgärder som sökanden vill ha bidrag för.

En skiss kan underlätta även om det är en mindre anpassning som bidrag söks för.

Kommunens serviceskyldighet

Boverkets föreskrifter kan inte läsas isolerade. Vid handläggningen av ärenden om bostadsanpassningsbidrag måste även hänsyn tas till förvaltningslagen (2017:900). Till exempel bestämmelsen om serviceskyldighet i 6 §.

På grund av till exempel sjukdom klarar en del inte av att själva göra allt det som krävs för att göra en ansökan om bostadsanpassningsbidrag. Ibland finns det kanske en anhörig eller god man som kan hjälpa till. Om inte kan sökanden behöva kommunens hjälp för att inte tvingas avstå från en anpassning. Hur mycket hjälp varierar från person till person. Det beror också på hur omfattande ansökan och anpassningsprojektet är. 

Mer information om kommunens serviceskyldighet och utredningsansvar finns i "Guide för handläggning", avsnittet "Ansökan". Det finns en länk dit under "Relaterad information".

Inte utreda i onödan

Som framgår av avsnittet "Ansökan" i "Guide för handläggning" har kommunerna ett utredningsansvar. Det vill säga ett ansvar för att ett  ärende om bostadsanpassningsbidrag blir utrett i den omfattning som dess beskaffenhet kräver. Det följer av 23 § förvaltningslagen (2017:900).

Samtidigt är det viktigt att ha i åtanke att en kommun inte ska utreda i onödan. Både av hänsyn till sökanden och till att handläggningen ska vara effektiv.

Om till exempel sökanden i sin ansökan skriver att den gäller fritidshuset där han eller hon bor en månad om året behöver kommunen inte fundera på hur anpassningen lämpligen bör utformas. Eftersom bostadsanpassningsbidrag bara lämnas för anpassningar där man bor permanent eller vistas regelbundet enligt bestämmelserna om så kallat periodiskt boende kan kommunen gå till beslut direkt och avslå ansökan. Det finns ingen anledning att i ett sådant fall först kräva in ritningar eller göra skisser.

Boverket (2024). Ritningar. https://www.boverket.se/sv/babhandboken/bostadsanpassningsbidrag/handlaggning/guide-for-handlaggning/Ritningar/ Hämtad 2024-12-21