Cirkulära byggnader

Granskad: 12 augusti 2024

En del i de nationella och globala hållbarhetsmålen är att minska uttaget av naturresurser, samt minska den klimat- och miljöpåverkan som uppstår till följd av det. Senast år 2025 ska minst 70 procent av bygg- och rivningsavfall återvinnas eller förberedas för återanvändning. Det är ett av Sveriges miljömål. Omställning till en mer cirkulär ekonomi, där resurser används effektivt i giftfria kretslopp, är en viktig del i det.

Omställningen från linjär till cirkulär ekonomi i byggsektorn. Illustration: Infab

Bevara byggnaderna i första hand

Även om ”cirkulär ekonomi” är ett relativt nytt uttryck, är mycket av det som ingår inte något nytt. För att använda resurserna mer effektivt är det minst lika viktigt att förvalta de befintliga byggnaderna som att återföra resurser, som uppstår vid rivning och ombyggnad, tillbaka in i ekonomin. Omställningen till en mer cirkulär ekonomi innebär alltså i första hand att minska rivningen av befintliga byggnader.

Om en byggnad ska rivas, bör så många byggprodukter och så mycket byggmaterial som möjligt återbrukas eller materialåtervinnas, i stället för att förbrännas eller deponeras. Även vid renovering av befintliga byggnader gäller det att behålla det som fortsatt kan brukas.

Avfallstrappan, eller EU:s avfallshierarki, anger i vilken ordning olika metoder för att behandla avfall bör användas för att minska miljöpåverkan. Illustration: Infab/Boverket

Vid nybyggnad eller renovering bör man undersöka möjligheterna att använda begagnade byggprodukter. Det förutsätter givetvis att det finns återbrukbara produkter tillgängliga från ombyggnader eller rivningar.

Utrivet byggmaterial som inte lämpar sig för återbruk bör materialåtervinnas. Material som inte är lämpliga att återvinna kan behöva förbrännas eller deponeras. Det gäller exempelvis material som innehåller miljö- och hälsofarliga ämnen som ska fasas ut.

Avfallstrappans principer behöver dock alltid bedömas i sitt sammanhang. Företag behöver ha möjlighet att ta vara på de förädlingsvärden som finns i byggnader och i byggprodukter. Det kan vara lämpligt att riva en byggnad för att den är dåligt byggd eller av annan anledning inte uppfyller samhällets behov. Vissa byggprodukter kanske bättre lämpar sig för materialåtervinning än återbruk.

Du kan läsa mer om återbruk och avfallstrappans olika steg på sidan Återbruk.

Återbruk

Ha ett livscykelperspektiv redan från första början

Byggsektorn kan beskrivas som bred, fragmenterad och ofta bestående av komplexa leverantörskedjor. Mängden material och produkter som ingår i byggnader är många och varierande. Det är också så att olika byggprojekt kan ha väldigt olika förutsättningar.

En viktig framgångsfaktor för att bygga cirkulärt är att redan tidigt i processen tänka cirkulärt. Redan under planering och uppförande krävs att man planerar för byggnadens hela livscykel, för att ge goda förutsättningar för bevarande, återbruk och återvinning. Samma sak inför att en befintlig byggnad ska rivas eller byggas om.

Nedan följer några exempel på vad som kan övervägas i olika skeden av en byggnads livscykel, för att bidra till en mer cirkulär ekonomi.

I idéskedet kan det exempelvis innebära att

  • grundligt utreda om den nya byggnaden faktiskt behövs, och vilken storlek och vilka användningsområden det finns behov av
  • utforma byggnaden så att den kan användas länge
  • utforma byggnaden så att den kan användas även för andra ändamål, eller så att den kan ändras om användarnas behov ändras i framtiden
  • utforma byggnaden på ett sätt som minimerar mängden material vid byggande, renovering och underhåll
  • utforma byggnaden så att den kan demonteras i framtiden för att underlätta återbruk
  • tidigt inventera återbruksmarknaden om vilka återbruksprodukter som finns tillgängliga.

I projekteringsskedet kan det exempelvis innebära att

  • optimera logistiken till och från byggarbetsplatsen för att minska materialspillet
  • påbörja en tydlig loggbok och tydliga handlingar om byggnaden
  • välja produkter med rätt livslängd, så att underhållet kan optimeras och utföras utan att behöva förstöra andra produkter med längre livslängd.

I byggskedet kan det exempelvis innebära att

  • använda återbrukade byggprodukter och se till att överblivna byggprodukter som köpts in kommer till användning någon annanstans
  • montera ihop byggnadsdelar på ett sådant sätt att de i framtiden kan monteras ned
  • samla in, sortera och omhänderta materialsvinn på och kring byggplatsen
  • använda metoder som minskar svinn och gynnar återvinning.

Under förvaltningsskedet kan det exempelvis innebära att

  • upprätta en underhållsplan
  • ändra byggnadens användning om användarnas behov ändras, i stället för att riva
  • underhålla och renovera byggnaden varsamt
  • reparera eller bara byta ut delar av byggnaden
  • underhålla byggnaden enligt plan.

I slutskedet kan det exempelvis innebära att

  • byggnaden rivs selektivt
  • stommen bevaras på plats
  • materialinventering genomförs
  • material som kan förberedas för återanvändning eller återvinning sorteras ut.

Vi behöver alla vara med och bidra för att skapa förutsättningarna för en cirkulär ekonomi. Det är inget som en enskild aktör kan ha hela ansvaret för, utan det förutsätter systematisk förändring och samverkan i flera led. Det är ofta olika aktörer som har kontroll över upphandling, planering, design och materialval, inköp, utförande och förvaltning, vilket sätter förutsättningarna för hur de kan agera. Det gäller även vilka regelverk och styrmedel som ger möjligheter och sätter ramar för omställningen till en cirkulär ekonomi.

Cirkulär ekonomi i byggsektorn kan sägas ske i olika skeden och olika skala, vilka beror av varandra över tid. För att ett material ska kunna sorteras vid en framtida rivning förutsätts till exempel att det har tillverkats och använts på ett sätt som möjliggör det. Omställningen till en cirkulär ekonomi i byggsektorn består alltså både av små stegvisa förändringar och stora genomgripande förändringar. Det handlar om både sociala och tekniska förändringar, samt beteenden och inställning till exempelvis återanvändning av byggnader och återbrukade byggprodukter.

Granskad: 12 augusti 2024

Vad är egentligen cirkulär ekonomi?

Det förekommer många definitioner på begreppet cirkulär ekonomi. Regeringens strategi för cirkulär ekonomi anger som vision att det handlar om ett samhälle där resurser används effektivt i giftfria cirkulära flöden och ersätter jungfruliga material. Regeringen beskriver det också som ”ett verktyg för att nå miljö- och klimatmålen, samt de globala målen i Agenda 2030”. En annan definition är att det är ett ekonomiskt system som, i processer för produktion och konsumtion, ersätter slutbehandling av material med återanvändning och återvinning av resurser.

Syftet med omställningen till en cirkulär ekonomi är att bidra till en hållbar utveckling för en god miljö, ekonomiskt välstånd och social jämlikhet, till förmån för både nuvarande och framtida generationer. Det centrala i en cirkulär ekonomi är att utveckla nya ekonomiska modeller som alternativ till den linjära ekonomins princip om att ”ta, använda och deponera”. Värden ska i stället återskapas och bibehållas, genom att resurser stannar kvar längre i ekonomin. Det handlar om att systematiskt upprätthålla cirkulära flöden av resurser.

Cirkulär ekonomi kan alltså sägas handla om att skapa mer värde med mindre resurser – eller med mindre förluster av resurser. Det handlar alltså om att minska införseln av jungfruliga naturresurser och utförseln av avfall från byggsektorn, samt minska klimat- och miljöpåverkan.

Vi kan göra det genom att

  • minska flöden av energi och material, genom att
    • använda produkter under längre tid
    • använda mindre material
    • göra andra val av design och material
  • sakta ner flöden av energi och material, genom att
    • förebygga uppkomsten av avfall
    • byggnader kan användas för flera ändamål
  • sluta flöden av energi och material, genom att
    • möjliggöra framtida återbruk och återvinning.

Det finns idag ett stort intresse för cirkulär ekonomi. Mycket utveckling sker på området. Cirkulär ekonomi kan dock vara lite svårt att navigera i, då det råder många olika uppfattningar om vad det egentligen är.

Samtidigt är mycket av det vi förknippar med cirkulär ekonomi inte nödvändigtvis något nytt. Även om den cirkulära ekonomin ofta beskrivs som väsensskild från den konventionella ekonomin, menar bland annat Konjunkturinstitutet att den egentligen inte bör ses som något annat än en ekonomi som är bättre än dagens ekonomi på att hushålla med samhällets resurser. Det gäller både primära resurser och resurser inbäddade i använda varor.

En viktig utgångspunkt i omställningen till en cirkulär ekonomi är att det inte per definition är cirkularitet i sig som är målet, utan snarare hur det kan bidra till

  • ett minskat uttag av naturresurser
  • minskad klimat- och miljöpåverkan
  • att förebygga uppkomsten av avfall
  • nya affärsmöjligheter.
Boverket (2024). Cirkulära byggnader. https://www.boverket.se/sv/byggande/cirkular-ekonomi/cirkulara-byggnader/ Hämtad 2024-12-21