Så här fungerar kreditgaranti

Granskad: 4 december 2024

Boverkets kreditgaranti syftar till att främja fler bostäder genom att underlätta finansiering för byggherrar.

Beskrivning av Boverkets kreditgaranti

Boverkets kreditgaranti beskrivs enklast som en försäkring som kreditgivaren kan teckna för lån för bostadsbyggande. Kreditgarantin gynnar såväl byggaktören som kreditgivaren genom att den kan minska låntagarens behov av egen kapitalinsats eller topplån och ger kreditgivaren ett skydd mot kreditförluster. Boverket får lämna kreditgaranti för nybyggnad av bostäder, anordnande av bostäder i en hel eller en del av en byggnad som inte tidigare har använts till bostäder, ändring av en befintlig bostadsbyggnad som innebär att byggnadens värde ökar och förvärv av hus för ombildning till kooperativ hyresrätt. 

En kreditgaranti kan lämnas både under byggtiden och/eller för slutfinansieringen. Oavsett när kreditgaranti lämnas kan den uppgå till högst 90 procent av Boverkets bedömda marknadsvärde. Boverkets bedömda marknadsvärde ska avse det pris som skulle uppnås vid en marknadsmässig försäljning utan hänsyn till spekulativa och tillfälliga förhållanden på marknaden. Kreditgaranti kan även lämnas för ett schablonberäknat belopp motsvarande 90 procent av produktionskostnaden upp till högst 22 000 kronor per kvadratmeter uppvärmd boarea, något som blir tillämpbart i områden med låga marknadsvärden.

Fördelar för byggaktören

För kreditgivarna kan både interna och externa regelkrav medföra begränsningar inom bostadsfinansiering. Regler kan även göra att kreditgivare måste ställa höga krav på låntagarna såsom referenser och betalningshistorik. Som mindre och nystartad byggaktör kan detta sätta käppar i hjulet, även för ett potentiellt stabilt och framgångsrikt bostadsprojekt. Kreditgarantin kan i dessa fall vara en förutsättning för att få finansiering då kreditgivaren får minskad risk genom skyddet mot kreditförluster. Även för större och mer etablerade byggaktörer, som har ett par olika projekt igång samtidigt, underlättar kreditgarantin möjligheterna till finansiering på samma sätt. 

Om kreditgivaren endast kan låna ut upp till exempel 70 procent av marknadsvärdet, kan kreditgarantin göra skillnad genom att kreditgarantin kan lämnas upp till 90 procent av Boverkets bedömda marknadsvärde. Detta medför att det då krävs mindre eget kapital från byggaktören.

Det går inte längre att ansöka om preliminär bedömning för kreditgaranti

Beslutet gäller från och med den 1 januari 2025, men för att ansökningar som inkommit innan dess ska kunna hanteras har ansökningsformuläret tagits bort från webbplatsen från och med den 1 december 2024.

Boverket hänvisar frågor kring finansiering till kreditgivare.

Vem gör vad?

När låntagare och kreditgivare är överens om finansieringen är det kreditgivaren som ansöker om att teckna avtal om kreditgara...

När låntagare och kreditgivare är överens om finansieringen är det kreditgivaren som ansöker om att teckna avtal om kreditgaranti. Själva ansökan om att teckna en kreditgaranti görs vanligtvis i samband med byggstart om det gäller en garanti under byggtiden. Det går dock att ansöka när som helst under byggtiden. Om ansökan avser en garanti för slutfinansiering sker ansökan när byggnaden är färdigställd. 

Ansökan om kreditgarantiavtal

Boverket ställer ut kreditgaranti genom avtal med kreditgivaren. Boverket gör dessförinnan en egen marknadsvärdering av objektet som grun...

Boverket ställer ut kreditgaranti genom avtal med kreditgivaren. Boverket gör dessförinnan en egen marknadsvärdering av objektet som grundar sig på en bedömning av marknadsvärdet utan hänsyn till spekulativa eller tillfälliga förhållanden på marknaden. I regioner med låga marknadsvärden får kreditgarantin motsvara ett schablonberäknat belopp. I kreditgarantiavtalet mellan Boverket och kreditgivaren fastställs villkoren och avgiften för kreditgarantin. 

Boverket (2024). Kreditgaranti. https://www.boverket.se/sv/bidrag--garantier/kreditgaranti/ Hämtad 2024-12-21